Gezici Festival yolculuğunu tamamladı

Güncelleme Tarihi:

Gezici Festival yolculuğunu tamamladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2018 10:54

24. Gezici Festival, 30 Kasım’da Ankara’da başladığı yolculuğunu 13 Aralık’ta Kastamonu’da tamamladı.

Haberin Devamı

Ankara Sinema Derneği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla bu yıl 24’üncüsü düzenlenen Gezici Festival, 30 Kasım’da Ankara’da başladığı yolculuğunu 13 Aralık’ta Kastamonu’da tamamladı. Oyuncular Damla Sönmez, Tuğçe Altuğ, Murat Kılıç, Emrah Kolukısa, Rıza Sönmez ve Muzaffer Özdemir; yönetmenler Mahmut Fazıl Coşkun, Zeki Demirkubuz, Tolga Karaçelik, Ahmet Boyacıoğlu ve Ali Kemal Çınar’in yanı sıra birçok oyuncu, yönetmen, yapımcı, eleştirmen, küratör ve müzisyeni ağırlayan festivalde 60’ın üzerinde film, iki hafta boyunca Ankara, Sinop ve Kastamonu’daki sinemaseverlerle buluştu. Geçen yıla göre her şehirde izleyicisini arttıran Gezici Festival, önümüzdeki yıl da Anadolu’daki izleyicilerle buluşacak.

Sinema yazarları Jonathan Rosenbaum ve Ehsan Khoshbakht’ın ABD Büyükelçiliği desteğiyle hazırladığı Yalanlar Çağı bölümünde yer alan üç klasik, Khoshbakht ve film eleştirmeni Imogen Sara Smith’in sunumlarıyla gösterildi. Khoshbakht ayrıca, Il Cinema Ritrovato Film Festivali ile işbirliğiyle gösterilen, devrim sonrası Küba’ya kamerasını çeviren 1968 yapımı ‘Azgelişmişlik Anıları’nın gösterimi öncesinde sinemaseverlerle buluştu.
ABD ve Hollanda Büyükelçiliklerinin katkılarıyla düzenlenen Sessiz Serüven bölümünde yer alan ‘Kapının Ardı’, San Francisco Sessiz Film Festivali Yönetmeni Robert Byrne’ün, ‘Delft Porseleninin Sırrı’ ise Hollanda Eye Film Müzesi sessiz film küratörlerinden Elif Rongen-Kaynakçı’nın sunumlarıyla gösterildi. Bu iki klasiğe, dünyanın tanınan sessiz sinema müzisyenleri Stephen Horne ve Frank Bockius canlı performanslarıyla eşlik etti.
AB Sivil Düşün Programı ve Goethe Institut katkılarıyla hazırlanan Sığınma(sız) bölümünde göçmen sorununu farklı boyutlarıyla ele alan filmler gösterildi. Bölümde yer alan ‘Aç Hayaletler Adası’nın gösterimine, filmde öyküsü takip edilen Poh Lin Lee de katıldı. Lee, gösterimin ardından seyircilerden gelen soruları yanıtladı. Festival, ‘Sığınma(sız)’ bölümüne eşlik eden bir video sergisine de ev sahipliği yaptı. Türkiye’deki Suriyeli göçmenlerin hikâyelerini anlatan ve 17 videodan oluşan ‘Türkiye’ye Hoş Geldin’ başlıklı sergi, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeydi.
24. Gezici Festival’de, ABD ve Hollanda Büyükelçiliklerinin desteğiyle hazırlanan Çocuk Filmleri programı küçük izleyicilerle buluştu. Hollanda Büyükelçiliği, Cinekid Çocuk Filmleri Festivali ve Genç Kültür Türkiye’nin katkılarıyla Altındağ Belediyesi Gençlik Merkezi öğrencileri, eğitmen Elif Boyacıoğlu ile ilk canlandırma filmlerini ürettiler.
Festivalde ayrıca, Can Evrenol’un seçtiği filmlerden oluşan Korku Sineması seçkisi, yılın dikkat çeken kısa filmlerinin yer aldığı Kısa İyidir programı ve sanatçı Didem Pekün’ün iki deneysel belgeseli de sinemaseverlerle buluştu.

BAKMADAN GEÇME!