‘Kişisel hayatımızı paylaşmaktan korkmadık’

Güncelleme Tarihi:

‘Kişisel hayatımızı paylaşmaktan korkmadık’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2022 08:54

Eric Nichelson ile Zoom’da buluşuyoruz. Evde çocuklar varmış, daha sessiz olduğu için arabasından konuşuyor... Dokuz yıl sonra tekrar bir araya gelen Teksaslı Midlake’in vokali Nichelson, Joey McClellan, Eric Pulido, Jesse Chandler ve McKenzie Smith’ten oluşan grubun dönüşümünü anlatıyor. Midlake, 6 Eylül akşamı Zorlu PSM’de hayranlarının karşısına çıkacak.

Haberin Devamı

Yeni şarkılarınız için dokuz yıl gibi uzun bir süre neden beklediniz?
Grubun her üyesinin farklı uğraşları vardı. Bu sürede ben de istediğim birçok şeyi yaptım. Bu arada solo bir proje ortaya koydum. Bir aile kurdum, çocuklarımız oldu. Grubun sağlıksız bir yere gitmesini de istemiyorduk. Hayatlarımız değişiyordu. Dengeyi bulmamız gerekiyordu. Ve sonrasında sırasıyla birbirimize geri döndük. Bu dönüş hâlâ arkadaş olduğumuzdan değildi. Yeniden birlikte bir şeyler yapmaya karar vermemizdendi.

Yeni albümünüz ‘For The Sake of Bethel Woods’u dinlemek eski bir arkadaşa rastlamak gibiydi. Albümün ardındaki hikâye nedir?
İlk şarkı ‘Commune’ gerçekten bir ilk şarkıydı. Bize de ilham kaynağı oldu. Albüm kapağında klavyecimiz Jesse Chandler’ın babası var. Woodstock’tan bir videodaki görüntüsünü başka sanatçı yorumladı. Jesse’nin babası trajik bir şekilde öldü. Jesse, bir gün rüyasında babasını görüyor ve grubu tekrar bir araya getirmemiz gerektiğini söylüyor. Bunu hafife almadık. Jesse’nin babası bize romantik bir nostaljiyi hatırlattı. Ve bu bana ‘Bethel Woods’ şarkısını yazmam için ilham verdi. Bir bakıma babasının bakış açısından yazdım. Üzücü olsa da bir şeye damga vurmak istedim. Şarkıdaki o anıyı, o zamanı ve yeri onurlandırmak istememiz trajikti ama albümü de tam hale getirdi. Ve ‘Bethel Woods’ da ilk Woodstock’un yapıldığı yerdi.

Haberin Devamı

Şarkı sözlerinizin fazla kişisel olduğunu düşünüyor musunuz?
Sanırım kişisel. Davulcumuz McKenzie Smith’in oğlu nadir bir beyin bozukluğuyla dünyaya geldi. Mackynzie’nin oğlu hakkında bir şarkı yapma ihtiyacı hissettik. Hayatımızda bulunduğumuz yer ve bu belirsizlikleri biraz daha insancıllaştırmak ve kişiselleştirmek istedik. İnsanların perde arkasını görmelerini sağladık. Daha kişisel bir şeyi paylaşmaktan korkmadık.

Yeniden turnede olmak nasıl bir his?
En zor şey, artık çocuklarımız var ve onlardan uzakta oluyoruz. Bu yüzden birbirimize biraz daha dayanıyoruz. Bu zorlu birkaç yıldan sonra tekrar seyahat etmek ve duygularımızı paylaşmak takdir edilesi. Müziğimizi insanlarla paylaşmak, farklı kültürlerden insanlarla tanışmak çok güzel bir deneyim. Şu an için her zamankinden daha minnettarız dinleyicimize. Eski ve yeni şarkıları çaldığımız bir kutlama yapmaya çalışıyoruz sahnede.

Haberin Devamı

Midlake’in zamansız bir müziği var. ‘Young Bride’ ve ‘Roscoe’ gibi şarkılarınız her dönemde canlı...
Bazen bu şarkıların sanki başka birine aitmiş gibi olduğunu hissediyorum. Bir şarkının birileri için anlam ifade etmesini takdir ediyoruz. ‘Roscoe’ ve ‘Young Bridge’i canlı çalarak tarihe saygı gösteriyoruz. Çünkü bunun birisi için özel bir anlam ifade edebileceğini anlıyoruz.

Bir grubun devam etmesi zor mu?
İki ucu keskin bir kılıç. Biz daha dengeli bir yerdeyiz. Bir sanatçı olmak, insanların müziğinizi önemsemesini ve müziğinizi desteklemesini sağlamanın zorluğunu anlıyorum. Maddi olarak da zor tabii.

Son dönemde müzikteki ilhamlarınız neler?
İlham aldığım mevsimler var. Mevsim geçişleri şarkı yapmamı sağlayacak gücü, etkiyi ve enerjiyi bana veriyor. “Gitarımı alıp bir şeyler yazmalıyım” deyip kendimi zorlamayı sevmiyorum. Aktif olarak sahne aldığımız halde yeni şarkılar yazmaya başladım. Fikirlerimi kenara koyuyorum ve geri döneceğim onlara, biliyorum. Bu daha hızlı olmamıza yardımcı oluyor. Sıradaki albüm için...

Haberin Devamı

İSTANBUL İÇİN SABIRSIZLANIYORUZ
Türkiye’deki son konserinizde oradaydım. İstanbul’u hatırlıyor musunuz?
İstanbul’a iki kez geldik. Ve son yolculuk gerçekten çok özeldi. Açıkçası, Neil Young öncesi çalmak çok özel hissettirmişti. Geri dönmek için sabırsızlanıyoruz. Türk hayranlarımızla çok fazla temasa geçiyoruz. Ve orada böyle çok takipçi görmek gerçekten harika. Bu güzel insanlar tekrar bizi çağırdığı için çok müteşekkirim. Orada bizi destekleyen insanlar olmasaydı fırsatımız olmazdı. Sahne, harika hissettiriyor. Birinin sana şarkını söylemeye başlamasının ya da duygusal olarak etkilemesinin ne kadar önemli olduğunu sana anlatamam. Sayısız neşe ve hatta hüzün duygusu var.

Haberin Devamı

Çocuklarınız sizi canlı izledi mi?
Austin’deki South by Southwest’teki gösteriye geldiler. Babalarını sahnede görmek onlar için gerçekten harikaydı.

AMACIMIZ MÜZİĞİMİZLE KALBİNİZE DOKUNMAK
Artık müzik çok karmaşık bir halde. Size daha minimal müzik yapma ilhamını ne veriyor?
Müzik yapma şeklimiz her zaman organik bir tarzda. Yani biz bir odaya giriyoruz ve gitar ve davulla şarkıları çalıyoruz. Flüt çıkıyor bir anda ya da piyano... Bu şekilde müzik yapabilmek bizim için çok doğal. Diğer yönlerin yanlış olduğunu söylemiyorum. Çok basit ve ayrıştırılmış bir şey ortaya koymaya çalışıyoruz.

Müzisyenler genelde müzik dinlemeyi sevmez. Sizde durum nedir?
Evet, muhtemelen eskisi kadar aktif müzik dinlemiyorum. Muhtemelen geçmişte olduğundan daha tembelim. Bildiğin şeylere yaslanıyorsun. Bildiğin müzikleri dinliyorsun. Artık bir dizi ya da filmden müzik keşfedebiliyorum. Bugün pek çok harika sanatçı var. Onları keşfetmek de yeterince zor.

Haberin Devamı

Müzikal olarak nasıl bir kişiliğiniz var?
Umarım müziğimin içinde duygu vardır. Demek istediğim, duygulanmayı seviyorum. Umarım müziğimiz insanları kalplerinden vuruyordur.
Midlake, 6 Eylül Salı saat 21.30’da Zorlu PSM’de izlenebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!