Fringe Festival'de geri sayım

Güncelleme Tarihi:

Fringe Festivalde geri sayım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2023 15:02

Her yıl olduğu gibi Türkiye'den ve dünyadan alternatif işleri İstanbul’un farklı sanat mekanlarında seyirciyle buluşturan uluslararası performans sanatları festivali İstanbul Fringe Festival'in beşincisi, Paribu’nun desteğiyle 16-23 Eylül tarihleri arasında seyirciyle buluşacak. Festival, gösterilerin yanı sıra atölyelere, panellere ve partilere de ev sahipliği yapacak.

Haberin Devamı

 

Türkiye’nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Birleşik Krallık, İsrail, İtalya, Hollanda, Hindistan, Japonya, Kanada ve Yunanistan olmak üzere 10 ülkeden ekipleri ağırlayacak 5. İstanbul Fringe Festival, bir kez daha İstanbul’un karakteristik sanat mekanlarına ve kamusal alanlarına yayılacak. Bu yıl festivalin mekan destekçileri arasında Arter, Barış Manço Kültür Merkezi, BeReZe Gösteri Evi, Caddebostan Kültür Merkezi, Çıplak Ayaklar Dans Akademisi, DasDas, ENKA Sanat, Fişekhane, Hope Alkazar, Kadıköy Belediyesi Alan Kadıköy, Karga, Sakıp Sabancı Müzesi ve Tuhafier yer alıyor. Performans sanatlarını şehrin farklı noktalarına ulaştırmayı amaçlayan festivalin, kamusal alanda gerçekleşecek ücretsiz etkinlikleri de ilerleyen günlerde duyurulacak.

 

Haberin Devamı

Festival biletleri satışta
İstanbul Fringe Festival’in biletleri tiyatrolar.com.tr üzerinden satışa sunuldu. Tam biletler 250 TL, öğrenci biletleri ise 150 TL’den satın alınabilir.
İstanbul Fringe Festival 2023, isminin kökenini aldığı, Latince “fringere” eyleminden hareketle, “içerisi-dışarısı”, “anaakım-alternatif”, “merkez-çeper” gibi ikiliklerin arasındaki sınır fikrinin kendisini sorguluyor. Bu kapsamda yeni uluslararası iş birlikleri de gerçekleştiren İstanbul Fringe Festival, bu yılki programında da ortak projelere ev sahipliği yapacak.

Bu yıl Avrupa dans ağı Aerowaves üyesi olan İstanbul Fringe Festival, oluşumun 25. yılı dolayısıyla hazırlanan Enya Belak imzalı “Aerowaves 25” belgeselini de seyircilerle buluşturacak.

Festival ayrıca, üyesi olduğu European Festivals Fund for Emerging Artists (EFFEA) hibesi için seçilen, Matyas Marofka’nın “2084” projesine de ev sahipliği yapacak. Macaristan'dan Ladder Art Company'nin Sanat Yönetmeni Matyas Marofka, Istanbul Fringe Festival (Türkiye) ve Wintewerft Festival (Almanya) ortaklığında EFFEA hibesi için seçilen 2084 Projesi ile Festival Bramat kapsamında bir hareket tiyatrosu atölyesi yürütecek. Proje, Istanbul Fringe Festival (Türkiye) ve Wintewerft Festival (Almanya) kapsamında “work in progress” gösterimi yapacak.

Haberin Devamı

Festival programını takip etmek için https://www.fringeistanbul.com/home sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Fringe Festivalde geri sayım


Fringe Festival nedir?
“Alternatif”, “keşfedilmemiş”, “sınır” anlamına gelen Fringe'in hikayesi, 1947 yılında Uluslararası Edinburg Festivali'ne davet edilmeyen ve gösterilerini “bir kenarda” sergileyen 8 ekip ile başladı. Bu oluşum, çağdaş gösteri sanatları alanındaki en prestijli festivallerden biri olarak görülen Edinburgh Fringe'e dönüştü. Bugün fringe festivalleri, her yıl dünyanın farklı şehirlerinde 170 bin sanatçıyı, 250 farklı mekanda ve 60 bin etkinlikte, yaklaşık 19 milyon kişiyle buluşturuyor. Her şehirde farklı ölçek ve formlarda düzenlenen fringe festivalleri alternatif ve yenilikçi işler üreten genç sanatçılara işlerini uluslararası platformda sergileme imkanı sunuyor. Istanbul Fringe Festival, tiyatro, dans, performans gibi farklı disiplinlerdeki işleri, tüm dünyada olduğu gibi çeşitliliği ve özgünlüğü ön plana koyarak İstanbul'un kent dinamiği ve çok kültürlü doğasıyla buluşturuyor. Bu yıl 5. edisyonuna hazırlanan festival, geçtiğimiz 4 yılda, pandemi koşullarında da devamlılığını koruyarak, 400’den fazla sanatçıyı, yaklaşık 80 gösteri, 22 atölye, paneller ve partilerde yaklaşık 45 bin seyirci ile buluşturdu. Disiplinlerarası bir temele dayanan Istanbul Fringe Festival, yeni ve dinamik olanı kültür ve sanat yoluyla arayan katılımcılarını, çoğulcu ve yenilikçi bir atmosfere davet ediyor. 

 

BAKMADAN GEÇME!