Hazımsızlığa iyi gelen yiyecekler nelerdir? Hazımsızlığa iyi gelen yemekler, çorbalar, meyveler ve sebzeler

Güncelleme Tarihi:

Hazımsızlığa iyi gelen yiyecekler nelerdir Hazımsızlığa iyi gelen yemekler, çorbalar, meyveler ve sebzeler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 22:03

Hazımsızlık sıklıkla görülen sindirim rahatsızlığıdır. Özellikle ağır yenen yemekler, akşam yatmadan önce içilen gazlı içecekler gaz ve hazımsızlığa neden olmaktadır. Bu bakımdan sindirim sisteminin rahat çalışması adına bazı mideye dost yiyeceklerin tüketilmesi gerekmektedir. Hazımsızlığa iyi gelen yiyecekler, Hazımsızlığa iyi gelen yemekler, çorbalar, meyveler ve sebzeleri sizler için detayları ile inceledik.

Haberin Devamı

Sindirim sistemi organlar içerisinde özellikle bağırsaklar ile koordineli çalışan bir metabolizmadır. Yiyecek ve sıvı tüketiminde mideye iyi veya iyi gelmeyen olmak üzere yiyecekler 2 gruba ayrılmaktadır.

 Hazımsızlığa İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

 Midenin iyi bir şekilde çalışması metabolizmanın ve bağırsak sistemi ile koordineli çalışmaktadır. Özellikle sindirime dost yiyecekleri inceleyecek olursak Genellikle yulaflı, kepekli, tam buğday ürünleri bu tip besinlerin başında yer almaktadır. Sıvı tüketimin başında her insanın vazgeçilmezi suyu unutmamak gerekir ancak Su tüketimi de bazı durumlarda hazımsızlığa yol açmaktadır. Özellikle yemeklerden 30 dakika önce su içilmesi vücut için oldukça uygundur bir durumdur. Hem daha az yemeği sağlayarak kilo kontrolü sağlar hem de yemekler ile birleşerek asidik bir ortam yaratılması durumu ortadan kalkmaktadır. Yine tüketilmesi yararlı olan içecek grubunun başında rezene ve zencefil gibi hafif bitki çayları gelmektedir.

Haberin Devamı

  Hazımsızlığa İyi Gelen Yemekler

 Tam tahıllı ürünler ve baklagiller ile yapılan yemekler hazımsızlık çeken kişilerin tüketmesi gereken besin grupları arasında yer almaktadır. Unutulmaması gereken bir konu baklagiller içerisinde fasulye, nohut, Yeşil mercimek ve pirinç sindirime dost yiyecekler arasında yer almamaktadır.

 Kırmızı et grubuna bakıldığında haşlanmış olarak hazırlanmış yemek tariflerine yer verilmelidir. Beyaz et kategorisine bakıldığında tüm balıklar tüketilebilir ancak unutulmamalıdır ki yağda kızaran bir balık sindirim sisteminde hazımsızlığa ve sonucu olarak reflüye sebep olabilir. Yine tavuk haşlama veya yemeği şeklinde yapılması halinde tüketimi yumuşak olacaktır.

 Yumurta çok yararlı bir besin maddesi, protein kaynağıdır. Ancak yağda yumurta mideyi rahatsız edecektir. Bu yüzden her gün aksi uzman hekim tarafından belirtilmemişse her gün 1 adet haşlanmış yumurta tüketilmelidir.

 Hazımsızlığa İyi Gelen Çorbalar

 Hazımsızlık yaşamamak için az ve sık aralıklarla yemek yenmesi uygun olacaktır. Hafif çorbaların sindirime dost oldukları bilinmektedir. Örnek vermek gerekirse; Tarhana, tavuk suyu, brokoli, sebze çorbaları tüketilmesinde herhangi bir engel yoktur. Bu çorbalar besleyici içerikleriyle birlikte hafif olmaları mideye ağırlık vermemeleri açısından sıklıkla tercih edilmekte ve uzmanlar yiyecek reçetelerinde yer vermektedir.

Haberin Devamı

 Hazımsızlığa İyi Gelen Meyveler ve Sebzeler

 Meyve grubu içerdiği doğal fruktoz ve yapısı gereği asidik olması sebebiyle hazımsızlık yaratabilmektedir. Bu anlamda sindirim sistemi için Elma, Armut, üzüm, muz gibi meyveler aşırıya kaçılmadığı takdirde yenebilen besinler arasında yer almaktadır.

 Özellikle yeşil renkli olarak bilinen ve lif oranları yüksek olan sebzeler rahatlıkla tüketilen yiyecekler arasında yer almaktadır. Kabak, Marul, Salatalık, kabak, patlıcan, maydanoz, dereotu, ıspanak, taze fasulye, gibi sebzeler bol bol tüketilebilir.

 Besin alırken o yiyeceklerin doğru şekilde pişirilmesi ve doğru ısı ile tüketilmesi çok önemlidir. Prebiyotik açıdan süt ve süt ürünleri içerisinde yer alan yoğurt eser miktarda tüketilmesi halinde mide yanmasına iyi gelecektir. Hazımsızlık insanların yaşam konforunu ciddi anlamda olumsuzluğa uğratan bir rahatsızlıktır. Mutlaka bir uzman doktora başvurulması ve beraberinde bir diyetisyen ile birlikte bu sıkıntılı süreci aşmak çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki uzun süre hazımsızlık yaşan kişilerde farklı rahatsızlıklar ilerleyen yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple en kısa sürede erken teşhis ile tedavisin yapılması gereken rahatsızlar içerisinde baş sırada yer almaktadır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!