‘Bizi destekleyen sanatçı dostlara alan oluşturmak için çalışıyoruz’

Güncelleme Tarihi:

‘Bizi destekleyen sanatçı dostlara alan oluşturmak için çalışıyoruz’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2022 10:51

2019’da Nisa Taşyar tarafından kurulan Vision Art Platform, geniş sanatçı yelpazesiyle bugüne kadar çok çeşitli temalara odaklanan sergilere imza attı. Taşyar ile Vision Art’ın dünü, bugünü ve geleceği hakkında konuştuk: “Hem bir platform hem de galeri yapısını birlikte barındırıyor Vision Art Platform, bu da oldukça geniş ve kalabalık yaşamak demek.”

Haberin Devamı

Yeni kurulmuş bir galeri olmanıza rağmen az zamanda çok işler başardınız. Kurulduğunuz yıl sanat dünyasında hedeflediğiniz noktaya, yapmayı istediğiniz sergilere bu zaman diliminde ulaştınız mı?
Vision Art Platform, dördüncü yılını tamamlamak üzere. Bu süre zarfında ses getiren birçok sergi, fuar ve işbirlikleriyle deneyim kazandık. Yaşantımın kopmaz bir parçası haline gelen ve paralel olarak ilerleyen sanat dünyasından her gün öğreniyorum. Bu bağlamda hedeflerim ve hayallerim her gün bir önceki günden farklılaşıyor, değişiyor, gelişiyor. Kurulduğu günden bugüne hayallerimin birçoğunun Vision Art Platform ile gerçekleştiğine tanıklık ettiğimi söyleyebilirim.

Yurtdışı ve yurtiçindeki fuarlara çok çeşitli sanatçı yelpazesiyle katılıyorsunuz. Geri dönüşler, size kattıkları ve deneyimlerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Ben birlikte hareket etmesini seven ve ekip çalışmasıyla mutlu olan bir karakterim. Sanırım bunun bir yansıması Vision Art Platform için de oldu. Fuarlar çok keyif aldığımız yerler; imkânlar dahilinde bu tip etkinliklere sanatçı dostlarımızla birlikte katılmayı çok seviyoruz. Bunun olumlu geriş dönüşlerini aldık. Hem bir platform hem de galeri yapısını birlikte barındırıyor Vision Art Platform, bu da oldukça geniş ve kalabalık yaşamak demek.

Haberin Devamı

Vision Art Platform kuruluş aşamasında önce pandemi, daha sonra ekonomik kriz ile karşı karşıya geldi. Tüm bu krizleri nasıl yönetiyorsunuz?
Kriz dönemlerinde bile sanat yükselişine devam eder ve yatırım gücünü artırır. Kurulduğumuz ilk yıl pandemiyle yüzleştik. İnanılmazdı, tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan ve ciddi bir gerçekle yüzleşmekti. O zaman da şimdi de dediğim gibi Vision benim dünyamla aynı; bu da temkinli bir düzen ve hesaplamayla yaşıyor diyelim. Daima ikinci bir hazırlığımız var ve bizi destekleyen sanatçı dostlara alan oluşturmak için çalışıyoruz. Tüm ekibim ve dostlarımla var oldu Vision Art. Şimdi de nasıl bir sorunla karşılaşırsak karşılaşalım durumu çözüp yeni projelerimiz ile devam ediyoruz.

Eylülde gerçekleşen Contemporary İstanbul, Vision Art’ın beklentisini karşıladı mı?
Fuarlar hem görünürlük hem de koleksiyonerlerin bizlere ulaşması, aynı zamanda güven ve eminlik için çok önemlidir ve bunun yanında satışı sağlar. Contemporary İstanbul, yeni konumu ve olanakları ile geçmiş fuarlara göre bizlere oldukça büyük katkı sundu. Çok keyifli ve verimli bir fuar geçirdik açıkçası.

Haberin Devamı

Mardin Bienali destekçilerindensiniz. Bu işbirliğinden bahsedelim mi?
Bienallerin çok kıymetli olduğu inancındayım. Kültürlerin buluşma noktası Mardin, çok önemli çoksesli bir alan ve Mezopotamya’nın kalbi. Aynı zamanda Doğu-Batı ayrışması. İstanbul’da sanatçıya, sanat nesnesine ulaşabilmek çok mümkün. Fakat kırsal diye tabir ettiğimiz Doğu mesela, Doğu’nun bu dinamiklere ulaşabilmesi çok güç. Sanatçı, izleyici ve eser üçgeni artık dörtgene dönüştü, içerisine galeri geldi. Sanatçıyı gösterebilecek kurumlar bu dörtgende. Sanatçının galeriye, izleyicinin de şehirde galeriye ihtiyacı olduğu düşünülürse Mardin Bienali’ni desteklemek bu yüzden çok önemli. Galeriler bir zaman gizli özne olarak görülüyordu, artık özne figürü olarak bu çağla birlikte karşımıza çıkmıştır ve bu tarz sanat platformlarına destek vermeli.

Haberin Devamı

Vision Art Platform’un bir sanatçı seçiminden tema belirlenmesine ve sergi kuruluş aşamasına kadar geçen süreci sizden dinleyebilir miyiz?
Vision Art Platform, iki yönetim şekline sahip; biri platform yapısı, diğeri ise galeri yapısı. Bu bize inanılmaz güvenli bir alan yaratıyor, hem sanatçımız için hem de bizim için. Programları yıllık danışma kurulumuzla beraber planlayarak oluşturuyoruz. Akışın, dönüşümün, yaşam döngüsünün bize getirdiği imgeleri en iyi ve profesyonel anlatımla yarattığı hikâyeyi içeren sergiler oluşturmak. Tabii ki önceliğimiz özgün, materyal kullanımına dikkat eden, sanatsal yoğunluğu içeren, özgür eserler ve temalar...

Bugüne kadar hangi sanatçılara ev sahipliği yaptınız?
Öncelikle şunu belirtmek isterim; temsil ettiğimiz sanatçılarımız akademik kariyerlerini en iyi düzeyde tamamlamış isimler. Ve alanlarında malzeme kullanımından boşluk kullanımına kadar her detaya hâkim ve neredeyse her eserleri için tez hazırlayacak kadar donanımlılar. Bu yüzden onlar dünyamı büyüttü. Bugüne kadar 15 sergi ve 55 sanatçıyı Vision Art Platform olarak ağırladık, 6 fuara katıldık.

Haberin Devamı

Vision Art Platform ayrıca kendi dergisini yayımlamaya başladı. Ne kadar sürede bir çıkacak?
Vision Art Magazine, şu an en büyük heyecanım. Dergiyle ilgili çok hayallerimiz var ve bunu zamanla birlikte görmeyi, birlikte büyümeyi daha doğru buluyorum. Detaylı konuşmamız için sanırım biraz daha yolumuz var.

Vision Art Platform’un ilerleyen günlerdeki projelerinden bize bahseder misiniz?
Şu an Artweeks@Akaretler heyecanı var. Galeri olarak bu etkinliği bir fuar gibi görüyoruz. Her fuarda yaptığımız gibi bir düzenek kurduk şahane sanatçı dostlarımızla, ‘Remedy for the soul’ adlı güzel bir sergi geliyor. Arkasından ise hayranı olduğum galeri sanatçılarımızdan Çağrı Saray’ın solo sergisi olacak. Sezon programımız hazır. Sanatçılarımız ile birlikte heyecanla yeni sergilerimizin kurulacakları zamanı bekliyoruz.

BAKMADAN GEÇME!