‘Şehrin caz hali’nde son hafta

Güncelleme Tarihi:

‘Şehrin caz hali’nde son hafta
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2022 10:49

9 Ekim’de sona erecek 32. Akbank Caz Festivali’nin son haftasında Gonzalo Rubalcaba’dan Ravi Coltrane ve Oded Tzur’a birbirinden önemli konserler var.

Haberin Devamı

Gonzalo Rubalcaba & Aymée Nuviola
Birden çok Grammy ödülüne sahip Kübalı Gonzalo Rubalcaba ve Aymée Nuviola, aslında çocukluk arkadaşı olan iki müzisyen. Bir piyano dehası olarak tanımlanan Rubalcaba, 1985’te Dizzy Gillespie tarafından keşfedildiğinde Latin caz sahnesinde genç bir fenomene dönüştü. Blue Note kataloğunun gediklilerinden biri oldu; Bill Evans, Joe Lovano, Ron Carter gibileriyle çalıştı. Vokal yeteneğiyle Billie Holiday ve Celia Cruz’la kıyaslanan besteci ve oyuncu Aymée Nuviola ise ülkenin prestijli müzik okullarında aldığı eğitimin ardından Küba’nın işitsel ve geleneksel mirasını yaşatmaya, hatta genişletmeye devam ediyor. Zengin ritimleri, melodik nüansları ve uçsuz bucaksız birikimleriyle coşkulu, bir o kadar da otantik bir Küba gecesine hazır olun. (Bugün 20.30, Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi)

Haberin Devamı

Tenderlonious
Flütçü, saksofoncu, prodüktör ve DJ Ed ‘Tenderlonious’ Cawthorne için gerçek bir müzik kâşifi tanımı yapmak hiç de abartılı olmaz. Türler arası serüvenler yarattığı farklı estetiklerdeki albümleriyle, İngiltere’nin caz ve yeraltı sahnelerinin yol gösterici figürlerinden biri oldu. Solo üretimlerinin yanı sıra grubu Ruby Rushton’la caz estetiğini Afrobeat, hip-hop ve elektronik müzikle kesiştirmeye devam eden Tenderlonious, Pakistan’da Jaubi ile kaydettiği ‘Ragas From Lahore’ albümü gibi kariyeri boyunca farklı coğrafyaların müzikal geleneklerine yeni yorumlar getirdiği işbirliklerine de imza attı. Şapkasından ne zaman ne çıkaracağını kestirmek pek mümkün değil. (Bugün 21.30, Babylon)

Emma-Jean Thackray
Londra’da yerleşik multi-enstrümantalist, prodüktör ve orkestra lideri Emma-Jean Thackray’in geçen sene yayımladığı; kozmik temalara tutunan harika ilk albümü ‘Yellow’, caz geleneğini ışık tayfından geçiren, elektronik müziğin türlü ara sokaklarından hip-hop’a uzanan ve funk damarı hiç tıkanmayan bir kayıt. Çoksesli müziğinin temeline bitmek bilmeyen groove’u yerleştiren Thackray, İngiltere’nin fokurdayan yeni nesil caz dalgasının kendine özgü figürlerinden. (Yarın 21.30, Babylon)

Haberin Devamı

Ravi Coltrane: Cosmic Music
Caz efsanesi John ve Alice Coltrane çiftinin oğlu, saksofoncu, besteci, prodüktör ve plak şirketi sahibi Ravi Coltrane, ismini sitar müziği efsanesi Ravi Shankar’dan alıyor. Grammy adaylığı bulunan müzisyen, 30 yıla yaklaşan kariyerinde Elvin Jones, Jack DeJohnette, McCoy Tyner, David Gilmour ve kuzeni Flying Lotus gibi isimlerle çalıştı. Ailesinin uçsuz bucaksız mirasını dünyanın dört bir yanına taşımaya durmaksızın devam eden Ravi Coltrane, Akbank Caz’daki konserinde ebeveyni Alice ve John Coltrane’in şarkılarından oluşan bir seçkiyle caz tarihinin iki benzersiz kahramanına saygı duruşunda bulunacak. (Yarın 20.30, Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi)

Haberin Devamı

Oded Tzur Quartet
“21. yüzyılın Coltrane Quartet’i.” New York’ta yerleşik İsrailli saksofoncu ve besteci Oded Tzur’un liderliğindeki dörtlüye bu yakıştırmayı, Japonya’dan CD Journal dergisi yapıyor. Klasik Hint müziği eğitimi aldığı yıllarda geliştirdiği çalış stiliyle enstrümanına özgün bir derinlik katan Oded Tzur, orkestra lideri olarak Enja Records’la yayımladığı iki albümün ardından Manfred Eicher’ın dikkatini çekti ve ECM Records ailesinin bir parçası oldu. 2020 albümü ‘Here Be Dragons’, şimdiden modern klasikler arasında sayılıyor. 2022 albümü ‘Isabela’ ise birçok müzik otoritesine göre son 10 yılda ECM etiketiyle yayımlanan en etkileyici işlerden. (9 Ekim Pazar 20.30, Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi)

BAKMADAN GEÇME!