Yeni yıl enerjisi verecek konserler

Güncelleme Tarihi:

Yeni yıl enerjisi verecek konserler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2017 17:31

Ağır ve ciddi senfonilerden, konçertolardan ziyade şancılar veya çalgıcıların bir araya geldikleri serbest programlı galalar, dans müziklerinden oluşan enerjisi yüksek konserler... İş Sanat’tan Zorlu’ya, BİFO’dan İDSO’ya İstanbul’daki yeni yıl konserlerini derledik.

Haberin Devamı

Yeni bir yıla daha girecek olmanın coşkusu ve umudunu klasik müzikle yaşamak, günümüzde dünyanın her köşesinde rastlanan bir alışkanlık. Ülkemizde de konser salonları ve orkestralar çoktandır ya biten yılın son günlerinden ya da yeni yılın ilk günlerinden birini, yeni yıl konserleri adı altında düzenledikleri coşkulu, ‘eğlence dozu yüksek’ etkinliklere ayırıyorlar. Bu kutlamalarda ağır ve ciddi senfonilerden, konçertolardan ziyade şancılar ve/veya çalgıcıların bir araya geldikleri serbest programlı galalar, dans müziklerinden oluşan enerjisi yüksek konserler tercih ediliyor.
İş Sanat Konser Salonu, yeni yıl konseri her yıl ‘iple çekilen’ başlıca mekânlarımızdan biri olmayı yıllardır sürdürüyor. Konserde sahneye çıkan Johann Strauss Orkestrası izleyicilere bu Avusturyalı ailenin vals ve polkalarını dinlettiriyor. Bu yıl John Rigby yönetimindeki orkestra Avustralyalı soprano Corinne Cowling ve İskoç tenor Nicky Spence’e vokal parçalarda eşlik edecek. Dönem kostümleri giyen dansçıların katılımıyla daha da renklenecek bu konserde, baba ve oğul Strauss’ların her yılın başında Viyana Filarmoni Orkestrası’ndan dinlemeye doyamadığımız hareketli ve nostaljik parçalarını keyifle dinleyebilirsiniz. 5 Ocak Perşembe akşamı saat 20.30’da başlayacak konser, Viyana’daki yeni yıl konserini yerinde izleyemeyenler için iyi bir alternatif.

Haberin Devamı

ALKIŞLAMAKTAN YORULACAĞINIZ KESİN!
Her yıl iple çekilen yeni yıl konserlerinden birini de Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası verir. BİFO bu yıl uluslararası çapta önemli bir üflemeli çalgılar virtüözünü sahnesine buyur edecek. 11 Ocak Perşembe akşamı saat 20.00’da Lütfi Kırdar’da yapılacak konserde, Berlin Filarmoni Orkestrası’nın dünyaca ünlü birinci klarnetçisi Andreas Ottensamer’i Macar köklerine selam yollayacağı parçalardan opera aryaları ve konçertolara uzanan geniş bir repertuvarda solist olarak dinleyeceğiz. Konseri, son yıllarda podyumda kaydettiği başarılarla isminden söz ettiren genç şef Lorenzo Viotti yönetecek. Alkışlamaktan o gece ellerimizin çok yorulacağı kesin!

Haberin Devamı

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası da yeni yıla opera sanatçılarıyla girmeyi tercih eden topluluklarımızdan. İDSO 29 Aralık akşamı Lütfi Kırdar’da saat 20.00’de başlayacak konserde Antonio Pirolli yönetiminde, Anatolian Sopranos adlı gruba eşlik edecek. Sopranolar Esin Talınlı, Çiğdem Önol ve Funda Saltaş’tan oluşan üçlü, operalardan aryalar, müzikallerden ve Türk sanat müziği repertuvarından şarkılar söyleyecek.

Şehrin bir diğer önemli devlet sanat kurumu olan İstanbul Devlet Opera ve Balesi ise yeni yıl konseri için 4 Ocak Perşembe akşamını seçmiş. Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde saat 20.00’de izlenebilecek bu konserde solistler Esra Akcan, Barbora Hitay, Erdem Erdoğan, Ayten Telek ve Hakan Aysev, yine sevilen opera ve operet klasiklerinden oluşan renkli bir programla izleyici karşısına çıkacaklar. Konserin sonunda İstanbul DOB ve SANSEV’in çocuk korolarından oluşan 100 kişilik bir ekibin sahneye çıkıp solistlerle birlikte söyleyeceğini de ekleyelim.

Haberin Devamı

Avrupa yakasının kaliteli sanat kurumlarından ENKA Kültür Sanat ise yeni yıl konserini 25 Aralık Pazartesi akşamı saat 20.30’da ENKA İbrahim Betil Oditoryumu’nda düzenleyecek. Koro müziğini sevenler ENKA’nın yeni yıl konserini kaçırmasınlar zira o akşam tamı tamına 150 kişiden oluşan dev bir kadro ENKA sahnesinde yerini alacak. Başarılı ve atak koro şefi Masis Aram Gözbek’in yönetimindeki Boğaziçi Caz Korosu, Boğaziçi Gençlik Korosu, MAGMA Oda Korosu, MAGMA Karma Koro, MAGMA Kadınlar Korosu ve MAGMA Erkekler Korosu, gün geçtikçe genişleyen korist kadrosuyla o akşam izleyenlere bol sürprizli bir gösteri vaat ediyor.

YENİ YILDA YENİ UMUTLARA...
Zorlu Center’daki yeni yıl konseri, 8 Ocak Pazartesi günü saat 16.00’da Ana Tiyatro’da. ‘Yeni Yıl Konseriyle Yeni Umutlara’ adı verilen bu gala konserinde dünyanın altı farklı ülkesinden gelecek yedi genç opera sanatçısı ünlü operalardan aryalar söyleyecekler. Sanat yönetmenliğini Yekta Kara’nın yaptığı konsere solist olarak katılan şancılar Kanada’dan Emily Dorn (soprano), Litvanya’dan Maria Lobanova (soprano), Türkiye’den Burcu Hancı (soprano) ve Gürkan Gider (tenor), Hırvatistan’dan Jelena Kordic (mezzosoprano), Güney Afrika’dan Khanyiso Gwenxane (tenor) ve Yunanistan’dan Alexandros Stavrakakis (bas). Solistlerin hepsi genç ama halen dünyanın seçkin opera merkezlerinde söylediklerini not edelim. Onlara Antonio Pirolli yönetimindeki Bosphorus Sinfonietta eşlik edecek.

Haberin Devamı

Bir başka iddialı yeni yıl konserine de Cemal Reşit Rey Konser Salonu ev sahipliği yapacak. 26 Aralık Salı akşamı saat 20.00’de başlayacak konserde CRR Senfoni Orkestrası Rengim Gökmen yönetiminde soprano Deniz Yetim, tenorlar Efe Kışlalı ve Caner Akın, mezzosoprano Aylin Ateş’ten oluşan kaliteli bir şancı kadrosuna eşlik edecek. Repertuvar yine elbette sevilen arya ve şarkılardan oluşuyor.

Sanatseverler bir yılda dinlediklerinden belki de daha fazla arya ve şarkıyı, bu birkaç konserde özenle seçilmiş solistlerden dinleme olanağı bulacaklar. Yeni yıla coşkulu, enerjik, umut dolu ve ruhen yükselmiş olarak girmek istiyorsanız bu konserlerden mutlaka bir veya olanak varsa birkaçına gitmenizi hararetle tavsiye ederim.

 

BAKMADAN GEÇME!