GeriSeyahat Kısa Haberler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kısa Haberler

Kısa Haberler

Setur’dan online vize uygulaması

Setur online vize başvurusu uygulaması başlattı. Başvuru için gerekli evraklara ve formlara ulaştıktan sonra ödeme işlemlerine kadar tüm süreç Setur tarafından yürütülüyor. Başvuruların durumu yine online takip edilebiliyor. Vize için uzun vakit ve emek harcamak istemeyen herkes bu sistemden faydalanabılır. (www.seturvize.com)

Beypazarı’nın Yaşayan Müze’si

Ankara’nın geleneksel dokusuyla ünlü ilçesi Beypazarı, özel bir müzeye ev sahipliği yapıyor. Beypazarı Belediyesi’nin kültür kuruluşu Yaşayan Müze ziyaretçilerini halk kültürünün zenginlikleriyle tanıştırıyor. Yaşayan Müze, kültürün sürekliliğini, dönüşümünü göstermeyi ve araştırılıp yorumlanmasını sağlamayı amaçlıyor. Bu amaçla da birçok atölye çalışmasına ev sahipliği yapıyor. Müzeye gelenler ebru sanatı ile ilgili bilgi alıyor, bizzat ebru yapıyor. Çocuklar kendi Karagöz tasvirlerini yaparak perdede oynatıyor. Ziyaretçiler, unutulmakta olan Anadolu masallarını dinliyor, kendi bildikleri masalları paylaşıyor. Büyük küçük herkes geleneksel ıhlamur kalıpları kullanarak bir tişört, masa örtüsü ya da bir eşarp basabiliyor. Bunlar gibi birçok uygulamaya sahip müze, farklı program ve sergilerle kültürel değerlerin unutulmaması için çaba harcıyor. Yaşayan Müze, bilgisini paylaşacak herkesin katkısını bekliyor. (www.yasayanmuze.net)

Harput’un zengin kültürünü yakından tanıyın

Harput, Kale Mahallesinde Osmanlı Yaşamı, Ege Yayınları’ndan çıktı. Veli Sevin, Necla Arslan Sevin ve Haydar Kalsen’in yazdığı kitap, Elazığ’ın bu ilçesinin zengin tarihine ışık tutuyor. Harput, 150 yıl kadar önce Doğu Anadolu’nun en büyük şehirlerindendi, bir ticaret ve kültür merkeziydi. Kitap, arkeolojik çalışmaların ışığında Kale mahallesinin anatomisini fotoğrafların da desteğiyle ayrıntılı olarak ortaya koyuyor.

Bu sergiyle İran’ı keşfedin

Özcan Ağaoğlu’nun “İranabak” fotoğraf sergisi, 21 Ocak-25 Şubat’ta İstanbul, Tophane’deki DEPO’da gezilebilir. Fotoğrafçı, İran’ın günlük yaşamını, sosyal ilişkilerini, dinî ritüellerini, kapalı kapılar ardında yaşananlarını ve 2009 cumhurbaşkanlığı seçimlerini özgün bir bakışla ele alıyor. Özcan Ağaoğlu dört yıl boyunca İran’ın coğrafi ve kültürel yapısını anlamak ve belgelemek için on binlerce kilometre yol kat etti. Bu çalışmanın kitabı Anadolu Kültür desteğiyle, Masa Yayınları’ndan İranabak adıyla yayınlanmıştı. Özcan Ağaoğlu, 20 Ocak saat 18,30’da sergi açılışı vesilesiyle kitaplarını da imzalayacak. (www.depoistanbul.net)

En yeni kuş gözlem topluluğu

Türkiye’nin en yeni kuş gözlem topluluğu LİKKUŞ (Likya Kuş Gözlem Topluluğu), geçtiğimiz haftalarda Antalya, Kaş’ta bir araya geldi. LİKKUŞ, Kaş’ta faaliyetlerini sürdüren Dragoman Seyahat Acentası öncülüğünde Kaş Belediyesi, Kaş Kültür Evi, ODTÜ Kuş Gözlem Topluluğu, Sualtı Araştırmaları Derneği, Doğa Derneği ve Doğa Araştırmaları Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışmaların sonucunda kuruldu. Arazi ve seminer çalışmalarının ardından LİKKUŞ temsilcileri kuş gözlemcisi sertifikalarını aldı. LİKKUŞ, yörede kuş gözlemciliğini yaygınlaştırmayı ve kuşların korunmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

False