Akbank Caz’ın ilk 5’i

Güncelleme Tarihi:

Akbank Caz’ın ilk 5’i
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2022 11:37

Alanında Türkiye’nin en önemli etkinliklerinden Akbank Caz Festivali’nin 32’ncisi 24 Eylül - 9 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek. Pozitif işbirliğiyle gerçekleştirilen festivalin ilk 5 konserinin biletleri satışa sunuldu. İşte o isimler...

Haberin Devamı

Abdullah Ibrahim
Küresel müzik tarihinin önemli figürlerinden Cape Town doğumlu müzisyen Abdullah Ibrahim, 80 yılı aşkın süredir piyano başında. Kariyeri boyunca gerek solo gerek orkestralar eşliğinde yaptığı üretimlerde geleneksel Afrika müziklerini, farklı coğrafya veya zamanlarla özdeşleşmiş stillerle buluşturmayı öncelik edindi. Jazz Epistles isimli grubuyla ilk caz albümü ‘Jazz Epistle, Verse 1’ı 1960 yılında yayımlayan Abdullah Ibrahim, Apartheid rejiminin baskıları nedeniyle ülkesinden ayrılıp önce Avrupa’ya, ardından New York’a taşındı ve burada Ornette Coleman, Pharoah Sanders, Duke Ellington gibi efsane isimlerle çalıştı. Grubu Ekaya ve çeşitli big band’lerle kayıtlar yapmaya da devam eden müzisyen, 2020’de pandemi koşulları altında kaydettiği solo piyano albümü ‘Solotude’la festivale konuk olacak. (6 Ekim Perşembe 20.30, AKM-Tiyatro Salonu)

Haberin Devamı

Ravi Coltrane: Cosmic Music
Caz efsanesi John ve Alice Coltrane çiftinin oğlu, saksofoncu, besteci, prodüktör ve plak şirketi sahibi Ravi Coltrane, ismini sitar müziği efsanesi Ravi Shankar’dan alıyor. Grammy adaylığı bulunan müzisyen, 30 yıla yaklaşan kariyerinde Elvin Jones, Jack DeJohnette, McCoy Tyner, David Gilmour ve kuzeni Flying Lotus gibi isimlerle çalıştı. Ailesinin uçsuz bucaksız mirasını dünyanın dört bir yanına taşımaya durmaksızın devam eden Ravi Coltrane, Akbank Caz’daki konserinde ebeveynleri Alice ve John Coltrane’in şarkılarından oluşan bir seçkiyle caz tarihinin iki benzersiz kahramanına saygı duruşunda bulunacak. (8 Ekim Cumartesi 20.30, Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi)

Portico Quartet
2005’te Londra’da aynı okulda müzik eğitimi alan dört arkadaş tarafından kurulan Portico Quartet, janr tanımlarından soyutlanmış müzikal arayışların izini sürüyor. Caz, electronica, ambient ve klasik müzik türlerinin etkisinde kariyerinin her dönemecinde kabuk değiştiren ve farklı sonik kimliklere bürünen kolektif, 2007 tarihli çıkış albümleri ‘Knee-Deep in the North Sea’ ile prestijli Mercury Ödülleri’ne aday gösterildi. Melodik perküsyon hang drum’ı karakteristik bir yaklaşımla ses paletine yerleştiren Portico Quartet, yenilikçi ve sürükleyici enstrümantal kompozisyonlarının her biriyle başka bir serüvene koyuluyor. 2021’e birbirinden farklı müzikal estetiklerin ürünü olan iki albüm birden sığdıran dörtlü, Mart 2022’de de dört şarkılık ‘Next Stop’ kısaçalarını yayımladı. (6 Ekim Perşembe 21.30, Babylon)

Haberin Devamı

Oded Tzur Quartet
“21. yüzyılın Coltrane Quartet’i.” New York’ta yerleşik İsrailli saksofoncu ve besteci Oded Tzur’un liderliğindeki dörtlüye bu yakıştırmayı, Japonya’dan CD Journal dergisi yapıyor. Klasik Hint müziği eğitimi aldığı yıllarda geliştirdiği çalış stiliyle enstrümanına özgün bir derinlik katan Oded Tzur, orkestra lideri olarak Enja Records’la yayımladığı iki albümün ardından Manfred Eicher’ın dikkatini çekti ve ECM Records ailesinin bir parçası oldu. 2020 albümü ‘Here Be Dragons’, şimdiden modern klasikler arasında sayılıyor. 2022 albümü ‘Isabela’ ise birçok müzik otoritesine göre son 10 yılda ECM etiketiyle yayımlanan en etkileyici işlerden. Oded Tzur Quartet, birer hikâye anlatır gibi işlenmiş kompozisyonlarıyla festivale konuk olacak. (9 Ekim Pazar 20.30, Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi)

Haberin Devamı

HÜM
Oslo caz sahnesinde uzun yıllardır çeşitli orkestralarla üretimini sürdüren üç müzisyenin ortaklığıyla hayat bulan yeni bir trio HÜM. Bjørnar Kaldefoss Tveite, Magnus Sefaniassen Eide ve Bojan Marjanovic’ten oluşan üçlü, Nordik caz estetiğini klasik müzik tandanslı dokular ve alışılmışın dışında ritimlerle zenginleştiriyor. Doğaçlamaya geniş alanlar bırakan HÜM, enstrümanların birbirini gölgelemediği bir üretim metoduna sahip. İlk albümleri ‘Don’t Take It So Personally’yi Ocak 2022’de yayımlayan grup, ilk kez İstanbul’da sahneye çıkacak. (4 Ekim Salı 19.00, Akbank Sanat)

 

BAKMADAN GEÇME!