Balıkçının İstanbul masalı...

Güncelleme Tarihi:

Balıkçının İstanbul masalı...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2022 14:49

Fotoğraf sanatçısı Hasan Cem Araptarlı, 'İstanbul Balıkçıları' adlı sergisinde İstanbul Boğazı’nın olta balıkçılarının gündelik yaşamını gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

“Denizin altını üstüne getirse, bütün balıklar onun olsa da balıkçının kalbi hep oltanın ucunda atar. İstediği kadar durgun suları yara yara ilerlesin; duyguları hep dalgalıdır balıkçının; endişe, sabır, sevinç, telaş kovalara dolar boşalır… Şehrin uğultusu suya düşer, balıkçının koca dünyada bir başınalığı başlar.”
Hasan Cem Araptarlı'nın 'İstanbul Balıkçıları' adlı sergisi İstanbul Boğazı’nın olta balıkçılarının gündelik yaşamını gözler önüne seriyor. Uluslararası deniz trafiğinin bu hareketli sularında ayakta kalmaya çabalayan bir avuç insanın hikayesinden kesitler sunan sergi aynı zamanda bir İstanbul masalı. Çekimleri beş yıl süren çalışmada balıkçının koca dünyadaki tek başınalığını takip etmek mümkün. Sanatçı çalışmasını bir avuç insanın suyun üzerinde verdiği hayat mücadelesinin görsel anlatımı olarak tanımlıyor. Her geçen gün şartları daha da zorlaşan dünya düzeninin çarkları arasında yaşamını sürdürmeye çalışan insanların sudan yansıyan hikâyeleri...

Balıkçının İstanbul masalı...


‘HEP OLTANIN UCUNDA ATAR BALIKÇININ KALBİ’
Her zaman uzun soluklu hikayelerin peşine düşen Hasan Cem Araptarlı, ‘İstanbul Balıkçıları’ sergisine hazırlandığı beş yıllık süre zarfında birçok insan hikayesi biriktirmiş. Araptarlı, çok severek ve emek harcayarak hazırladığı çalışma için duygularını şu sözlerle anlatıyor:
"Bu bir avuç balıkçının suyun üzerindeki mücadelesinin fotoğrafları bir yanıyla; acımasız dünya düzeninin çarkları arasında hayatta kalma mücadelesi veren modern insanın hikayesinin sudan yansımaları... Diğer bir yanıyla da; özgürlüğe, hayallere ve biricik İstanbul’un rengarenk güzelliklerine aralanan bir nefes alma penceresi..."
3 Aralık’ta açılışı gerçekleşecek olan serginin metinleri yazar Figen Şakacı’nın kaleminden. Serginin küratörlüğü de fotoğraf sanatçısı Ali Kabaş tarafından yapıldı.

 

 

BAKMADAN GEÇME!