Katar Müzesi’nde hat sergisi

Güncelleme Tarihi:

Katar Müzesi’nde hat sergisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2017 21:46

KOLEKSİYONER Mehmet Çebi’nin koleksiyonundan seçilen eserlerden oluşturulan ‘Çağdaş Hat ve Tespih Sergisi’, 14 Mayıs’ta Katar’ın başkenti Doha’daki Katar Müzesi’nde açıldı.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde düzenlenen ve 17 Haziran’a kadar sürecek olan serginin Onur Komitesi’nde Kültür Bakanı Nabi Avcı ile Katar Müzeler Direktörü Katar Prensesi Sheikha Al-Mayassa yer alıyor. Sergi açılışına, Çebi’nin kurucusu ve mütevelli heyeti başkanı olduğu İstanbul Sanat ve Medeniyet Vakfı’nın davetlisi olarak katıldık. Açılışta Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sefer Turan, Doha Büyükelçisi Fikret Özer, eski Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz’ın yanı sıra Türkiye ve Katarlı sanatseverler yer aldı. Büyükelçi Özer, “Ramazan öncesinde Doha’da mümtaz bir mekânda modern hat sanatımızı temsil eden levhalarla tespihlerin sergilenmesi ülkemizin tanıtımı açısından çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

ÜNLÜ HATTATLARIN ESERLERİ

Süleymaniye’de dünyanın ilk Hilye-i Şerif ve Tespih Müzesi’nin kurucusu olan Mehmet Çebi’nin koleksiyonundaki 3 bin hat ve Hilye-i Şerif’ten 44’ü, çoğu Osmanlı dönemine ait 6 bin tespihten 174’ü Katar Müzesi Al Riwaq Galerisi’nde görücüye çıktı. Hilye-i Şerif, Hz. Ali’nin Hz. Muhammed’in dış görünüşü ile iç dünyasına ilişkin anlatımlarına dayanan yazılı metne deniyor. Çebi, “İnsanlar Peygamber Efendimizi merak ediyor. Geleneğimizde resim yapmak hoş görülmediği için portresi kelimelerle çizildi. Bu vazifeyi Hz. Ali yaptı. Hilyeyi sanat dalı olarak ele alırsak, aynı metnin görüntüsü hattatlar tarafından milyonlarca kez yeniden tasarlanabilir. Sergilenen eserler, Osmanlı coğrafyasındaki ünlü hattatlara ait” diyor. Sergide yer alan Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin 174 tespihi mercan, inci, has ve sıkma kehribar, bağa, fil, mors, balina ve mamut dişi, gergedan boynuzundan yapılıp değerli madenlerle süslenmiş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!