Daha çok renk, daha çok ışık ‘Yerçekimi’nde

Güncelleme Tarihi:

Daha çok renk, daha çok ışık ‘Yerçekimi’nde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2022 12:35

Soyut anlatımın usta isimlerinden Mustafa Salim Aktuğ’un ‘Yerçekimi’ adlı sergisi Ankara Next Level’daki Ziraat Bankası Çukurambar Sanat Galerisi’nde açıldı. Serginin küratörü Kıymet Giray, Aktuğ’un resimleriyle ilgili “Ağaçlar, çiçekler, daha çok renk, daha çok ışık” diyor.

Haberin Devamı

Ankara Next Level’daki Ziraat Bankası Çukurambar Sanat Galerisi, soyut anlatımın usta isimlerinden Mustafa Salim Aktuğ’un ‘Yerçekimi’ başlıklı sergisini Prof. Dr. Kıymet Giray’ın küratörlüğünde sanatseverlerle buluşturuyor.
Yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda sergiye katılan ve birçok ödüle layık görülen Aktuğ, açılışta yaptığı konuşmada sergi hakkında şu bilgileri verdi: “Sergide yer alan eserler son dönem yaptığım bir seçkiden oluşuyor. Burada 2021-2022 tarihli 21 adet resim bulunuyor. Sergiyi ‘Yerçekimi’ olarak isimlendirmemin sebebi, düşey fırça izlerini fazla ritmik olarak kullanmamdan kaynaklanıyor. Bunun yanı sıra yer çekimi aynı zamanda insanın uzaya doğru zıplamasını engelleyen, bizi yere bağlayıp yaşamamızı sağlayan unsur olarak görüldüğü için konu olarak bunu seçtim.”
Resimlerini yaparken ağırlıklı olarak kullandığı renklere de dikkat çeken Mustafa Salim Aktuğ, “Ben Karadenizliyim, mümkün olduğu kadar geldiğim yörenin renklerini, çocukluğumun renklerini kullandım; yeşil ve mavi ağırlıklı çalıştım. Resimlerimde soyut bir anlatım dili var. Renklerin insanlar üzerinde önemli psikolojik etkileri vardır. Resmimi oluşturmada da çok etken... Neredeyse 20-25 yıldır aynı renklerin yan yana gelmesiyle oluşturduğu etki üzerine çalışıyorum. Önden arkaya doğru gidiş, derinlik, yüzeye renkleri çekme gibi konular üzerinde resimlerimi yapılandırmaya çalışıyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

Daha çok renk, daha çok ışık ‘Yerçekimi’nde

Küratör Prof. Dr. Kıymet Giray
, Aktuğ’un resimleriyle ilgili “Mustafa Salim Aktuğ’un hayatını çocukluk yıllarından başlayarak biçimlendiren doğa kesitleri Karadeniz manzaralarıdır. Ağaçlar, çiçekler, daha çok renk, daha çok ışıktır... Resmin altyapısını oluşturan renk alanlarının üzerini çoğunlukla düşey diyagonal hatlar çizerek neredeyse tamamen kaplayan ‘pointillist’ renk lekeleri, asal olarak minimal tekrarlardır. Aktuğ’un sanat anlayışının temelinde çokrenkli, lekesel yorumlar olan resimsel soyutlamalar başat olur. Büyük tuvaller üzerine renk tonları ile ruh hallerinin değişkenliğine dair renk alanlarının üzerinde akışan formlar olarak dağılan ‘pointillist’ lekeler, Aktuğ’un Karadeniz doğasının belleği üzerine kurulu lirik dramatik yorumlamalarıdır. Baskın renkleriyle arka planın doğa görünümünü belirleyen geniş renk yüzeylerinin üzerine fırça vuruşlarıyla belirlenen ikincil renk alanlarının kıpırtılarıyla tetiklenen devinimlerle kaplanan resimler, Aktuğ’un ifade gücünü tanımlayan imzası niteliğindedir” yorumunu yapıyor.
Mustafa Salim Aktuğ’un ‘Yerçekimi’ başlıklı sergisi 30 Ocak’a kadar Ankara Next Level’daki Ziraat Bankası Çukurambar Sanat Galerisi’nde.

BAKMADAN GEÇME!