Zamanın ruhu değil ruhun zamanı

Güncelleme Tarihi:

Zamanın ruhu değil ruhun zamanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2023 10:05

Ayşegül Sönmez’in küratörlüğünde Ortaköy’deki Kethüda Hamamı’nda açılan ‘Times is Love: Bir Dünya Gezisi Sahnesi’, her şeyden önce ‘zaman’la ilgili bir sergi. Ama ‘zamanın ruhunu yakalamaya çalışmıyor, ruhun zamanı üstüne düşünüyor’.

Haberin Devamı

Bir lojistik şirketinin devasa depoları nasıl görünüyordur hiçbir fikrim yok. Ama orada biraz vakit geçiren bir sanat eleştirmeninin neler düşündüğünü, bizi nasıl bir dünyaya sevk edeceğini artık biliyorum. Çünkü Horoz Lojistik’in 80. yılını kutlayan, Ayşegül Sönmez’in küratörlüğünde hazırlanan ‘Time is Love’ adlı sergi, Ortaköy’de Kethüda Hamamı’nda açıldı.
Pek çok benzer firmadan farklı olarak bu önemli yıldönümünü bir çağdaş sanat sergisiyle kutlamak isteyen Horoz Lojistik’in yolu Ayşegül Sönmez’le kesişmiş. Sanat dünyamızın kendine özgü personası Ayşegül Sönmez, birikimini ve enerjik dünyasını bir sergiye dönüştürmüş. Bu sergide sorgulayan bir zihin, fikir ve eleştiri var, genç sanatçılar var, artık hayatta olmayan Türk sanatının alaycı ve şakacı ustaları var, müzik var, kitaplar var, kartpostallar var ve güçlü bir kadın dili var. Her şeyden önce bu, ‘zaman’la ilgili bir sergi. Ama bu sergi “zamanın ruhunu yakalamaya çalışmıyor, ruhun zamanı üstüne düşünüyor”.

Haberin Devamı

VAKTİN NAKİT DEĞİL SEVGİ OLDUĞUNU DÜŞÜNEN SERGİ

Zamanın ruhu değil ruhun zamanı

Horoz Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Horoz, sergi kataloğundaki yazısında ‘zaman’ meselesini seçmelerinin nedenini şöyle anlatıyor: “Lojistik alanında en çok kullanılan üç kavram miktar, mesafe ve zamandır. (...) Ayşegül Sönmez ile beyin fırtınası yaparken her ne kadar miktar ve mesafe kadar göreceli olsa da zamanı anlamlandırmakta hepimizin daha çok zorlandığını fark ettik.” Böylece aralanan zamanın kapısından hep birlikte geçmişler. Ayşegül Sönmez’in sözleriyle ‘Time is Love’ vaktin nakit değil, sevgi olduğunu düşünen, bu nedenle zamanın ruhunu yakalamakla ilgilenmeyen bir sergi olmuş. İyi de olmuş, çünkü hepimiz gayet iyi biliyoruz ki insanın zamana ve doğaya hükmetme tutkusu gezegenimizi ölümcül noktanın eşiğine getirdi. Şimdi farklı yollar aramamız, zihnimizi de ruhumuzu da yeniden yönlendirmemiz gerekiyor. Daha insancıl hatta daha doğaya dönük bir ruh halinin varlığını fark etmek ve her tür yaratıcılığı bunun içinde arayıp bulmak... İşte ‘Times is Love’ tam da böyle bir yolculuk için ipuçları veriyor.

Haberin Devamı

Sergi, adının da vaat ettiği gibi bize bir gezi imkânı sunuyor. Farklı düşünceler, ritüeller, zamanlar, topluluklar içinde bir gezi bu. Farklı zamanların ve coğrafyaların, farklı teknikleri kullanan sanatçılarıyla gerçekleştiriyor bu geziyi Ayşegül Sönmez. Daha girişte bizi normalden daha hızlı dönen saatiyle en yeni yıldızlardan biri, Esra Gülmen karşılıyor. Onun hemen karşısında ise Türk güncel sanatının en güçlü isimlerinden, heykel ve düzenlemeleriyle nice müzede kendine yer bulmuş Erdağ Aksel’in marangoz metreleriyle yaptığı ‘Suzan’ işi duruyor. Hemen yandaki odaya kafanızı uzattığınızda İstanbul’un en kendine has sanatçılarından Antonio Cosentino’nun son dönemde sıkça kullandığı ambalaj tenekeleriyle yaptığı gemi maketi duruyor. Bu geminin adı Suriye Yıldızı. Gül Bolulu’nun çuhadan yapılmış heykelleri bulundukları odayı ve ona yaklaşanları tutsak alıyor.

Haberin Devamı

DÜŞÜNCESİ, RUHU VE GÖRSEL DİLİYLE GEPEGENÇ

Zamanın ruhu değil ruhun zamanı

Ali Borovalı’nın, fotoğrafı iyi takip edenlerin hemen tanıdıkları Yunanistan manastırlarında çektiği serisi, Serkant Hekimci’nin dramatik etkisiyle her biri birer film karesi gücündeki Doğu Avrupa fotoğrafları birlikte sergileniyor. Charles Freger’in fotoğrafları bizi alıp hâlâ şu dünyada bir yeri olan şamanik törenlere götürüyor. Hakan Sorar’ın videosu ise emlak tanıtım filmlerinden türetilmiş tedirgin edici bir eleştiri olarak karşımızda. Ahmet Rüstem Ekici’nin, çok genç ve iddialı sanatçı Emel Erdem’in işlerini de mutlaka anmak gerekiyor çünkü görselliği ve kavramsal etkisiyle dikkate değerler. Murat Tosyalı’nın, Mentalklinik’in ve Seçkin Pirim’in de bu sergide olduklarını ise söylememek olmaz. Ama serginin tüm bu genç enerjisine uygun iki büyük isme ait işlerin, yani Cihat Burak’ın erken dönem resimleri ile Ömer Uluç’un meşhur deneyselliği ile ürettiği kendine has resminin üstünde ve önünde mutlaka durmak gerek... Bir Mimar Sinan eseri olan Kethüda Hamamı’nın küçük odalarına yerleşmiş bu işlerin tamamını taşıyan şey ise lojistik sektörünün temel öğelerinden biri, ahşap taşıma paletleri. Eserler bu ahşap paletlerin üstünde sergileniyor.

Haberin Devamı

34 sanatçının 40’tan fazla işinin yer aldığı ‘Times is Love, Bir Dünya Gezisi Sahnesi’ adlı sergi aynı zamanda bir müzik sahnesi de içeriyor. Kethüda Hamamı’nın girişindeki sahnede Yunus Belgin Quartet, Cem Çatık Band, Gazelles Dans Polka, Aylin Aslım, Melis Danişmend’in aralarında olduğu sanatçılar konserler verdi, verecek... Serginin bir sürprizi de girişinde günümüz gençleri için bulunmaz bir fırsat sunması: Kartpostal göndermek. Burada yer alan kartpostalların arkalarını yazıp posta kutusuna atıyorlar ve Horoz Lojistik, Ortaköy’deki bu sergi alanıyla adreslerin ucundaki diğer insanları ücretsiz buluşturuyor...
Her zaman genç kalabilmiş, hep gençlerin sevdiği bir semt olmuş Ortaköy’de, kentin en eski yapılarından birinin içinde, düşüncesi, ruhu ve görsel diliyle gepegenç bir sergi ‘Time Is Love’.

Haberin Devamı

Times is Love: Bir Dünya Gezisi Sahnesi’ başlıklı sergi 29 Ocak’a kadar Ortaköy Kethüda Hamamı’nda görülebilir.

BAKMADAN GEÇME!