‘Caz’la beraber 30 yıl

Güncelleme Tarihi:

‘Caz’la beraber 30 yıl
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2023 10:14

Şehrin en köklü festivallerinden İKSV’nin organize ettiği İstanbul Caz Festivali, bu yıl 30’uncu yaşını kutluyor. 7-19 Temmuz tarihlerindeki festivalde, 40’a yakın konserde 200’ü aşkın yerli-yabancı sanatçı sahneye çıkacak. Festivalin türlerarası geçişkenlik gösteren programının öne çıkan isimleri...

Haberin Devamı

Alfa Mist
Son dönemde Londra caz sahnesinin en güçlü isimlerinden Alfa Mist. Otoriteler tarafından kusursuz olarak tarif edilen ‘Variables’ albümünü bu yıl yayınlayan sanatçı, festivalin en güzel sahnelerinden Parkorman’da olacak. Caz ve hip-hop’ı harmanladığı müziğinde sahneye Alfa Mist, bir piyano ve iki klavye ile çıkıyor. Ona eşlik eden müzisyen arkadaşlarını ise adeta bir orkestra şefi edasıyla yönetiyor. Düzensiz ses akışları, yumuşak melodiler arasında kusursuz bir yaz akşamı için bu konseri kaçırmayın. (9 Temmuz Pazar 20.30/ Parkorman)

Morcheeba
Alfa Mist konserinden hemen sonra ise sahne Shirley Gordon’un büyülü sesine sahip Morcheeba’nın olacak. Morcheeba, duygu yüklü trip-hop şarkılarının yanında neşeli melodilerle birçok duyguyu bir arada sunduğu bir performans sergiliyor. ‘Rome Wasn’t Built in a Day’, ‘The Sea’ ve ‘Part of the Process’ gibi klasikleşmiş şarkılarına da yer vereceklerine emin olabilirsiniz. (9 Temmuz Pazar 22.15/ Parkorman)

Haberin Devamı

Riff Cohen & Okay Temiz// Kovacs

‘Caz’la beraber 30 yıl
‘Caz’la beraber 30 yıl

Son yıllarda festival global ve lokal sanatçıları bir araya getirdiği özel projelere sahne oluyor. Bu yıl ise İstanbul Caz Festivali, İsrail’in kadife sesli müzisyeni Riff Cohen ve vurmalı çalgıların üstadı Okay Temiz’i bir araya getiriyor. Ortadoğu melodileri, etnik ve modern müziğin ahengi ile dans etmeden duramayacağınız bir konser olacak. Bu özel gecenin açılışını Afrobeat türlerinden etkilenen progresif jam topluluğu Takeshi’s Cashew (17.00) yapacak, ardından son dönemin popüler müzisyeni Mert Demir (18.45) sahne alacak. Riff Cohen ve Okay Temiz sonrası ise gecenin kapanışını ssat 22.15’te karanlık şarkılarının sesi Kovacs yapacak. (8 Temmuz Cumartesi 20.15/ Parkorman)

The Lumineers

‘Caz’la beraber 30 yıl

Mutlaka The Lumineers’ın zamansız hit’i ‘Ho Hey’i bir sosyal medya gönderisinin arka planında işitmişsinizdir. Amerikan folk-rock grubunun müziklerinde ritim tutmanızı sağlayan pozitif bir enerji var. Canlı performanslarında ise sahneyi kocaman bir karnaval alanına çeviriyorlar. İzleyicisiyle her zaman sıcak bir etkileşim yaşıyorlar. Şarkılarını da adeta bir marş hissiyle seslendiriyorlar. Vokal Wesley Schultz’un duygusal parçalarında ise sesi içten ve duygu yüklü oluyor. Bu da sizi bir anın içine sürüklüyor. Bu yazın, bu en büyük performansı da listenizde tepede yer alsın. Grup öncesi ise Adamlar (19.45) sahne alacak. (12 Temmuz Çarşamba 21.30/ Parkorman)

Haberin Devamı

Youn Sun Nah Quartet
Güney Kore’nin dünyaya yayılan müzik sahnesinin en çağdaş sesi Youn Sun Nah... Sanatçı, sahnesinde Latin ezgilerini chanson tonlamalarıyla birleştiriyor. Şarkıları aynı zamanda Tom Waits ve Randy Newman birleşimi olarak da görülüyor. Parçalarında kontrbastaki Brad Christopher Jones’ın da melodilerinin baskınlığını duyacaksınız. Konseri özel kılan bir diğer ayrıntı ise festivale ilk kez ev sahipliği yapacak Robert Kolej Konak Teras’ta gerçekleşecek olması. (14 Temmuz Cuma 21.00/ Robert Kolej Konak Teras)

Fatoumata Diawara

‘Caz’la beraber 30 yıl

Modern Afrika müziğinin en canlı temsilcilerinden biri olan Fatoumata Diawara, İstanbul sahnesinde. Diawara özellikle afra pop türü ve dünya müziğinin en önemli isimlerinden biri olarak gösteriliyor. Fatoumata Diawara, sahnede oldukça karizmatik bir imaja sahip. Sanatçı, baskıya ve savaşa karşı olan umut dolu şarkılar söylüyor. Mandela’dan ilham alan eserlerinde Afrika’nın çok renkliliğini işitiyoruz. Diawara’yı kariyerinin bu en güçlü döneminde denk gelmek bizim şansımız. (17 Temmuz Pazartesi 21.00/ The Marmara Esma Sultan Yalısı)

Haberin Devamı

Lizz Wright
Müthiş bir ses ve festivaldeki gizli yıldız Lizz Wright, Amerika klasik cazın köklerine inen arada gospel türüne de göz kırpan şarkılarını Boğaz’a karşı seslendirecek. Sanatçı ile adeta Amerika’daki bir caz kulübüne ışınlanacaksınız. ‘Hit The Groung’, ‘My Heart’ gibi şarkılarını konser öncesi dinlemenizi öneririz. (18 Temmuz Salı 21.00/ Sultan Park Swissotel The Bosphorus)

İstanbul Cazının Üç Kuşağı:
İmer Demirer Trio feat. Ali Perret/ Selen Gülün Blue Band/ İpek Göztepe Quintet

‘Caz’la beraber 30 yıl

30. yılına özel ‘İstanbul Cazının Üç Kuşağı’ adlı bir gece düzenleyen festival, şehrin müziğini farklı kuşaklardaki caz ustalarıyla kutluyor. Konserin müzik direktörü Selen Gülün’ün takdimiyle başlayacak özel gecede ilk olarak, Nardis Genç Caz Vokal Yarışması ve Genç Caz+ gibi etkinliklerde dikkat çeken vokalist İpek Göztepe, orkestrasıyla sahnede olacak. Ardından Türkiye caz sahnesinin önemli isimlerini bir araya getiren Selen Gülün Blue Band güçlü bir performans sergileyecek. Gece ise kült isim İmer Demirer Trio’yla sonlanacak. Trompetçi Demirer’e davulda Can Kozlu eşlik edecek, bazı parçalarda ise saygın caz piyanisti Ali Perret de sahne alacak. (19 Temmuz Çarşamba 20.00/ Cemal Reşit Rey Konser Salonu)

Haberin Devamı

////
“Hep birlikte ‘Caz Beraber’ diyelim”

‘Caz’la beraber 30 yıl
İstanbul Caz Festivali Direktörü Harun İzer: “Bu yıl İstanbul Caz Festivali 30. kez geliyor şehre. 26 yıldır festival sponsorumuz Garanti BBVA’nın da destekleriyle çok güzel bir program hazırladık. Festivalin bu yılki ilk konserleri, doğa ile müziği buluşturan üç gecelik muhteşem bir serisiyle Parkorman’da başlıyor. Klasikleşmiş sahnelerin yanı sıra ve yeni mekânlarındaki konserler ile festival yine şehre yayılıyor. Robert Kolej’in Boğaz’a bakan Konak Teras’ında gerçekleşecek Youn Sun Nah Quartet konseri sonradan eminim çok konuşulacak. Mali’nin renkli müziğini tüm dünyaya tanıtan isimlerden Fatoumata Diawara, tarihi Esma Sultan Yalısı’nda sahnede olacak. Parklarda Caz konserlerimiz yine şehrin çeşitli parklarında ücretsiz olarak gerçekleşecek. Caz Vapuru biletleri ise bitmek üzere. Festival programını internet sitemizden mutlaka inceleyin, daha bir sürü konser var. Kısacası, gelin bu temmuzda hep birlikte ‘Caz Beraber’ diyelim!”

BAKMADAN GEÇME!