Obez hastalar kansere daha çok yakalanıyor!

Güncelleme Tarihi:

Obez hastalar kansere daha çok yakalanıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2016 11:05

Kanserli hastaların %8-18’inin aynı zamanda diyabetik olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Ege, obezitenin birçok kanser türü için kabul edilen bir risk faktörü oluşturduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Modern çağın korkulu rüyası olan kanser, obez kişilerde daha sık görülmektedir. Obezite, birçok kanser türü için kabul edilen bir risk faktörüdür ve yol açtığı şeker hastalığı ile 10 yıl içerisinde kanser riskini arttırmaktadır. Kanserli hastaların %8-18’i aynı zamanda diyabetiktir. Obezite hem diyabet hem de kanser riskini arttırmaktadır.

 

Obez hastalar kansere daha çok yakalanıyor

 

OBEZİTE HASTALARINDA KANSER RİSKİ NEDEN DAHA FAZLA? 

Obezlerde insülin direnci ve hiperinsülinemi nedeniyle karaciğer ve pankreasın yüksek düzeyde insüline maruz kalması, bu organlarda kanser gelişiminden sorumlu tutulmaktadır. Ayrıca karaciğer yağlanması karaciğer hasarına yol açmakta ve kişi yüksek dozda alkol tüketiyormuş gibi karaciğere hasar vermektedir. Modern dünyada karaciğer sirozu ve karaciğer kanserinin gelişmesinde karaciğer yağlanması hepatit virüsleri ve alkol kadar etkili olmaktadır.

 

Haberin Devamı

Obez hastalar kansere daha çok yakalanıyor

 

Yine obezlerde karın içi basıncın artmasına bağlı olarak reflü şikâyeti gelişmektedir. Gastrik asit reflüsüne bağlı olarak özefagus kanserinin gelişme riski artmaktadır. Obezite ve yol açtığı diyabet; karaciğer, pankreas, endometrium, böbrek ve kolon kanserinin seyrini de kötü yönde etkilemekte ve hastaların ömrünü kısaltmaktadır.

 

Obez hastalar kansere daha çok yakalanıyor

 

OBEZİTEDEN KURTULMA YOLLARI 

Obezite, yol açtığı hiperglisemi ve hiperinsülinemi ile kanser gelişimine katkıda bulunur. Obeziteden kurtulmak için yapılan obezite cerrahisi sonrasında hastaların kilo vermesi ile insülin direnci ve hipergilisemi engellenmektedir. Bu sayede hasta, gelişmiş olan veya gelişmekte olan diyabet rahatsızlığından kurtulmaktadır. Yine bu sayede hastada artmış kanser riski kabul edilir sınırlara gerilemektedir.

 

Haberin Devamı

Obez hastalar kansere daha çok yakalanıyor

 

Komplikasyon riski azaltılmış cerrahi tekniklerle yapılan obezite ameliyatı, hastalar için ilk tercih olmalıdır. İleri kapalı cerrahi yöntem olan robotik cerrahi tercih edilen yöntemlerden biridir. Robotik cerrahi ile yapılan obezite cerrahisi ile robotik cerrahinin bilinen tüm avantajlarından faydalanılmış olunur.

 

Obez hastalar kansere daha çok yakalanıyor

 

arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!