Bir gün ÅŸehre bir ‘yabancı’ gelir...

Güncelleme Tarihi:

Bir gün şehre bir ‘yabancı’ gelir...
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2022 11:46

Chris Naylor-Ballesteros'un incelikli hikâyesi yeni başlangıçlar yapan ve kendini yabancı hisseden herkese hitap ediyor. Her şey bir gün kasabaya kimselerin tanımadığı yeşil, tuhaf bir hayvanın çıkagelmesiyle başlıyor; peşi sıra sürüklediği koca bavuluyla...

Haberin Devamı

Yazar ve illüstratör Chris Naylor-Ballesteros yalnızca göçmenler için değil yeni başlangıçlar yapan ve kendini yabancı hisseden herkes için incelikli bir hikâye anlatıyor. Elbette mültecilikle kıyaslanamaz ama yeni bir şehre taşınırken, yeni bir okula başlarken bile kabul görme kaygısıyla cebelleşir, en çok da çocuklar. Ballesteros, ayrım yapmaksızın uzaklarda yepyeni bir hayat kurmaya çalışan ve özlemle dolup taşan herkese ithaf ediyor kitabını.
Günlerden bir gün kasabaya kimselerin tanımadığı yeşil, tuhaf bir hayvan çıkageliyor, peşi sıra sürüklediği koca bavuluyla. Yeni gelenin yabancılığı ve diğerlerinde uyandırdığı hisler çizimlerle vurgulanıyor. Diğerleri kuş, tilki ve köpekken bu yeni gelenin ne olduğunu kestirmek zor. Nereden ve neden geldiği, başından neler geçtiği bilinmiyor. Ama en çok gizemli bavulu merak ediyorlar ve içinde bir çay fincanı olduğu cevabını alıyorlar. Biraz daha sorgulayınca bir masa, sandalye, çay demleyecek bir mutfak ve hatta küçük ahşap bir kulübenin de bavulda olduğunu öğreniyorlar. Varsın kimse inanmasın, küçük yeşil hayvan, kulübesinin bulunduğu rüzgârlı tepenin ve deniz manzarasının da bavulun içinde olduğunu iddia ediyor, sonra da yorgunlukla kıvrılıp uyuyakalıyor. Tabii ki anlattıklarına inanmıyorlar ve fırsat bu fırsat; bavulu gizlice açıp gerçeği öğrenebilirler artık.
Öyle bir şey çıkıyor ki bavuldan özlemler, hayaller, kalp kırıklıkları ve her şeye rağmen var olan umutlar ancak bu kadar dokunaklı anlatılabilirdi. Yabancı, içinde sakladığı ve anlatmaya korkup çekindiği ne varsa bavuluna sığdırmış meğer. Karşılaştığı önyargıya bakılırsa korkmakta haklı da. Üstelik gizlice bavulu açarken o çok sevdiği fincanı da kırılıyor.
Yine de uyandığında dünyanın en hoş sürpriziyle karşılaşıyor ama üç fincana daha ihtiyaçları var.



BAVULUMDAKÄ° KIRIK FÄ°NCANÂ

Bir gün şehre bir ‘yabancı’ gelir...

Chris Naylor-Ballesteros
Çeviren: Melike Hendek
Domingo Yayınevi, 2022
32 sayfa.

BÄ°R ZÃœRAFA NEREYE SIÄžAR?
Lunaparkta balık, kuş ya da pelüş oyuncak değil de bir zürafa kazandığınızı düşünün! Küçük kızın başına gelen tam da bu. Kocaman, çok tatlı ama sakar mı sakar bir zürafa kazanıyor ve onu evde beslemeye kararlı. Elbette anne-babası onunla aynı fikirde değil.
Peki, küçük kız yeni evcil hayvanından vazgeçecek mi? En az zürafa kadar kocaman bir hayır! Üstelik aklında onu saklamanın binbir harika yolu var. Tamam; bagaja, köpek kulübesine, bacaya ve küvete sığmamış olabilir ama kamuflaj diye de bir şey var. Örneğin çamaşır ipi, merdiven, kaydırak, başucu lambası, çadır, uzun boylu bir arkadaş kılığına sokamaz mı zürafasını? İnanır mısınız, iki arkadaş kafa kafaya verip hepsini tek tek deniyorlar. Aslında küçük kız da biliyor zürafası için en uygun yerin bir orman olduğunu ama bahçeye diktiği fidanların ormana dönüşmesi için epey zaman gerekli...
Baştan sona yaratıcılığın hâkim olduğu, komik mi komik bir öykü ‘Zürafa Saklama Rehberi’ ama Claire Powell’ın birbirinden muzip çizimleri olmasa bu kadar keyifli olur muydu, tartışılır.

ZÃœRAFA SAKLAMA REHBERÄ°Â
Bir gün şehre bir ‘yabancı’ gelir...

Michelle Robinson
Resimleyen: Claire Powell
Çeviren: Melike Hendek
Altın Kitaplar, 2022
32 sayfa.

BAKMADAN GEÇME!