Strese İyi Gelen Çaylar Nelerdir? Strese İyi Gele Bitki Çayları Ve Tarifleri

Güncelleme Tarihi:

Strese İyi Gelen Çaylar Nelerdir Strese İyi Gele Bitki Çayları Ve Tarifleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2022 17:42

Strese iyi gelen bitki çaylarının başında adaçayı ve papatya çayı gelmektedir. Stresle baş etme konusunda en çok tercih edilen çaylardan olan papatya ve adaçayı ile beraber biberiye çayı da psikolojik yönden sağlığa iyi gelen bitkiler arasında bulunmaktadır. Peki strese iyi gelen çaylar nelerdir? Strese iyi gele bitki çayları ve tarifleri nelerdir? İşte stres ile baş etmede yardımcı olacak bitki çayları ve tarifleri...

Haberin Devamı

Sağlıklı beslenmenin yanı sıra insanların ruh haline iyi gelebilecek pek çok bitki bulunmaktadır. Bu bitki çayları ile bir nebze de olsa stresle ve kaygı ile baş edilebilmesi mümkündür.

Strese İyi Gelen Çaylar Nelerdir?

Hayatta kalma iç güdüsünün bir yansıması olarak vücudumuzun geliştirdiği savunma mekanizmasına stres denilmektedir. Stres anında vücudumuzda pek çok reaksiyon gerçekleşmektedir. İlk olarak adrenalin ve kortizol gibi kişileri doğrudan etkileyen hormonlar salgılanmaktadır. Buna bağlı olarak kan basıncı da yükselir ve kaslar kasılmaya başlar. Tüm bu durumlar vücudun strese sebep olan olay veya durumun altından kalkabilmek için duyguların keskinleşmesine yardımcı olmak için gösterdiği tepkidir.

Stres veya kaygı gibi durumlarda kişiler stresi azaltma yöntemlerine başvurmaktadır. Stres ile mücadele için başvurulan yöntemlerden birisi de bitkilerdir. Bazı bitkilerin içeriğindeki maddelerden dolayı kişiler daha da sakinleşmekte ve stres ile kolay bir şekilde başa çıkabilmektedir. Strese iyi gelen biti çayları şunlardan oluşmaktadır:

- Adaçayı

- Melisa Çayı

- Papatya Çayı

- Lavanta Çayı

- Biberiye Çayı

- Nane Çayı

Haberin Devamı

Strese İyi Gelen Bitki Çayları ve Tarifleri

Günlük hayatımızda ev, iş, aile derken pek çok faktör bizi etkilemekte ve strese sebep olmaktadır. Hayatımızın her anında var olan stres için bizi rahatlatacak ve vaktimizi daha güzel geçirmemizi sağlayacak bitki çayları bulunmaktadır. Bu bitki çayları ve tarifleri şu şekildedir:

 - Adaçayı: Adaçayı özellikle günlük yaşam temposunda rahatlamaya ihtiyaç duyan kişilerin tercih ettiği çaylardan birisidir. Özellikle stres kaynaklı sindirim bozukluklarına da iyi geldiği bilinmektedir. Bu anlamda günlük bir fincan tüketilmesinde yarar vardır. Adaçayı demlenerek hazırlanmaktadır. Yaklaşık 2 gram adaçayı üzerine 250 mililitre kaynar su ilave edilmektedir. Bu şekilde 10 dakika demlendikten sonra yapraklar süzülür ve fincanlarda servis edilir.

- Melisa Çayı: Melisa çayı sakinleştirici etkisi ile bilinen en ünlü çaylardan birisidir. Stres ve kaygı ile baş etme konusunda kişilere yardımcı olmaktadır. Melisa çayı hazırlarken 1 su bardağı sıcak suya ihtiyaç bulunmaktadır. 1 çay kaşığı kadar kurutulmuş olan melisa otu ilave ederek 10 dakika kadar demlenmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

 - Papatya Çayı: Papatya çayı hazırlarken 3 yemek kaşığı kurutulmuş papatya ve yarım litre içme suyuna ihtiyaç bulunur. İlk olarak su ocakta kaynatılmalı ve kurumuş papatyalar suyun içerisine atılmalıdır. 3 dakika demlenmeye bırakılan çay daha sonra çiçek kısımları süzülmelidir.

- Lavanta Çayı: Lavanta çayı kendine has kokusu ile pek çok kişinin damak tadına uymaktadır. Lezzetli olmasının yanı sıra sinir sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu sayede de stresin azalmasına yardımcı olmakta ve buna bağlı olarak uykusuzluk, gerginlik ve kaygı gibi olumsuzlukları ortadan kaldırmaktadır.

- Biberiye Çayı: Biberiye çayı B, C, D, E ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir. Sağlıklı olmasının yanı sıra kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde devam etmesini ve beyne bol oksijen ulaşmasını sağlamaktadır. Bu da kişilerin ruh haline olumlu bir şekilde yansımaktadır. 1 su bardağını kaynattıktan sonra1 tatlı kaşığı kurutulmuş biberiye içerisine atılmalıdır. Yaklaşık 10 dakika demlendikten sonra tüketilebilir.

Haberin Devamı

- Nane Çayı: Nane çayı hazırlamak için yaklaşık 8 bardak sıcak su içerisine nane yaprakları atılmalıdır. Nane yaprakları atıldıktan sonra 5 dakika bekletilmelidir. Daha sonra istenir ise içerisine limon sıkılabilir.

 

BAKMADAN GEÇME!