İçinde sayısız öykü barındıran 'Kent Katmanları’

Güncelleme Tarihi:

İçinde sayısız öykü barındıran Kent Katmanları’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2023 10:18

Heykeltraş Ekber Sürsal'ın 'Kent Katmanları’ adını verdiği çalışmaları 16 Kasım - 9 Aralık tarihleri arasında Karaköy Artgalerim’de sanatseverlerle buluşuyor. Tamamı geri dönüşüm malzemeleriyle yaratılmış eserler hem biçim hem içerik olarak çok katmanlılığa açılıyor. Sürsal, 'Kent Katmanları’nın içine bazen bilerek, bazen sezgisel olarak yerleştirdiği objelerle, iç içe geçmiş sayısız öykü malzemesi sunuyor.

Haberin Devamı

Meydanları, caddeleri, tarihi yapılarıyla bunlara eklenen binalar yığınıyla yaşadığımız kentlerde hep imgelerin peşindeyiz. Akıp giden yaşamı her birimiz kendi bakış açımızla izliyoruz ve kentin sokaklarından her seferinde bambaşka izlenimlerle geçiyoruz.

Üst üste geçirilmiş giysiler gibi katmanlarla yüklü yapıları uydu mu uymadı mı diye sorgulamıyoruz. Ekber Sürsal, 16 Kasım - 9 Aralık tarihleri arasında Karaköy Artgalerim’de görülebilecek sergisinde karşımıza koyduğu girift formlarla, kendi rehberliğimizde kişisel bir imge yolculuğuna çağırıyor bizi.

YARATTIĞI FORMLAR İZLEYİCİYE KENDİ HİKÂYELERİ İÇİNE ÇEKİYOR
Sanatçı, ‘Kent Katmanları’nda “Her şeyi bir arada tutan şey boşluktur” diyen John Berger’dan ilham almış. Ve Sürsal’ın, sergilediği eserlere her bakışta kendi hikâyemizi bir katman daha görselleştiriyoruz.

Haberin Devamı

İçinde sayısız öykü barındıran Kent Katmanları’
Sürsal'ın 'Deprem' adlı eseri.
Sanatçının geri dönüşüm malzemelerini değerlendirerek girift biçimde istiflediği illüstrasyonları cisimleştirerek, cesur ve baskın renklerle heykele dönüştürdüğü bir yapıt serisi ‘Kent Katmanları'. Bütüne bakıldığında sembolik bir kurguyu öne çıkarıyor.

Eserlerinde poliüretan türevi ve sıra dışı malzemeler kullanan Sürsal’ın bu serisi büyük boyutlarıyla tezat oluşturacak kadar hafif.

Sürsal, 'Kent Katmanları’nın içine bazen bilerek, bazen sezgisel olarak yerleştirdiği objelerle, iç içe geçmiş sayısız öykü malzemesi sunuyor izleyicisine. Bir hikâye anlatıcısı olmaktansa, yarattığı formlarla izleyiciyi kendi hikâyeleri içine çekmeyi tercih ediyor. 

EKBER SÜRSAL hakkında

İçinde sayısız öykü barındıran Kent Katmanları’

İstanbul’da 1971 yılında doğan Ekber Sürsal, 1994 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden mezun oldu. ABD’de Wichita State Üniversitesi’nde mesleki gelişimi için çeşitli heykel atölye çalışmalarına katılan sanatçı, 1997 ile 2001 yılları arasında reklam sektöründe, 2001 ile 2007 yılları arasında Skala, Artist ve Art Life dergilerinde, sonrasında post prodüksiyon alanında, re-touch sanatçısı olarak çalışmalarını sürdürdü.

Haberin Devamı

2009 ile 2010 yıllarında Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Bilimi Ana Dalı’nda, Sanat Kuramı ve Eleştiri Yüksek Lisans programına devam eden Sürsal, Prof. Halil Akdeniz’den resim ve Yrd. Doç. Bülent Çınar’dan heykel dersleri aldı. Yüksek Lisans Tezini “El Greco ve Francis Bacon’ın, Varlık ve Zaman Bağlamında Deformasyon İlkesine Yönelik bir Analoji” konusu üzerine tamamlayan sanatçı, birçok sanat seminerine de katıldı.  

Sanatçı halen İstanbul’daki kendi atölyesinde heykel ve resim çalışmaları yanında, rölyef, obje ve aydınlatma tasarımları yapmakta, aynı zamanda inşaat sektörüne özel sipariş tasarımlar üretmekte...

BAKMADAN GEÇME!