Kardiyovasküler nedir? Belirtileri nelerdir? Hastalığın tanısı ve tedavi yöntemleri

Güncelleme Tarihi:

Kardiyovasküler nedir Belirtileri nelerdir Hastalığın tanısı ve tedavi yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2022 21:47

Kardiyovasküler; Kalp ve damar hastalıklarının genel adıdır. KVH şeklinde ifade edilen kardiyovasküler hastalıklar bütün dünyada ölüm nedeni olarak ilk sıralarda yer almaktadır. Kardiyovasküler sistem, vücudun kan ve damarlarını etkileyen hastalıkların tamamını kapsamaktadır. Kardiyovasküler nedir? Beliertileri nelerdir? Hastalığın tanısı ve tedavi yöntemleri konularını detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

 

Kardiyovasküler denilen kalp ve damar hastalıkları bütünü, ölüm riski taşımakta ilk sıralarda bulunmaktadır. KVH şeklinde kısa adı bulunan Kardiyo kalp, vasküler damar sistemi hastalıklarını ifade etmektedir. Tamamı olmasa dahi çoğunluğu kronik hastalıklar grubunda bulunmaktadır.

Kardiyovasküler Nedir?

Kardiyovasküler; kalp ve damarları etkisi altında bulunduran sistem hastalıklarının genel adıdır. Kronik hastalıklar olarak tanımlanan kardiyovasküler hastalıklar ciddi ölüm riski taşımaktadır. Önlem alınması ve risk faktörleri önlenmediği sürece yüksek kalp krizi potansiyeli bulunmaktadır.

Belirtileri Nelerdir?

Kardiyovasküler hastalıkların belirtileri arasında kalp ve damarlar üzerinde risk oluşturan tansiyon, kolestrol ve damar tıkanıklıkları bulunmaktadır. Belirtileri arasında ani kalp krizi ve felç olabilmektedir. Nefes darlığı, mide bulantısı, baş dönmesi, baygınlık hissi, halsizlik ve solgun renk şeklinde belirtiler de görülebilmektedir.

Haberin Devamı

Aile hikayeleri, yaş faktörü ve yaşam tarzı kardiyovasküler hastalıklar üzerinde büyük etkendir. Kadınlarda 55 yaş üstü ve menopoz devamı, erkeklerde ise 45 yaş üstü yüksek risk taşımaktadır. Ailesinde kalp ve damar hastalığı hikayesi olanlar da genel olarak kardiyovasküler hastalıklara aday olmaktadır. Birinci derece yakınlarında ani ölüm, erken yaşta kalp damar hastalığı olanlar değerlendirilmelidir. Sigara içmek, stres, hipertansiyon ve yüksek kolesterol, diyabet ve fazla kilo etkenler arasındadır.

Hastalığın Tanısı ve Tedavi Yöntemleri

Kardiyovasküler hastalıkların tanı ve tedavi yöntemleri kişiye özel olarak takip edilmesi gerekmektedir. Genellikle tedavi hastalığa değil hastaya yöneliktir. Çünkü her kişinin DNA özellikleri, aile geçmişi, yaşam tarzı farklıdır. Bu durum göz önünde bulundurularak tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Kişilerin kronik hastalıkları, risk faktörleri ve ruhsal zihinsel durum analizlerinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir. Genetik faktörler, hipertansiyon ve kolesterol dengesi, stres yönetimi, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gerekmektedir. Tedavi yöntemlerinden önce yapılması gereken tetkiklere göre değerlendirme yapılması gerekmektedir. Kardiyovasküler hastalıklar için yapılması gereken tetkikler;

Ekokardiyografi,

Efor testi,

Elektrokardiyografi(EKG)

Koroner anjiyo,

T dalga alternans testi,

Haberin Devamı

Koroner anjiyografi ve kalp kateterizasyonu olarak bilinmektedir.

Kardiyovasküler hastalıklar tesadüf değil, risk faktörlerinin önüne geçilmediğinden hızla artmaktadır. Ön kontrol tanı ve tedaviler sayesinde yaşam kalitesine olumlu katkı verilebilmektedir.

Kardiyovasküler Hastalıklarda Risk Kontrol Programı Ne Demektir?

Bütün hastalıklarda olduğu gibi kardiyovasküler hastalıklar için de önem taşımaktadır. Önlenebilir risk faktörleri sayesinde ölüm riski ortadan kaldırılarak yaşam kalitesi iyileştirilebilmektedir. Risk kontrol yöntemleri arasında;

Solunum- nefes egzersizleri,

Sigara bırakma programları,

Hipertansiyon önleme ve tedavi programları,

Beslenme ve Kilo kontrol programları,

Psikolojik destek programları,

Haberin Devamı

Diyabet kontrol programı gibi sayısız ön kontrol sayesinde kardiyovasküler hastalıklar kontrol altında tutulabilmektedir.

 

BAKMADAN GEÇME!