Sağlıklı yaz sofrasının sırrı: Biraz sirke, biraz zeytinyağı...

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı yaz sofrasının sırrı: Biraz sirke, biraz zeytinyağı...
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2022 07:00

Salatalar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası... Özellikle yaz aylarında, sebze-meyve ve ot çeşitlerinin bollaşmasıyla çok farklı çeşitte salatalar hazırlayabiliyoruz. Genellikle üzüm veya elma sirkesiyle tatlandırsak da erik, incir, nar, vişne gibi meyvelerden yapılan sirkelerle ve kaliteli bir zeytinyağıyla salatalarımıza ‘şef dokunuşu’ yapmak mümkün. Üstelik yazarımız Berrin Yiğit’e göre, sirke ve zeytinyağı sadece aldığımız lezzeti ikiye katlamakla kalmıyor, bizi kronik hastalıklardan da koruyor.

Haberin Devamı

Daha sağlıklı bir yaşam için başvurmamız gereken besinlerden biri, salatalar... Onları daha şifalı hale getirmenin yoluysa doğal sirke ve zeytinyağı kullanmaktan geçiyor. Yazarımız, beslenme ve diyet uzmanı Berrin Yiğit, iyi bir sirke ve zeytinyağıyla hazırlanmış salataların önemine dikkat çekiyor:

Sirke, kan şekerimizi dengeler. Özellikle elma sirkesinin, yemekten sonra yükselen insülin değerlerini düşürdüğüyle ilgili oldukça fazla bilimsel çalışma var.

Sirke içeriğindeki ‘asetik asit’ sayesinde tokluk sağlıyor ve kilo kaybını kolaylaştırıyor. Bunun için 1 bardak suya 1-2 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyip aç karnına içebiliriz. Sirkeyi salata, çorba veya et yemeklerinde kullanmak da çok etkili. Üzüm, incir, çilek, vişne gibi meyvelerin sirkeleri, zeytinyağı ve limon suyuyla hazırlanan bir sos, salatalara hem lezzet katıyor hem de kronik hastalıklardan korunmamıza yardımcı oluyor. Bu salatalara semizotu, roka, kuzukulağı, maydanoz ve fesleğen gibi yeşillikler katmanızı da öneririm.

Haberin Devamı

Uzun yıllar boyunca yağlardan uzak durulması gerektiği söylendi. Aslında önemli olan, yağın türüdür. Zeytinyağı mucizevi bir seçenek. İçerdiği ‘oleik asit’ ve ‘oleuropein’ sayesinde güçlü bir antioksidan kaynağı. Vücuttaki toksinlere karşı tam bir süpürücü görevini üstlenmiş. Kan şekeri dengesinden kan basıncına, sindirim sistemi, kolesterol ve cilt sağlığı gibi konularda da olumlu etkileri saymakla bitmez.

Sağlıklı yaz sofrasının sırrı: Biraz sirke, biraz zeytinyağı...

Izgara sebzeler ekleyerek salatalarımızı daha doyurucu hale getirebiliriz.

Yapılan bir çalışmada yemeklerde zeytinyağını tercih edenlerde obezite gelişme riskinin ayçiçeğiyağı kullananlara göre iki kat daha az olduğu gözlemlenmiş. Ancak kilo yönetimi açısından zeytinyağının 1 gramının 9 kalori olduğunu da unutmamak ve kontrollü tüketmek gerekir. Bu miktar kişiye göre değişir. Günlük iki-üç yemek kaşığını güvenli tüketim aralığı olarak düşünebiliriz. Akdeniz diyetinin baştacı olan zeytinyağının sağlığa faydalarından maksimum düzeyde yararlanmak için doğru üretilmiş olanları kullanmak da çok önemli. Mümkün olduğunca doğal ve az işlenmiş olmalı; natürel sızma ve soğuk sıkım tercih edilmeli.

Haberin Devamı

Tabağımızın yarısını sebzelere ayırmamız önemli. Sebzeler, vücut için gerekli vitamin-mineral ve posa kaynaklarıdır. Sebzeleri salatalarda bol bol kullanmanızı tavsiye ederim. Bol maydanoz, dereotu, taze nane ve reyhanı ince ince doğrayıp biraz çeri domatesle et yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz. Yeşilliklerin üzerine ızgara kabak, ızgara mantar ve haşlanmış karabuğday ekleyip peynir rendeleyerek doyurucu bir salata kâsesi hazırlamanız da mümkün. 

Sağlıklı yaz sofrasının sırrı: Biraz sirke, biraz zeytinyağı...

KİMYASAL İŞLEME MARUZ KALMADAN...

Salata yapımında en sık kullandığımız sos malzemesi şüphesiz zeytinyağı. Yağ çeşitleri arasında hazmedilmesi en kolayı olması sebebiyle sindirim rahatlığı sağlıyor. Köklü Akdeniz medeniyetlerinde sağlıktan lezzete pek çok amaç için tercih edilen zeytinyağı, Türk mutfağında önemli bir yere sahip.

Haberin Devamı

Metro Türkiye, raflarında yer verdiği zeytinyağlarını 14 parametrede analizden geçiriyor. Fiyat-performans kriterlerini de değerlendiriyor. Ürünler rafa gelmeden ve geldikten sonra Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olacak şekilde inceleniyor.

Kuzey Ege zeytinlerinden elde edilen zeytinyağının en saf halini Metro mağazalarında bulmak mümkün. Metro Premium Natürel Sızma Zeytinyağı, Metro Chef Bio Organik Natürel Sızma Zeytinyağı, Metro Chef Trüf Aromalı Natürel Sızma Sprey Zeytinyağı ve Aro Sızma Zeytinyağı yüksek kaliteye sahip ürün seçeneklerinden bazıları... Herhangi bir kimyasal işleme maruz kalmadan şişeleniyorlar.

Soğuk sıkım metoduyla 27 derecede işlenen zeytinler, barındırdığı vitamin ve mineralleri kaybetmiyor. Böylece kaliteli ve aromatik bir zeytinyağı elde ediliyor. Diğer yandan, asit oranı yüzde 0.3 olduğu için oldukça yumuşak ve lezzetli bir sonuç veriyor.

Haberin Devamı

Trüf Aromalı Natürel Sızma Sprey Zeytinyağı yüksek trüf/aroma oranına (yüzde 3) sahip. Yağ asit oranıysa yüzde 0.8’in altında. Dolumlar el değmeden, hava ve tüple teması olmadan gerçekleştirildiği için zamanla kalite değişimi de yaşanmıyor.

Sağlıklı yaz sofrasının sırrı: Biraz sirke, biraz zeytinyağı...

Berrin Yiğit’ten salata tarifleri
SİYEZ BULGURU SALATASI

(1 kişilik)

NE LAZIM?

* 5 yemek kaşığı siyez bulguru (haşlanmış) * Yarımşar kırmızı ve sarı biber (doğranmış)

* 7 adet yeşil zeytin * Yarımşar demet taze soğan ve dereotu (ince ince doğranmış)

* 1 yemek kaşığı zeytinyağı * 1 yemek kaşığı sirke * 1 yemek kaşığı limon suyu * Tuz

NASIL YAPARIM?

* Siyez bulgurunu tabağa yerleştirin, üzerine sebzeleri ve zeytini ekleyin.

Haberin Devamı

* Zeytinyağı, sirke, limon suyu ve tuzla sos yapın, bu sosu salatanın üzerine gezdirin.

Sağlıklı yaz sofrasının sırrı: Biraz sirke, biraz zeytinyağı...

TAHİNLİ PATLICAN SALATASI

(1-2 kişilik)

NE LAZIM?

* 2 bostan patlıcan (közlenmiş, ince ince doğranmış) * 1 kâse süzme yoğurt

* 2 diş sarımsak (ezilmiş) * 1 yemek kaşığı zeytinyağı * 1 yemek kaşığı tahin

* 3 yemek kaşığı elma sirkesi * 1/2 limonun suyu * 1 tutam tuz * 1 tutam kırmızı biber

NASIL YAPARIM?

* Kırmızı biber hariç tüm malzemeleri harmanlayın. Tatlı kırmızı biber serpip servis edin.

Sağlıklı yaz sofrasının sırrı: Biraz sirke, biraz zeytinyağı...

SİRKELİ YAZ MEZESİ 

NE LAZIM?

* 1/2 su bardağı ceviz içi * 2 kapya biber (közlenmiş) * 1 su bardağı nohut (haşlanmış)

* 2 yemek kaşığı domates püresi * 1 tatlı kaşığı toz sarımsak * 1 yemek kaşığı sirke

* 2 yemek kaşığı zeytinyağı * 1 tatlı kaşığı pul biber * 1/2 tatlı kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

* Tüm malzemeleri blender’da püre haline gelene kadar çekin. Servis tabağına alıp krakerlerle süsleyebilirsiniz.

Sağlıklı yaz sofrasının sırrı: Biraz sirke, biraz zeytinyağı...

ELMALI, KEKİKLİ, VİŞNELİ

Metro Türkiye markası Metro Chef’in salata ve zeytinyağlı yemekleri zenginleştirmek için sekiz farklı çeşit meyve sirkesi var. Alıç, nar, vişne, ceviz, erik, kekik, incir ve kokteyl sirkesinden oluşan bu seri düşük asidite oranına (yüzde 4) sahip, filtresiz ve katkısız. Aynı zamanda parlak bir rengi ve dengeli bir tadı var. Bu sirkeleri Türkiye genelindeki tüm Metro marketlerde bulmak mümkün.

Metro Chef kekik ve incir sirkesi salatalara olduğu kadar çorba ve zeytinyağlı yemeklerle de iyi uyum sağlıyor. Metro şefleri vişne sirkesi, nar sirkesi ve kokteyl sirkesini Türk mutfağının geleneksel yemekleri için de tavsiye ediyor. Kokteyl sirkesi yüzde 25 elma, yüzde 10 mandalina, yüzde 15 vişne, yüzde 15 kiraz, yüzde 15 alıç, yüzde 10 erik ve yüzde 10 nar sirkesinden oluşuyor.

Metro Premium Modena Balzamik Sirke, İtalya’nın Modena şehrine özgü üzümlerin ahşap fıçılarda dinlendirilmesiyle elde ediliyor. Bu sirke yüzde 65 üzüm içeriyor ve düşük asidite oranına sahip. Başlangıç tabaklarına ve peynir sunumlarına da iyi bir eşlikçi.

Sağlıklı yaz sofrasının sırrı: Biraz sirke, biraz zeytinyağı...

ARAPGİR MOR REYHANLI SEMİZOTU SALATASI

Türkiye’nin ilk gastronomi keşif platformu Gastronometro’nun şefleri tarafından hazırlanan bu yaz salatasını ferah ve sağlıklı bir öğün olarak tüketebilirsiniz.

NE LAZIM?                                    

(4 kişilik)

* 500 gr semizotu

* 150 gr Arapgir mor reyhanı

* 50 gr dereotu

* 50 gr maydanoz

* 50 gr fesleğen

* 2 avokado (iri küpler halinde doğranmış)

* 25 gr nar (ayıklanmış)

* 100 gr ızgara zeytin

* 35 gr file badem

* 150 ml zeytinyağı

* 10 ml sirke

* 50 ml nar ekşisi

* 2 gr sumak * 2 gr tuz

NASIL YAPARIM?

* Tüm yeşillikleri yıkayıp yapraklarını ayıklayın.

* Bir kâsede zeytinyağı, nar ekşisi, sirke, sumak ve tuzu karıştırarak salatanın sosunu hazırlayın.

* Geniş bir kapta yeşillikler, avokado, nar taneleri, zeytin, file badem ve sosu harmanlayın, servis tabağına alın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!