Kandinsky ile yol arkadaşlığı

Güncelleme Tarihi:

Kandinsky ile yol arkadaşlığı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2023 10:56

Ressam Meral Yıldız, 'Zamana Tepeden Bakmak' başlıklı sergisiyle 13-27 Aralık tarihleri arasında Beşiktaş'taki Galerie D’art La Visione'da izleyiciyle buluşacak. Sergisinde kendi geçmişini ve sanat tarihini öznel bir anlatımla ele alan Yıldız, usta sanatçı Kandinsky ile hem bir usta çırak ilişkisi kuruyor hem de bir yol arkadaşlığını deneyimliyor.

Haberin Devamı

Beşiktaş Süleyman Seba Caddesi'ndeki Galerie D’art La Visione'da 13-27 Aralık tarihleri arasında  izleyiciyle buluşacak 'Zamana Tepeden Bakmak' sergisinde Meral Yıldız, kendi geçmişini ve sanat tarihini öznel, kendine has bir anlatımla ele alıyor. Yıldız, küratörlüğünü Çağla Öztürk'ün üstlendiği sergide Kandinsky ile hem bir usta çırak ilişkisi kuruyor hem de bir yol arkadaşlığını deneyimliyor.

Kandinsky ile yol arkadaşlığı

Yıldız’ın sanatı ustası ve yoldaşı Kandinsky ile paralellik kurarak temsil sorumluluğu altına girmeyen bir yapıya sahiptir. Sanatçı sembollere ya da çağrışımlara uzak duran bir tavır takınırken asıl amaç olarak ruha dokunmayı belirler. Meral Yıldız için ruh, akılla kavranamaz olan, kişiye has olandır. Temsiller ve çağrışımlar ise izleyiciyi akılla kavranamaz olandan uzaklaştıracak, onları aşina oldukları dünya ile sınırlandıracaktır. Tam da bu sebepten ötürü sanatçının işleri kendisinden başka bir şeye referans vermez. Öne çıkan şey tuvalin üzerindeki uyum ve dengedir.   

Haberin Devamı

Kandinsky ile yol arkadaşlığı

Kandinsky ile yol arkadaşlığı

Sanat eğitimine Yeditepe Üniversitesi Plastik Sanatlar Bölümü’nde 2000 yılında başlayan Meral Yıldız, 2002 yılında ABD’ye taşındı. ABD’de School of Museum of Fine Arts’da sanat eğitimine devam etti. 2010 yılında Türkiye’ye dönerek lisans eğitimine devam etti ve 2012 yılında Yeditepe Üniversitesi’nden onur derecesiyle mezun oldu. Ardından yüksek lisans eğitimini de 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden onur derecesiyle mezun olarak tamamladı. Sanatçı Gedik Üniversitesi’nde dört yıl sanat tarihi üzerine ders vererek akademisyenlik kariyerine adım atmıştır. Yıldız, günümüzde Yeditepe Üniversitesi’nde doktora (sanatta yeterlilik) çalışmalarına devam etmektedir. Meral Yıldız’ın kişisel ve karma sergileri arasında “Kutsal Metin” Gama Galeri (2015), Pinelo Galeri (2015), “Yeditepe’de Zaman” Ekav Art Galeri (2014), “Hey Ben Buradayım” Haliç Tersanesi (2014) sayılabilir.

 

BAKMADAN GEÇME!