GeriSeyahat Kısa Haberler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kısa Haberler

Kısa Haberler

Altın gezginler

Türkiye Gezginler Kulübü bugüne kadar en fazla ülke gören üyelerini ödüllendirdi. Geçen hafta İstanbul’da düzenlenen törende 50’den fazla 100’den az ülke gören 18 üye bronz, 100’den fazla 150’den az ülke gören 15 üye gümüş, 150’den fazla 200’den az ülke gören 3 üye altın, 200’den fazla ülke gören bir üye elmas gezgin ödülü aldı. Dernek üyeleri törene en sevdikleri ülkenin yerel kıyafetiyle katıldı. Kristal gezgin ödülü 205 ülke gören emekli mali müşavir Selman Arınç’a verildi. Arınç, 2005’ten bu yana üst üste Türkiye Gezginler Kulübü’nün yıl içinde en çok ülke gören üyesi seçiliyor.
Derneğin kurucularından, yaklaşık 50 yıllık gezgin Nahide Aytekin 172 ülkeyle en çok gezen dernek üyeleri sıralamasında üçüncü oldu. Banka emeklisi Aytekin seyahat şevkinin zaman içinde hiç azalmadığını, son yıllarda dizlerinde oluşan sorunlar nedeniyle kruvaziyer turlarını tercih ettiğini söyledi. Törende 179 ülkeyle ikinci sıraya giren Cemal Özerinç ve 155 ülkeyle dördüncü olan Timur Özkan da altın madalya aldı.
Bu yıl sonunda uzay yolculuğuna çıkmaya hazırlanan Ahu Aysal, 136 ülkeyle gezginler sıralamasında beşinci oldu ve gümüş gezgin ödülü aldı.

Gastronomi şöleni 7 Mayıs’ta başlıyor

Türkiye’nin en kapsamlı yemek festivali 7 Mayıs’ta İstanbul’da başlıyor. Küçükçiftlik Park’ta kurulacak festival alanında 300’e yakın restoran İstanbul’un yiyecek, içecek zenginliğini şenlik atmosferinde sunacak. Mutfakların kahramanları, yerli ve yabancı şefler, yöresel tatların büyük ustaları, sokak lezzetlerinin başarılı temsilcileri, yerli üreticiler, tedarikçiler, uzmanlar ve gurmeler 12 Mayıs’a kadar sürecek etkinliklerde damak tadına düşkün İstanbullularla buluşacak. Festival kapsamında söyleşiler, paneller, gösteriler gerçekleştirilecek. Gastro İstanbul, Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmeleri Derneği (TURYİD), Dream Design Factory (DDF) işbirliğiyle, Türk Mutfağı Derneği’nin (TMD) içerik ortaklığı ve Arçelik’in ana sponsorluğuyla düzenleniyor.

Karavancılar ve fotoğrafçılar Niksar’da safariye çıkacak

Türkiye Kamp ve Karavan Derneği (TKKD) ile Doğa Araştırmaları, Sporları ve Kurtarma Derneği (DUSK) 16 Mayıs’ta Tokat’ın Niksar ilçesinde altı günlük ortak bir etkinlik düzenliyor. TKKD, Türk karavancıların yıllık buluşmasını Çamiçi Yaylası’nda yeni hizmete giren kamp alanında gerçekleştirecek. Buluşmaya yaklaşık bin karavancının katılması bekleniyor. Etkinliğe katılacak karavancılar 14 Mayıs’ta Ankara’da Cepa önünden hareket edecek. Sungurlu’da konaklayıp, ertesi gün Tokat’a varacak. Katılımcıların bir kısmı Çamiçi’nde çadırlarda konaklayacak. Dört gün boyunca çevredeki önemli tarihi, turistik yerlere geziler düzenlenecek.
Aynı etkinlik sırasında DUSK, uluslararası Doğada Görüntü Avcılığı Yarışması’nı (DOGAY) gerçekleştirecek. 13 ülkeden gelecek fotoğrafçılar iki gün boyunca Roma ve Osmanlı dönemi eserlerini, bölge florasını, kalesini, sokaklarını, yerel mutfağı görüntüleyecek. Bu yıl 8-12 yaş arasında 100 çocuk ve özürlü çocuklardan oluşan bir grup da yarışmaya katılacak. Uluslararası jürinin değerlendirmesi sonucunda beş kategoride ilk üçe giren fotoğraflar ödüllendirilecek. (www.kampkaravan.org.tr / www.dask.org.tr)

Bisiklet heyecanı başlıyor

49’uncu CumhurbaÅŸkanlığı Bisiklet Turu, pazar günü baÅŸlıyor. 28 Nisan’a kadar sürecek yarışma yedi etapta gerçekleÅŸtirilecek. Bu yıl tura dokuz profesyonel, 16 profesyonel kıta takımı katılacak. Her takımda en fazla sekiz sporcu yarışacak. Tur 21 Nisan’da 143 kilometrelik Alanya-GazipaÅŸa etabıyla baÅŸlıyor. Ardından 150 kilometrelik Alanya-Antalya etabı gerçekleÅŸtirilecek. 23 Nisan’daki Antalya - Elmalı parkurunun mesafesi 153 kilometre olacak. Bunu 147 kilometrelik Göcek - Marmaris,  183 kilometrelik Marmaris-Turgutreis, 182 kilometrelik Bodrum-Selçuk, 124 kilometrelik KuÅŸadası-Ä°zmir, 121 kilometrelik Ä°stanbul parkurları izleyecek. Geçen yıla aralarında ünlü sporcuların bulunduÄŸu 25 takım katılmıştı. (www.tourofturkey.org)  Â

Turizm karikatürü yarışmasının birincisi Avusturyalı Pitter

Türkiye’nin dünya turizminde bilinirliğinin arttırılması amacıyla düzenlenen Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nın 4’üncüsü geçen hafta sonuçlandı. Ödüller, İstanbul Modern’de gerçekleştirilen bir törenle sahiplerine verildi. Yarışmada birinciliği Avusturyalı karikatürcü Klaus Pitter aldı. Türkiye’den Ahmet Aykanat’ın eseri ikinci, Belçika’dan katılan Norbert Van Yperzeele’nin eseri de üçüncü oldu. Yarışmaya 72 ülkeden 312 sanatçı toplam 692 eserle katıldı.

False