Eğitim Reformu Girişimi'nin ilham veren yolculuğu

Güncelleme Tarihi:

Eğitim Reformu Girişiminin ilham veren yolculuğu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2023 12:59

Türkiye’nin eğitime odaklanan ilk bağımsız düşünce kuruluşu olan Eğitim Reformu Girişimi’nin (ERG) yolculuğunu anlatan 'Bir Ortak Akıl Deneyimi: Eğitim Reformu Girişimi' kitabı yayımlandı. Aytaç Demirci tarafından kaleme alınan kitap, ERG’nin kurumsal yolculuğunu, ülkenin yakın tarihindeki eğitim politikalarının hayata geçiş süreçleri ve sonuçlarıyla birlikte, tanıklıklar eşliğinde anlatıyor.

Haberin Devamı

Aytaç Demirci tarafından kaleme alınan ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanan 'Bir Ortak Akıl Deneyimi: Eğitim Reformu Girişimi' adlı kitapta, eğitim politikalarındaki gelişmeler ve ERG’nin çalışmaları, Türkiye’nin yakın tarihindeki toplumsal ve siyasi olayları da içeren bir bağlam içinde inceleniyor. Kitapta eğitime erişim ve eşitsizlikten öğretim programları ve ders kitaplarına, erken çocukluk eğitiminden, mesleki ve teknik eğitime kadar pek çok başlıkta ERG’nin yürüttüğü araştırma, izleme ve savunu çalışmaları anlatılırken, Türkiye’nin son yıllardaki eğitim politikaları da mercek altına alınıyor. “4+4+4” eğitim sistemi gibi köklü ve tartışmalı değişim dönemlerinin yanı sıra, din ve eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi kronikleşmiş sorun alanlarına dair ERG çalışmaları da kitapta geniş yer buluyor. Eğitim politikalarına ilişkin araştırmalar ve politika önerileriyle karar alıcıları, sivil toplum örgütlerini ve yurttaşları bilgilendirmenin politika süreçlerine etkisi inceleniyor.

Haberin Devamı

Eğitim Reformu Girişiminin ilham veren yolculuğu

Bir Ortak Akıl Deneyimi: Eğitim Reformu Girişimi”, Türkiye’nin önde gelen vakıflarının bir arada desteklediği bir girişim olmasıyla ülkemiz sivil toplumu için iyi bir örnek oluşturan ERG’nin hikâyesini, kurum yönetiminin ve ekibinin yanı sıra destekçi kuruluşlardan isimlerin, yolu ERG ile kesişmiş akademisyenlerin, sivil toplum temsilcilerinin, Millî Eğitim Bakanlarının ve bürokratlarının tanıklıkları eşliğinde anlatıyor. Eğitim politikalarının veriye dayalı, ortak akılla, katılımcı bir şekilde hayata geçirilmesinde sivil toplumun etkisini ve önemini örneklerle gösteren çalışma, kaynak kitap olma özelliğine de sahip.

ERG, 2003 yılında Prof. Dr. Üstün Ergüder ve Prof. Dr. Tosun Terzioğlu’nun girişimleriyle, eşitlikçi ve çağdaş bir eğitim için politika süreçlerinin ve çıktılarının iyileştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla çokortaklı bir yapıda kuruldu. Eğitimde sivil toplumun iddia sahibi olmaya başladığı ve bir paradigma değişiminin yaşandığı günlerde faaliyete geçen ERG, bağımsız ve kȃr amacı gütmeyen bir kuruluş. ERG, eğitimde karar süreçlerinin kanıta dayalı olması, paydaşların katılımıyla gerçekleşmesi, her çocuğun nitelikli eğitime erişiminin güvence altına alınması gerektiğini savunuyor.

Haberin Devamı

ERG, düzenli olarak eğitim sisteminin durumunu ve gelişmeleri izleyip kamuoyunu bilgilendiriyor; araştırmalarıyla sorun alanlarına ışık tutuyor; geniş paydaş ağıyla etkileşim içinde geliştirdiği politika önerilerinin yaşama geçmesi için savunu çalışmaları yürütüyor. 2008’den bu yana her yıl yayımlanan Eğitim İzleme Raporu, 2004’ten beri başta öğretmenler olmak üzere eğitimin farklı paydaşlarına ilham, paylaşım ve öğrenme alanları sunan Eğitimde İyi Örnekler Konferansı, ERG yürütücülüğünde 2016’da yaşama geçen Öğretmen Ağı, ERG’nin öncü çalışmaları arasında yer alıyor.  ERG, Anne Çocuk Eğitim Vakfı, Aydın Doğan Vakfı, Borusan Kocabıyık Vakfı, Elginkan Vakfı, ENKA Vakfı, İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, MV Holding, Sabancı Üniversitesi, Tekfen Vakfı, Türkiye Vodafone Vakfı, Vehbi Koç Vakfı ve Yapı Merkezi tarafından destekleniyor.

Haberin Devamı

“Bir Ortak Akıl Deneyimi Eğitim Reformu Girişimi” kitabına, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’nın https://bilgiyay.com/ adresinden ulaşılabilir. Kitaba ayrıca 15 Haziran 2023 tarihinden itibaren aynı adres üzerinden ücretsiz olarak da erişilebilecek.

Söyleşileriyle Kitaba Katkıda Bulunanlar:
Ali Alpar, Alparslan Tansuğ, Ayla Göksel, Aytuğ Şaşmaz, Banu Vargı, Batuhan Aydagül, Buket Sönmez, Burcu Meltem Arık, Can Has, Candan Fetvacı, Erdal Yıldırım, Güler Sabancı, Hakan Altınay, Hüseyin Çelik, İlhan Tekeli, İpek Dübüş, İpek Gürkaynak, Işık Tüzün, Melisa Soran, Muammer Yıldız, Neyyir Berktay, Nihal Alptekin, Nuri Has, Ömer Dinçer, Ömür Kula Çapan, Oya Ünlü Kızıl, Özge Karakaya, Rahmi Koç, Semahat Arsel, Suat Kardaş, Ülkü Arıoğlu, Üstün Ergüder, Zerrin Koyunsağan.

BAKMADAN GEÇME!