Kolombiya barışına Türk kadın eli

Güncelleme Tarihi:

Kolombiya barışına Türk kadın eli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2016 23:38

DÜNYANIN en uzun çatışmalarından biri, yarım yüzyıldır Kolombiya ordusu ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında yaşanıyordu.

Haberin Devamı

Bu iç savaş 220 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine, 5 milyon kişinin yerinden olmasına neden olmuştu.  Ancak, Kolombiya hükümeti bir süre önce sorunun çözümü için FARC ile bir görüşme süreci başlattı. Ordu ile FARC arasında görüşmeler başladı. 23 Haziran 2016 günü de taraflar Küba’da bir araya gelerek karşılıklı ateşkes ve silah bırakma konusunda anlaştılar. Yakında bir anlaşma imzalanması ve yarım asırlık çatışmalı dönemin tarih olması hedefleniyor. Bu anlaşmadan memnuniyet duyduğunu ilan eden ülkeler listesine 24 Haziran’da Türkiye de katıldı. Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada Kolombiya ordusu ile FARC arasında varılan anlaşmadan memnuniyet duyulduğunu dünyaya ilan etti. 

ÇÖZÜM SÜRECİNE KATKI
Ankara Temsilci Yardımcısı Uğur Ergan, Dışişleri açıklamasındaki ilginç bir detaya dikkat çekti. Türkiye’de barış süreci askıya alınıp yeniden askeri çözüm arayışı öne çıkarken, Dışişleri’nin Kolombiya’daki çözüm sürecine dahil olup katkı sağladığı da ortaya çıktı. Bakanlık açıklamasından aynen aktaralım: “Türkiye, barış sürecine Amerika Devletleri Örgütü (ADÖ) kanalıyla katkı sağlamakta ve ADÖ’nün Barış Sürecini Destekleme Misyonu’na (MAPP) bir diplomatımızla destek vermektedir.”Bu diplomat, Türkiye’nin Kito (Ekvator) Büyükelçilik Müsteşarı İlknur Bademli. Yani, Kolombiya barışına bir Türk kadının da eli değmiş... Ankara, Kolombiya’nın geleceği konusunda ADÖ çalışmalarına katkı sağlamakla da yetinmemiş. Kolombiya’nın Orejon bölgesinde TİKA aracılığıyla bir ilkokul yapmak için de kolları sıvamış...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!