Sütlüsü, şerbetlisi...

Güncelleme Tarihi:

Sütlüsü, şerbetlisi...
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2024 07:00

Türk mutfağının zengin tatlı çeşitliliği özenle kurulan iftar sofralarının da yıldızı. Ramazanın son günlerine yaklaşırken yeni tatlar denemek veya misafirlerini şaşırtmak isteyenlere şef Doğa Çitçi’den birbirinden lezzetli yöresel tarifler aldık...

Haberin Devamı

Astarlı sütlaç (4-6 kişilik)

NE LAZIM?

Sütlaç için

◊ 1.250 ml süt
◊ 40 gr pirinç (yıkanıp süzülmüş)
◊ 1 tatlı kaşığı gül suyu

Zerde için

◊ 1 yemek kaşığı aspir
◊ 50 ml sıcak su
(aspirin rengini almak için)
◊ 2 yemek kaşığı pirinç
◊ 1.200 ml su
◊ 150 gr toz şeker
◊ 1/2 çay kaşığı zerdeçal
◊ 1 çay kaşığı portakal çiçeği suyu (isteğe bağlı)

NASIL YAPARIM?

◊ Sütlaç için sütü orta ateşte kaynamaya bırakın. İçine pirinci ilave edin ve kaynamaya başlayınca altını kısıp 1 saat civarı pişirin. Pişmeye yakın gül suyunu ilave edip karıştırın.
◊ Ocaktan alıp kaplara yarıdan biraz fazla olacak şekilde doldurun. Soğumaya bırakın. Zerdeyi eklediğinizde birbirine karışmamaları için bir gün önceden yapıp soğumaya bırakabilirsiniz.
◊ Aspiri sıcak suda rengini verene kadar bekletin. Suyu bir tencereye alıp kaynamaya bırakın. Yıkanıp süzülmüş pirinçleri ilave edip yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. Toz şekeri ekleyip karıştırın ve bir 10-15 dakika daha pişirin. ◊ Zerdeçalı, aspirli suyu ve çiçek suyunu ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Oda sıcaklığında soğutup sütlaçların üzerine paylaştırın. Tekrar soğutup servis yapın.
Not: Gaziantep’te sütlacın astarlı hali misafirlere ikram edilmesi sevilen ve devam ettirilen geleneklerdendir. Soyulmuş badem ve soyulmuş boz Antep fıstığıyla servis edilebilir.

Haberin Devamı

Şam tatlısı (35x45 santimlik bir tepsi)

NE LAZIM?

◊ 1,2 kg irmik
◊ 600 gr şeker
◊ 1 yemek kaşığı karbonat
◊ 600 ml süt
◊ 3 yemek kaşığı yoğurt
◊ 120 gr üzüm pekmezi
◊ 40 gr tereyağı

Şerbeti için

◊ 1,2 lt su
◊ 1,4 kg toz şeker
◊ 1 tatlı kaşığı limon suyu

NASIL YAPARIM?

◊ İrmik, toz şeker ve karbonatı bir kapta iyice karıştırın. Süt ve yoğurtla pekmezin 2/3’ünü ayrı bir kapta iyice çırpın. İki kaptaki malzemeleri bir araya getirip homojen bir hale gelene kadar karıştırın.
◊ Tepsiyi tereyağıyla yağlayıp karışımı içine yayın. Kalan pekmezi 1/4 çay bardağı suyla seyreltilip tepsinin yüzeyinde her yere dağılacak şekilde yayın. En az
5 saat kadar dinlenmeye bırakın.
◊ Şerbeti için su ve toz şekeri bir tencerede kaynamaya bırakın. Kaynayınca içine limon suyu ekleyin ve ocaktan alıp soğutun.
◊ Tepsiyi 150 derece fırına alıp yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarınca sıcak haldeyken üzerine soğuk şerbet gezdirin. Dilimleyerek servis yapın. Bir tepsiden yaklaşık 35-48 dilim çıkacaktır. Üzerine toz Antep fıstığı veya Hindistan cevizi serpebilirsiniz.

Haberin Devamı

Kaymaklı kadayıf (35x45 santimlik bir tepside 24-30 dilim)

NE LAZIM?

◊ 1 kg kaymak
◊ 50 gr taze tel kadayıf
◊ 500 gr sadeyağ (eritilmiş)
Şerbet için
◊ 1,1 kg toz şeker
◊ 600 ml su
◊ 1 tatlı kaşığı limon suyu

NASIL YAPARIM?

◊ Tel kadayıfları bıçak yardımıyla 0,5-1 santim uzunluğunda parçalara doğrayın veya hazır çekilmiş halde satın alın.
◊ Tel kadayıfları ısıtılmış sadeyağla harmanlayın. Tepsiyi de yağlayın. Kadayıfları 2 eşit parçaya bölün.
◊ İlk yarıyı tepsinin dibine eşit şekilde yayın. Elinizle veya daha küçük bir tepsi kullanarak iyice sıkıştırın.
◊ Kaymağı kadayıfların üzerine eşit şekilde yayın ve kalan kadayıfı da üzerine döşeyip tekrar bastırın.
◊ Şerbet için su ve şekeri kaynamaya bırakın. Kaynarken limon suyunu ekleyin ve altını kısın.
◊ Şerbet pişerken kadayıf tepsisini ocağın üzerinde saat yönünde sürekli çevirerek, altı kızarana kadar pişirin. Daha sonra yağladığınız aynı boyuttaki bir başka tepsiye tersyüz edin ve yine aynı şekilde döndüre döndüre pişirin. Dilerseniz ocak üstünde pişirmek yerine 180 derece fırında iki yüzünü de 15’er dakika veya mangal üzerinde çevire çevire pişirebilirsiniz.
◊ Kızaran kadayıf sıcakken üzerine sıcak şerbeti eşit şekilde dökün. Dilimleyip sıcak servis yapın.

Haberin Devamı

Cevizli dolangel (5 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 5 hazır baklava yufkası
◊ 150 gr ceviz içi (çekilmiş)
◊ 175 gr sadeyağ (eritilmiş)

Kaymak için

◊ 200 ml süt
◊ 2 yemek kaşığı irmik
◊ 40 gr süt kaymağı

Şerbeti için

◊ 200 gr toz şeker
◊ 1 çay bardağı su
◊ 1 çay kaşığı limon suyu

NASIL YAPARIM?

◊ Kaymak için süt ve irmiği tencerede sürekli karıştırarak orta ateşte
5-7 dakika pişirin. Kıvam alınca soğutun. Soğuyunca süt kaymağını ilave edip karıştırın. Sonrasında kapaklı bir kaba alıp buzdolabında bekletin.
◊ Tepsiye sadeyağın 3’te 1’ini sürün. Yufkaları tezgâha açın ve kurumamaları için üzerlerine nemli bir bez koyun. Bir baklava yufkasını alıp pili yapın ve ortasına sıkma torbasına doldurduğunuz irmikli karışımı çizgi şeklinde
sıkın, ceviz serpiştirin. Hafif gevşek kalacak şekilde yufkayı her iki taraftan kapatın. Kıvırarak gül böreği benzeri bir parça elde edin. Tüm yufkalar için tekrarlayıp tepsiye dizin. Üzerlerine ılık sadeyağ sürün. 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin.
◊ Şeker ve suyu kaynatıp kıvam alınca limon suyunu ekleyin. Altını kısın. Şerbeti kaşıktan son damlası hafif sünecek kıvamda, kalın olmalıdır. Bu en hassas noktası, yoksa tatlı hamura dönebilir. Fırından çıkınca kaynar şerbetini dökün. Şerbeti çekince servis edin. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!