Kerry: Türkiye ile operasyona giriyoruz

Güncelleme Tarihi:

Kerry: Türkiye ile operasyona giriyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2015 15:28

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry CNN’e konuştu, Suriye’nin kuzey sınırının yüzde 75’inin güvenceye alındığını belirtip, “Kalan 98 kilometrelik kısmı Türklerle birlikte biz bir operasyona girerek kapatacağız” dedi. Sınırın büyük bir bölümünü Türkiye, yaz aylarından beri gerek hendek kazarak, gerek duvar örerek kendi çabasıyla güvence altına almıştı. Aynı günlerde ABD ve Türkiye, 98 km'lik Mare-Cerablus hattını "IŞİD'den arındırılmış bölge" haline getirmekte uzlaşmıştı.

KERRY’NİN BU AÇIKLAMASI NE ANLAMA GELİYOR

Hürriyet'e konuşan Ankara'daki yetkililer, Kerry'nin bu sözlerle IŞİD'e karşı bir kara operasyonunu değil, geçmişe göre daha güçlü ve etkin bir hava operasyonunu kastettiğini söylediler.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ise Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Kerry'nin açıklaması ile, IŞİD'in kontrolündeki sınır bölgesinde, örgütün insan ve mal kaçakçılığı yapmasını engellemek amacıyla yapılacak ortak operasyonu kastettiğini söyledi.

Türkiye’nin sınır güvenliğini artırma çabaları yaz aylarından beri yoğunluk kazanmıştı. Astsubay Yalçın Nane’nin 23 Temmuz’da Kilis sınırında IŞİD militanlarınca şehit edilmesinin ertesi günü Türk savaş uçakları Suriye’deki IŞİD hedeflerini vurdu. Hemen ardından Türkiye-Suriye sınırına yüzlerce kilometre hendek kazıldı, yer yer duvar örüldü, aydınlatma ve yol ıslahı çalışmalarıyla sınır güvenliği güçlendirildi.

Gözlem balonları, İHA’lar ve kameralarla izlenmeye başlayan sınırın özellikle Hatay ve çevresinden geçen dağlık-ormanlık bölümünü kontrol etmek zor. Bu bölgede sınırın bir kısmı rejim, bir kısmı Kürt, bir kısmı Özgür Suriye Ordusu kontrolünde. Sınırın IŞİD kontrolündeki bölgeler nispeten düzlük alanlarda bulunsa da, çatışma riski daha da yüksek.

Kerry’nin açıklaması, Suriye krizini bitirmek için Viyana’da yapılan barış görüşmelerinde, geçiş takvimi üzerinde uzlaşılmasının ardından geldi. IŞİD’in üstlendiği katliamları kınamak için dün Paris’e giden Kerry, Suriye’de “büyük bir geçişe sadece birkaç hafta kaldığını” söyledi.

Kerry: Türkiye ile operasyona giriyoruz

Kerry’nin 98 km vurgusu da dikkat çekici bulundu. Suriye’nin Cerablus kentinden Mare’ye kadar olan 98 km hattın kontrol altına alınması bir süredir Ankara’da tartışılıyordu. Bu sınır hattı şu anda terör örgütü IŞİD’in elinde. Hattın doğusunda Kürtler, batısında IŞİD ile bağlantılı olmayan rejim karşıtı güçler hakim.

Hürriyet Daily News Ankara Temsilcisi Serkan Demirtaş geçen temmuzda “IŞİD’den arındırılmış bölge” için Türkiye ve ABD'nin anlaşmaya vardığını yazmıştı. İki ülke, "güvenlikli bölge" tezlerini bir yana bırakıp, kuzey hattını Türkiye sınırının oluşturduğu yaklaşık 40 kilometre derinliğinde, Cerablus ve Mare arasında 98 kilometre enindeki bölgenin IŞİD’cilerden temizlenmesine öncelik vermeyi kararlaştırmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama G-20 Zirvesi’nin kapanışında yaptığı konuşmada IŞİD tehdidine karşı Suriye'ye çok sayıda Amerikan askeri konuşlandırmanın "hata" olacağını söylemişti. Hatta Obama, ABD’nin IŞİD’e karşı politikasını eleştiren sorulardan sıkılmış ve “yeni bir soru” olup olmadığını sormuştu.

Kerry: Türkiye ile operasyona giriyoruz

Bu arada bugün ABD, Rusya’nın IŞİD’in Suriye’deki merkezi Rakka’yı vurduğunu doğruladı. Rusya IŞİD’i vururken savaş uçaklarından atılan füzelerin yanı sıra uzun menzilli cruise (seyir) füzeleri de kullandı.

İşte ABD ordusuna bağlı Savaş Araştırmaları Enstitüsü’ne göre Suriye’de mevcut durum ve ABD ile Rusya’nın son hava taarruzları.

Kerry: Türkiye ile operasyona giriyoruz

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!