Heykelcileri özgürleştiren yarışma

Güncelleme Tarihi:

Heykelcileri özgürleştiren yarışma
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2023 19:37

Milliyet Sanat dergisi tarafından düzenlenen 3. Heykelde Yeni Keşifler yarışmasında finale kalan eserler 15 Ekim’e kadar Kemer Country Club’da izleyiciyle buluşuyor. Heykel sanatına yeni değerler kazandırmayı ve sanatçılara yeni kapılar açmayı hedefleyen yarışmayı, sanat danışmanlığını üstlenen Sabiha Kurtulmuş’la konuştuk: “Heykel sanatı diğer medyumlarına göre maddi anlamda sanatçıyı zorlayan bir bölüm. Bu yarışma vesilesiyle verilen prodüksiyon desteği sanatçıların daha özgür bir şekilde üretim yapmasına yardımcı oluyor.”

Haberin Devamı

Yayın hayatında yarım yüzyılı geride bırakan, alanında Türkiye’nin en köklü kültür sanat dergisi konumundaki Milliyet Sanat’ın, bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Heykelde Yeni Keşifler yarışmasında seçici kurul tarafından belirlenen eserler, 15 Ekim’e kadar Kemer Country Club’ın bahçesinde izleyiciyle buluşuyor. Ülkemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle gecikmeli açılan sergide, Aslı Sümer, Berrak Barut, Derya Yücel, Ebru Özdemir, Filiz Aygündüz, Melike Bayık, Meltem Demirören, Prof. Neslihan Pala, Sabiha Kurtulmuş, Seçkin Pirim ve Sinem Konu Keskinok’tan oluşan seçici kurul tarafından belirlenen 10 eser yer alıyor.

MESA Holding’in sponsorluğunda gerçekleştirilen yarışmanın ödül ve kapanış töreni ise 14 Ekim Cumartesi günü yapılacak. Yurtdışında sanat eğitimi atölyesi kazanan ismin açıklanacağı törende sanatçılara plaketleri de takdim edilecek. Tören sonrasında henüz alıcı bulmayan eserler 22 Ekim’de Artam Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Olgaç Artam öncülüğünde, artam.com üzerinden çevrimiçi müzayede ile satışa sunulacak.

Heykelcileri özgürleştiren yarışma

Milliyet Sanat Heykelde Yeni Keşifler Yarışması'nı yarışmanın sanat danışmanlığını üstlenen Sabiha Kurtulmuş’la konuştuk.

Haberin Devamı

Milliyet Sanat’ın bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Heykelde Yeni Keşifler yarışmasında yer alan eserlerin seçiminde seçici kurul hangi kriterleri göz önünde bulundurdu? Sanatçıların eserlerini seçerken nelere dikkat edildi ve seçici kurulun dikkatini çeken belirli bir tema veya yaklaşım oldu mu?
Öncelik galerisi olmayan sanatçılar... Sanat galerileriyle çalışmayan, henüz keşfedilmemiş sanatçıları sunmayı hedefleyen, koleksiyonerlere ve galericilere yeni sanatçıları tanıtan, onların da sistemin içine girmesine yardımcı olmayı amaç edinmiş bir yarışma “Heykelde Yeni Keşifler”. Seçici kurul sanat profesyonellerinden ve koleksiyonerlerden oluşuyor. Jüri üyelerimiz çağdaş sanat dünyasının etkin isimleri ve seçimleriyle sanatçıları çok daha hızlı bir şekilde sanat dünyasına kazandırabilir. Yarışmanın teması yok ancak sergilenmemiş ve görülmemiş, özellikle bu yarışma için üretilmiş olması önemli bir kriter.

Haberin Devamı

Heykel sanatında yeni keşifler yapmak ve henüz keşfedilmemiş yeteneklere destek olmak amacıyla hayata geçirilen bu yarışmanın heykel sanatına katkısı nedir?
Heykel sanatı çağdaş sanatın diğer medyumlarına göre maddi anlamda sanatçıyı zorlayan bir bölüm. Birçok yetenekli sanatçı üretim maliyetlerini göze alamadığı için belli ebatların dışında heykel üretimine giremiyor. Özellikle büyük ölçekli heykellerin kamusal sanatta varlığı ve görünürlüğü çok daha kuvvetli oluyor. Bu yarışma vesilesiyle verilen prodüksiyon desteği sanatçıların daha özgür bir şekilde üretim yapmasına yardımcı oluyor. 

Serginin açılışından sonra sanatseverlerden aldığınız geri bildirimler neler oldu? Sergiye olan ilgi nasıldı?

Heykelcileri özgürleştiren yarışma

Kemer Country açık alan sergisi için en doğru yerlerden biri... Etrafında gezilebilen, izleyiciyle ve doğayla iletişime geçen, sanat eserinin kendisini en iyi şekilde ifade edebildiği bir alan. Özellikle heykel sanatçıları doğadan çok etkilenen ve doğayla iç içe yaşamayı seçen eserler üretmeyi severler. İzleyiciler de bu uyumdan etkileniyor, kendi bahçelerinde eserlerin nasıl yaşayacağının ön sunumunu izleyebiliyorlar. 

Haberin Devamı

Heykel sanatının geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz? Genç nesil sanatçıların heykel sanatına bakış açısında gözlemlediğiniz değişiklikler var mı?
Heykel çok ilgi gören ve aslında bir nevi ihtiyaç olan bir sanat dalı. Geniş evlerde yaşamayı seviyor, doğayı önemsiyoruz. Özellikle pandemiden sonra bahçe ve yeşil alanların önemi çok daha fazla arttı. Heykeli konumladıran evler, kamusal alanlar ve işyerleri aynı zamanda heykeller aracılığıyla doğayla daha yakın ilişki kuruyor. Gençler malzeme denemeyi seviyor ancak biraz daha kolay malzemelerle fikirleri bir araya getirmeye çabalıyorlar. Kültürel değişim programları alabilmek çok önemli ancak zor bir konu. En azından sosyal medya aracılığıyla dünyada neler oluyor, heykel sanatı nereye gidiyor, üretimler nedir onu izleyerek daha özgün olmayı deneyimleyebiliyorlar. Yine de kusursuz işçilik ve özgünlük ciddi bir sorun olarak mevcut.

Haberin Devamı

III. Heykelde Yeni Keşifler yarışması, yurtdışında sanat eğitimi atölyesi kazanma fırsatı sunuyor. Bu fırsatın kazanan sanatçılar için ne tür bir önemi ve değeri olduğunu düşünüyorsunuz?
Kültürel değişim, yurtdışı atölye deneyimi bir sanatçının gelişimi açısından çok önemli. Öğrendiği pratikleri kendi sanatına uygulaması onu farklı kılabilir. Sadece yerel eğitim değil farklı kültür sanat eğitimi almaları üretimlerinde ciddi fark yaratacaktır. Özgünlük konusunda sanatçıya cesaret verecektir, dolayısıyla bu fırsatın bu yarışma ile sunulması sanatçılar için özellikle büyük bir şans.

Son olarak heykel sanatıyla ilgilenen genç sanatçılara veya heykel sanatına yeni başlayanlara ne tür tavsiyelerde bulunursunuz?
Form, malzeme bilgisi çok önemli. Bunların eğitimle alınması gerekiyor. Eğitimin yanında çok daha fazla deneyimle üretimlerinde ustalaşmaları gerekiyor. Resim gibi kolay bir alan değil o yüzden çok daha fazla çabalamaları gerekiyor. 

 

BAKMADAN GEÇME!