Çılgın Foals gecesine hazır mısınız?

Güncelleme Tarihi:

Çılgın Foals gecesine hazır mısınız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2023 10:11

Foals, 4 Eylül akşamı Zorlu PSM’de sonunda Türk izleyicisi ile buluşacak. İngiltere’nin en ünlü indie grubuyla kavuşmamıza az kalmışken, nasıl bir konser deneyimine şahit olacağınızı sizler için Viyana’daki Foals konserinde deneyimledik... Kan, ter, rock’n roll dolu çılgın bir Foals gecesine hazır olun!

Haberin Devamı

Foals, 2000 ve 2010’lar arasında geçen ‘indie sleaze’ döneminin önemli isimlerinden biri. Bu müzik türü, 90’ların grunge’ı, 80’lerin rock’ı ve elektronik müziğini içinde barındırıyor. Türkiye gece hayatı ve müzik sahnesi de bu altkültürden o dönem fazlasıyla etkilendi. Eğer 2000’lerin sonunda bir indie partisine gittiyseniz kesinlikle Foals’un ilk albümü ‘Antidotes’ten bir şarkı işitip onunla dans etmişsinizdir.
Hal böyle olunca Foals’un Türkiye’de hayran kitlesi oldukça kuvvetlendi. Grup önce 2013, ardından 2020’de Türkiye’ye geleceğini duyurdu. Fakat iki konser de iptal oldu ve bu yıl Zorlu PSM yine tarihi ertelense de Foals’u 4 Eylül’de ağırlayacağını duyurdu.
Ben de şu an dünya turnesindeki grubu Viyana’da Gasometer adlı konser mekânında izleme şansını yakaladım. Bu benim ikinci Foals konser deneyimim olduğundan neyle az buçuk karşılaşacağımı biliyordum. Vokal Yannis Philippakis ve ekip arkadaşları, gecenin açılışını geçen yıl çıkardıkları ‘Life Is Yours’ albümünün en dikkat çekici şarkısı ‘Wake Me Up’ ile yapıyor. Sahneleri oldukça sade ama Philippakis’in vokal performansı kayıtlarda dinlediğinizden çok daha güçlü... Pandemi dönemi yayımladıkları şarkıları eski albümleri kadar etki yaratmasa da Foals, onları bir şekilde seyircisine dinletmeyi biliyor. Fakat performanslarının yükseliş anı ilk albüm hit’lerinden ‘Olympic Airways’ ile oluyor. Seyirci bu şarkı ile konserin içine iyice giriyor ve neredeyse aralıksız her şarkıda gruba eşlik ediyor. ‘My Number’ şarkısında kan ter içinde kalan grup üyeleri seyircinin de geride kalmaması için sahnenin her alanına koşup onları coşturuyor. Yine bu şarkıdaki gitar solosu ise hayranlık uyandırıcı.
Philippakis’ın yarı Yunan, yarı Güney Afrikalı genlerinden mi bilinmez Foals için yazdığı bazı şarkılar derin bir duygusallığa sahip. Konser sırasında da en karanlık üç şarkısı ‘Spanish Sahara’, ‘A Knife in the Ocean’, ‘Late Night’ı ardı ardına söylüyor. Bu üç şarkıyı da adeta kalbinden koparmış gibi seslendiriyor. Bu arada ‘Spanish Sahara’nın sonlarına doğru seyircinin yere oturmasını istiyor ve şarkının son yüksek dönemecinde herkesi ayağa kaldırarak müthiş bir konser anını daha bize veriyor.

Haberin Devamı

SEYİRCİNİN ARASINA DALARAK SÖYLÜYOR
Foals’ın konserlerinde bis’ten hemen önce çalınan ‘Inhaler’ şarkısında başka bir perde açılır... Seyircilerin ‘pogo’ yapmaya başladığı, grubun rock kökenlerine dönüp çok daha sert çalmaya başladığı o andır bu. Zaten ‘Inhaler’ çalmaya başladığında kaçınılmaz oluyor... Seyirciler kocaman bir yuvarlak oluşturup en çekingen izleyici bile o sırada ‘stage diving’ ve ‘pogo’ yapmaya başlıyor. Eğer İstanbul’daki konserde önlerde olacaksınız, böyle bir ana hazırlıklı olmanızı öneririm. Her an sırtınıza bir omuz isabet edebilir.
Ve kaçınılmaz olarak ‘Mountain at My Gates’ ile ‘What Went Down’ şarkılarında adrenalin tavan yapıyor ve vokal Philippakis seyircinin içine dalıyor. Benim beş yıl önce New York’ta izlediğim konserde Philippakis, seyircinin üzerine kendisini atıp ‘stage diving’ de yapmıştı. Bu konserde ise gitarını ve mikrofonunu eline alıp şarkılarını tam da bizim yanımızda söyleyip çalmaya başlıyor. Grubun diğer üyeleri ise davulun kurulduğu alanın tepesine çıkıyor. ‘What Went Down’ şarkısının ortalarında enerji o kadar yükseliyor ki Philippakis, kendisini sağından solundan çeken seyirciden zor kopararak sahneye atlıyor. Indie müziğin sakinliğiyle başlayan konser, çılgın bir rock’n roll şovu, kan, ter ve çığlıklar arasında son buluyor.
Yannis Philippakis, “Bu, yılın en sevdiğim programlarından biriydi” diyor. (Daha iyisine Türkiye’de şahit olacağından haberi yok.) ‘Two Steps, Twice’ ile konserin kapanışını yaparlarken izleyici içinse seslendirdikleri 18 şarkı yetmiyor... En baştan set list’i çalmaya başlasalar yeniden konseri izlemeye hazırız. “Foals, Foals...” tezahüratları arasında mekânı terk ediyoruz.
Özellikle eski hit’lerine fazlasıyla yer vermelerinden dolayı seyirciyi oldukça memnun ettiklerinin altını çizmem gerek. 4 Eylül akşamı Zorlu PSM’de Foals’u işte bu anlar için bile kaçırmamanızı öneririm... Bu yılın en çılgın konser gecesine şahit olacağınıza emin olabilirsiniz.

Haberin Devamı

ZORLU PSM’DE KAÇIRILMAYACAK KONSERLER
12 Ağustos: Benjamin Clementine
7 Eylül: She Wants Revenge
30 Eylül: Charlotte Cardin
27 Ekim: Resa Saffa Park
3-4 Kasım: Mix Festival: Warhaus, Kid Francescoli, Weval, Aga B...
21 Kasım: Dhafer Youssef
1 Aralık: Pantha Du Prince
13 Aralık: Pomme
16 Aralık: Roosevelt

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!