Senle benle iç içe: Denge heykelleri

Güncelleme Tarihi:

Senle benle iç içe: Denge heykelleri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2022 12:30

Sanatta 50 yılını dolduran heykeltraş Nilay Kan Büyükişliyen, Galeri Işık’ta açtığı ‘Balance’ başlıklı sergisindeki yapıtlarında olumsuzluklar karşısında yaşamın kendi dengelerini koruma çabasını yansıtıyor.

Haberin Devamı

Öyle bir dildir ki heykel, düş(ünce)leri uyandırır. Kadim ay tanrı(ça)sı, suların üzerinde yakamozlanan o ince ışık yolunda yürüdü... Gözlerinde merak ve umut, heyecan ve güzellik vardı. Bir elini toprağa, bir elini suya soktu. Avuçladıklarını birleştirdi dışarıda sonra, yoğurdu güzelce. Öteden beriye mağara duvarlarına çizilen resimler, yaptığı figür ile üç boyutlu olarak hep yanında olacaktı. Yol arkadaşı olacaktı tasada ve kıvançta.
Yaşam somut bir şey: Geziyorsunuz, konuşuyorsunuz, görüp anlamaya çalışıyorsunuz. Görüp anladıklarınızı kendi düş(ünce)lerinizle harmanladığınızda yeni bir somutlukla, yeni bir cümle kurmuş oluyorsunuz. Başkaları da sizden görüp yeni bir ufka açılıyor sonrasında...
Kim bilir, belki de sanatın özünde yatan bu. Kendi düşlerinizden süzerek var ettiğiniz ve başkalarının ufkunu açtığınız işler.
Sahi, düşlerinizi neyle somutlarsınız? Yazarak, çizerek, seslendirerek... Uzar gider bu. Bir yere gelir tıkanırsınız. Yetmez olur hiçbiri. Bir son hareket istersiniz, bir şey... İçine girmek desem yalan olmaz. İçine girmek istersiniz, hafiften oyarsınız bir kenarından, özüne ulaştığınızda anlam kazanır düşleriniz bir kez daha...
Nilay Kan Büyükişliyen, içinde yaşadığımız tüm sorunlar yumağından sıyrılmanın, buna bağlı olarak ayakta dik durmanın arayışı içerisinde oluşturmuş yapıtlarını. Sizi alıp götürüyor bambaşka diyarlara... İçinizden yükselen o heves nefes olup çıkıyor ağzınızdan. Sizi sarıp sarmalıyor o küçük (ama etkisi büyük) heykeller.

Haberin Devamı

YANSIYAN SİZİN DE ÖYKÜNÜZDÜR

Senle benle iç içe: Denge heykelleri

Sanatta 50 yılı dolduran heykeltraş Nilay Kan Büyükişliyen, şairin şiirce dillendirdiği gibi “Güneş topluyor gökyüzünden geceleyin” bizler için. Onunla da yetinmeyip ay ışığı biriktirerek topladığı güneş tozuyla yıldızların küllerini de katıyor. Umudu, coşkuyu, heyecanı ve özlemi ekliyor hepsine... Sanatçı, Galeri Işık’ta açtığı ‘Balance’ başlıklı yeni sergisindeki yapıtlarında, olumsuzluklar karşısında yaşamın kendi dengelerini koruma çabasını yansıtıyor. Bize düşen de bu çabadan el almak, yaşama tutunmak, başka bir şey değil...
Nasıl sağlanır kalıcılık? Aşkla. Aşkla yapılan her iş başarıya ulaşırmış. Çünkü bile isteye yapmışsınızdır, canla başla çalışarak.
İlksel insan, kalıcılığı, yaşadığı mağaraların duvarlarına çizerek yakalamış. Ne kadardıysa ufku, o kadarını çizmiş. Kendisi olmasa bile o çizgilerden çok şey öğreniyoruz, gelişimimizi hatta geleceğimizi bile düşleyebiliyoruz.
Düşleyelim o zaman, aydınlatalım geleceği...
Artık rüya görmeyeceksiniz.
Rüyaları(nızı) Nilay Kan Büyükişliyen’in yapıtlarıyla (heykelleriyle) yaşayacaksınız.
Nilay Kan Büyükişliyen’in ‘Balance’ başlıklı heykel sergisi 9 Aralık’a kadar Galeri Işık’ta görülebilir.

BAKMADAN GEÇME!