Dünya korolarının sesi İstanbul’dan yükselecek

Güncelleme Tarihi:

Dünya korolarının sesi İstanbul’dan yükselecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2023 10:58

Beş kıtadan 28 ülkenin önde gelen koroları, Dünya Koro Müziği Sempozyumu çatısı altında İstanbul’da buluşuyor. AKM’de ve şehrin tarihi mekânlarında gerçekleşecek konserler ‘Değişen Ufuklar’ teması altında ‘birlikte şarkı söyleme geleneğini’ onurlandıracak...

Haberin Devamı

Uluslararası Koro Müziği Federasyonu’nun en büyük etkinliği olan ve 1987’den beri düzenlenen Dünya Koro Müziği Sempozyumu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ev sahipliğinde önümüzdeki hafta İstanbul’da gerçekleşecek. ABD’den İspanya’ya, Tayvan’dan Kanada’ya dünyanın en iyi koroları ve uzman konuşmacılar 25-30 Nisan tarihleri arasında bir araya gelecek. Konuk koroların ve koro şeflerinin performansları ile beş kıtadaki 28 ülkeden uzman konuşmacıların yer alacağı etkinlik, küresel koronavirüs salgını sonrası dünya çapındaki ilk korolar buluşması olma özelliğini de taşıyor.
İnsanlığın birlikte şarkı söyleme geleneğini onurlandırmak, dünyanın farklı coğrafyalarını temsil edebilmek ve koro müziğine dair mümkün olduğunca çeşitli ve farklı biçimleri kapsayabilmek adına sempozyumun bu yılki teması ’Değişen Ufuklar’ olarak belirlendi. Sempozyumun sözcülüğünü üstlenen Devlet Çoksesli Korosu şefi Onur Burak Erdem, bu yılki temanın amacını “Dünya genelinde koro müziği ve birlikte şarkı söylemenin geleceğiyle ilgili değişen trendleri ve yaklaşımları keşfetmek” sözleriyle özetliyor. Başta İstanbul Atatürk Kültür Merkezi olmak üzere Beyoğlu’nun tarihi mekânlarında gerçekleşecek konserler, sergiler, atölyeler ve etkinlikler, koro müziğinin pek çok farklı stil ve geleneğini içeren bir programla müzikseverler ve sektör profesyonelleriyle buluşacak. Sempozyum 50’den fazla konuşmacı ve 1.000’den fazla sanatçıyı İstanbul’da bir araya getirecek.
25 Nisan Salı akşamı Estonya Filarmoni Oda Korosu ve Devlet Çoksesli Korosu’nun konseriyle AKM’de açılacak olan programda Türkiye’den 30’dan fazla koro sahne alacak. Altı gün boyunca AKM’nin yanı sıra Galata Mevlevihanesi ile St. Antuan Kilisesi’nin de aralarında olduğu 11 farklı mekânda 44 konser gerçekleşecek.

ÇOCUK KOROLARI DA SAHNEDE
Estonya’dan Grammy ödüllü Estonya Filarmoni Oda Korosu, Endonezya’dan Batavia Madrigal Singers, Lübnan’dan Fayha Ulusal Korosu, Amerika Birleşik Devletleri’nden Georgia Devlet Üniversitesi Şarkıcıları, Gabon’dan Le Chant Sur La Lowé, İspanya’dan Leioia Kantika Korala, Porto Riko’dan Orfeón San Juan Bautista, İsveç’ten Sofia Vokalensemble, Tayvan’dan Taipei Filarmoni Oda Korosu, Kanada’dan Vancouver Gençlik Korosu ve Türkiye’nin önde gelen sanat topluluklarından Devlet Çoksesli Korosu, Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu sahnesine çıkacak.
Davetli korolar akşam konserlerinde ‘Değişen Ufuklar’ teması kapsamında sempozyuma özel bestelenen eserlerin prömiyerini yapacak. Etkinlik kapsamında Türkiye’den Devlet Çoksesli Çocuk Korosu, Borusan Çocuk Korosu, Lüleburgaz Çocuk Korosu, Beşiktaş Çocuk Korosu ve Macaristan’dan Cantemus Çocuk Korosu da sanatseverlerle buluşacak.
Çok sayıda ustalık sınıfı ve atölyenin yanı sıra depremzedelerle çalışacak müzik eğitimcilerinin faydalanabileceği ‘dayanışma oturumlarının’ da düzenleneceği sempozyumla ilgili detaylı bilgiler https://wscmistanbul2023.com/tr adresinde.

BAKMADAN GEÇME!