Bel fıtığı nedir? Nasıl geçer ve teşhis edilir? Bel fıtığının tedavi yöntemleri

Güncelleme Tarihi:

Bel fıtığı nedir Nasıl geçer ve teşhis edilir Bel fıtığının tedavi yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 19:54

Bel fıtığı, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem teşkil eden durumlar arasındadır. Bu bakımdan Bel fıtığının ne olduğunu öğrenebilir ve nasıl geçtiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Bel Fıtığı nedir? Nasıl geçer ve teşhis edilir? Bel fıtığının tedavi yöntemleri araştırarak detaylarıyla birlikte derledik.

Haberin Devamı

 

Bel fıtığı, omurlar arasındaki kıkırdak dokunun zorlanması sonucu yırtılması ve sinir köklerinin sıkışması ile oluşur. Bel fıtığı genellikle bel omurlarının son ikisinde ortaya çıkar.

Bel Fıtığı Nedir?

Bel fıtığı, lomber disk hernisi olarak da bilinen omurlar arasında bulunan kıkırdak dokunun yıpranma ya da zorlanma sonucu yırtılması, yerinden kayması ya da kopmasıyla sınır kökleri sıkıştığında oluşur. Diskler genelde amortisör görevi görür ve omurganın da hareketini sağlar. Aynı zamanda omurlar arasında bulunan lastik gibi bir dokudur.

Normal durumda sinir köklerinde olan bu disk olduğu yerden yaşar ya da kopar ve sinir köklerine de baskıda bulunabilir. Bu durum sonucu bel ağrısı, kas güçsüzlüğü, bacak ağrısı ya da bacak uyuşması gibi durumlar çıkar. Bel fıtıkları çoğu zaman bel omurlarının son ikisinde oluşur.

Haberin Devamı

Bel fıtığı çoğu kişide rastlanan bir rahatsızlık olduğundan tedavi yöntemleri ve nasıl geçeceği de merak edilir. Daha çok ilaçlar ve ağrı kesiciler ile geçen bir rahatsızlık olmasına rağmen ileri derecede olması ameliyatı da gerektirebilir. Tedavi yöntemini belirlemek için mutlaka hastalar ile görüşme sağlamak gerekir.

Nasıl Geçer Ve Teşhis Edilir?

Bel fıtığının tanısı için öncelikle doktora gitmek ve fizik muayenesi geçirmek gerekir. Sonrasında doktor tarafından şikayetler ve rahatsızlıklar öğrenilerek bir tanı konmaya çalışılır. Bu esnada birtakım taramalar da yapılabilir. Genellikle bu testler tomografi, röntgen ya da manyetik rezonans görüntüleme (MRI) olarak karşımıza çıkar. Bu cihazlar ile fıtık nedeniyle oluşan sinir basısını ya da omurilik basısını tespit etmek mümkündür. Röntgen genellikle bel ağrılarının, kemik kırılmalarının ya da omurga kaymasının teşhisi için tercih edilir.

MRI (manyetik rezonans görüntüleme) omurgayı değerlendirmek için yapılan bir görüntülemedir. Tomografi ile ise kemikler, organlar, yağlar ve kaslar dahil olmak üzere vücudun her alanında ayrıntılı bir görüntüleme yapılır. Bel fıtığı teşhisi konduğunda genelde yatak istirahati, medikal tedaviler ya da ağrı kesiciler tercih edilir. Tanı konduktan sonra kas gevşeticiler ve ilaçlara rağmen belirtiler ve şikayetler devam ederse ameliyat olmak gerekebilir. Ameliyat ancak günlük hayatı engelleme durumunda ya da yaşam kalitesini düşürme aşamasında tercih edilen bir yöntem olur.

Haberin Devamı

Bel Fıtığının Tedavi Yöntemleri

Bel fıtığındaki tedavi yöntemleri birçok kişi tarafından merak edilen konulardan biridir. Bel fıtığında kişilere özel olarak tedavi yöntemleri belirlenir. Genelde herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek kalmasa da bazı zamanlarda yaşam kalitesini düşürür ve ameliyata gerek duyulur. Bel fıtığı çoğu kişide istirahat ya da ağrı kesici, kas gevşetici ilaçlar ile geçer. Hareketlerin kısıtlı tutulması ve bel fıtığının engellenmesi mümkündür. Bu dönemlerin kas gevşeticiler ile geçirilmesi ve korse ile de ağrının azaltılması sağlanabilir.

Fizik tedavi de bel fıtığının tedavisi için en çok uygulanan yöntemdir. Bu yöntemde ultrason, masaj, sıcak uygulamalar, lazer, kuru iğneleme, ağrı kesici akım tedavileri ya da manuel terapiler uygulanabilir. Bel fıtığında cerrahi yöntem son olarak tercih edilen bir yöntemdir. Ciddi ve ileri derece nörolojik kayıplar sonrası ameliyata yönelme olur ve operasyon sonrasında yine fizik tedaviye devam edilebilir. Tedavi için kişilere özel bir yöntem uygulanır ve tercih edilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!