Peyniri, kuymağı, pişisi, salatası...

Güncelleme Tarihi:

Peyniri, kuymağı, pişisi, salatası...
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2023 07:00

Kahvaltılıklarımızın çeşitliliği milletçe günün ilk öğününe duyduğumuz büyük sevginin de bir yansıması. Bayram sabahı ailece bir araya geldiğimiz o güzel sofralara otururken hem yazarımız Sahrap Soysal’la geleneksel kahvaltıları hatırlayalım hem de Gastronometro şeflerinin masamızı renklendirecek tariflerine bakalım...

Haberin Devamı

Kalabalık kahvaltıların yemek kültürümüzdeki önemi büyük. Ama ramazanın bitişiyle küçük büyük demeden tüm aileyi bir masanın etrafında bir araya getiren geleneksel bayram kahvaltılarının anlamıysa bir başka. Yazarımız Sahrap Soysal “Çocukluğumda, bir aylık oruç sonrası kurulan kahvaltı sofraları her zaman çok zengin olurdu. Bir ay boyunca yapılamayan kahvaltı özlemiyle evde ne var ne yok ortaya çıkarılır, pişirilir ve uzun uzadıya süren bir kahvaltı keyfi yapılırdı. Bayramlaşma ve biz çocuklara harçlık verme faslı da kahvaltı öncesi hızlı hızlı halledilirdi ki bu güzel kahvaltıya vakit kalsın” diye anlatıyor.

Peyniri, kuymağı, pişisi, salatası...

Yöresel çeşitlerden Van otlu peyniri...

Haberin Devamı

Sahrap Soysal’ın anlattığına göre sadece klasik bir zeytin, peynir, reçel olmaz; mutlaka bir bayram çöreği de yapılırdı. Bu çöreğin türü ve adı bölgeden bölgeye değişse de alışkanlıklarımızda var: “Orta Anadolu ve Karadeniz’de peksimet ya da golot denen çörekler Güneydoğu Anadolu’da yerini bol baharatlı bir külünce ya da kömbeye bırakır. Kimi yerde içi un kavurmalı veya sade keteler mahalle fırınlarında pişirilir. Annemin bayram kahvaltısında mutlaka kurutulmuş yufkadan hazırladığı bir ballı böreği olurdu.” Anadolu’nun bazı yörelerinde bayram kahvaltısı et-pilav ya da çorbanın eklendiği bir yemeğe de dönüşebiliyor. Kimi zaman annelerin hazırladığı iç harcıyla mahalle fırınında pişirilen pideler de bayram kahvaltılarının baştacı oluyor. Soysal “Şimdilerde gerek şehir hayatının getirdiği zorluklar gerekse daha çekirdek yaşayan aileler sebebiyle bu alışkanlıkların hepsini sürdürmek mümkün olmayabiliyor. Bu kadar mükellef olmasa bile özenilen bayram kahvaltı sofraları elbette ki kuruluyor. Alışkanlıklar şekil değiştirse de bayram kahvaltısının önemi değişmiyor” diyor.

Ülkemizin bölgelere ve yörelere göre değişiklik gösteren bir kahvaltı kültürü var. Yaşanan yerin coğrafi yapısı, iklimi ve insanların beslenme alışkanlıkları gibi unsurlar bu zengin çeşitliliğin temel sebebi. Diğer ülke mutfaklarıyla karşılaştırıldığında kahvaltıda çeşitliliği en fazla olan mutfaklar arasındayız. Kısaca gözden geçirecek olursak birbirinden farklı peynir çeşitlerinden sele, kırma ve çizik zeytinlere, et ürünlerinden menemen, sahanda yumurta gibi tariflere, simit, katmer, börek gibi hamurişlerine, tereyağından zeytinyağına, bal ve reçel çeşitlerinden tahin-pekmeze pek çok eşsiz lezzet kahvaltılık olarak sıralanabilir. Metro Türkiye raflarındaki 650’den fazla kahvaltılık, bayram için zengin bir alışveriş çeşitliliği sunuyor. Ezine peyniri, Kars gravyeri, Van otlu peyniri ve Bergama tulum gibi yerel peynirlerden mozzarella ve hellim peynirlerine, salam, sucuk, pastırmadan jambon ve füme etlere, suböreği ve gül böreğinden sevilen türlü hamurişlerine birçok farklı lezzet arasından seçim yapmak mümkün. Bizim için kahvaltının olmazsa olmazlarından biri de çeşit çeşit zeytin. Coğrafi işaretli Gemlik zeytini, Hatay’ın halhalı yeşil zeytini, etli sele zeytinler, kırma ve çizik çeşitler Metro Türkiye’de bulup alabileceğimiz yöresel seçeneklerden bazıları. Pratik bir hamurişi alternatifi içinse donuk ürünler reyonunda, suböreği, gül böreği, poğaça, pide var. Dileyenler kruvasan ve waffle alabilir. Isıtılınca tam kıvamında ve fırından yeni çıkmış gibi kahvaltıda servise hazır oluyorlar.

Haberin Devamı

Kahvaltı sofralarında kapanışı tatlıyla yapmak da âdetten... Metro Premium markalı Anzer, Bitlis ve Van yörelerinden bal çeşitlerini ve yine raflarda bulabileceğiniz vişne, çilek, kayısı gibi reçelleri tereyağıyla ekmek üstünde eşleştirebilirsiniz. Helva ya da tahin-pekmezle keyifli bir final yapıp üzerine güzel bir Kahvaltı sonrası Türk kahvesi için de Metro Türkiye’de aromalı-aromasız kahve seçenekleri var. Kahvaltılık ürünlerin hepsini Metro Türkiye’nin
24 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında geçerli olan ‘Kahvaltı Kataloğu’ndan seçip alışveriş listesi yapabilirsiniz. Listeyi www.metro-tr.com adresinde bulabilirsiniz.

Geleneksel peynir ve zeytin çeşitlerimiz kadar sofraya gelen sıcak hamurişlerini de çok seviyoruz.

Haberin Devamı

GASTRONOMETRO ŞEFLERİNDEN BAYRAM TARİFLERİ

PİŞİ

Peyniri, kuymağı, pişisi, salatası...

(2-3 kişilik)

NE LAZIM?

300 gr un

10 gr yaş maya

225 ml su

5 gr şeker

3 gr tuz

Kızartmak için

Ayçiçeğiyağı

NASIL YAPARIM?

Su ve mayayı bir karıştırma kabına alın. Maya çözülene kadar çırpma teliyle karıştırın. Yaş maya suda eridikten sonra un ve şekeri ilave edip 5 dakika yoğurun. Son aşamada tuzu ilave edip 1 dakika daha yoğurun.

Pişi hamurunu içi yağlanmış bir kaba alın. Üzerini streçleyip 1 saat mayalanmaya bırakın.

Hamurdan 30 gramlık porsiyonlar hazırlayarak minik simitler şeklinde yuvarlayın. Kızgın ayçiçeğiyağında önlü arkalı kızartın.

Haberin Devamı

KUYMAK

Peyniri, kuymağı, pişisi, salatası...

(2-3 kişilik)

NE LAZIM?

50 gr mısır unu

100 gr tereyağı

150 gr kolot peyniri

100 ml süt

4 gr tuz

100 ml kaynar su

Servisi için

100 gr mısır ekmeği

NASIL YAPARIM?

Tereyağını bir sahanda eritin.

Mısır ununu ekleyip koyu altın sarısı rengini alana kadar sürekli karıştırarak kavurun.

Su, süt ve tuzu bir kapta karıştırın. Kavrulan mısır ununa ilave edip cıvık bir kıvam alana kadar pişirin.

İçine kolot peynirini ekleyin ve peynir eriyip sününceye kadar orta ısıda pişirin. Mısır ekmeğiyle ya da tercih ettiğiniz farklı bir çeşit ekmekle servis yapın.

PANKEK

Peyniri, kuymağı, pişisi, salatası...

(2 kişilik)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

200 gr yumurta beyazı 

15 gr toz şeker

150 gr un

250 ml süt

1 yumurtanın sarısı

7 gr kabartma tozu

25 ml ayçiçeğiyağı 

1 tatlı kaşığı tereyağı

2 gr tuz

Servisi için

Taze meyveler

Pudra şekeri

NASIL YAPARIM?

Yumurta beyazı ve şeker hariç tüm malzemeyi bir kaba alıp blender yardımıyla çırpın.

Ayrı bir kapta yumurta beyazı ve toz şekeri mikserle kabartın.

İki karışımı homojen olana kadar birbirine karıştırın. Bir kepçe bu harçtan alıp tereyağlamış ince tavada önlü arkalı pişirin. İşlemi harcınız bitene kadar tekrar edin. Pudra şekeri ve taze mevsim meyveleriyle süsleyip servis yapın.

KIRMIZI MEYVELİ SMOOTHİE

Peyniri, kuymağı, pişisi, salatası...

(2 kişilik)

NE LAZIM?

200 gr çilek

100 gr dondurulmuş böğürtlen

100 gr dondurulmuş yabanmersini

100 gr dondurulmuş frambuaz

100 gr yoğurt

2 tatlı kaşığı bal

1 su bardağı buz

NASIL YAPARIM?

Çilekleri temizleyin. Yoğurdu yarım saat buzlukta bekletin.

Çilek, yoğurt ve dondurulmuş orman meyvelerini blender’da çekin.

Buz küpleri ve balı ilave edip buzlar parçalanana kadar çekin. Bölüştürüp soğuk servis yapın.

BİR DOKUNUŞ

Taze meyveyle süslediğimiz smoothie bardaklarıyla geleneksel kahvaltımızı renklendirebiliriz.

KAHVALTI SALATASI

Peyniri, kuymağı, pişisi, salatası...

(2 kişilik)

NE LAZIM?

100 gr humus

2 yumurta

1 salatalık

1 avokado 

3-4 çeri domates

4-5 yeşil zeytin

40 gr dil peyniri

1/4 demet roka

10 ml zeytinyağı

20 gr lavaş

1/2 tatlı kaşığı susam

1/2 tatlı kaşığı çörekotu

NASIL YAPARIM?

Yumurtaları 9 dakika haşlayın. Kabuklarını soyup 2’ye bölün.

Avokado ve salatalıkları dilimleyin. Çeri domatesleri 2’ye kesin.

Susam ve çörekotunu tavada kavurun.

Servis tabağının ortasına humusu koyup bir kaşık yardımıyla yayın. Üstüne elinizle parçaladığınız rokaları yerleştirin. Avokado dilimleri, salatalık, domates, zeytin, yumurta dilimleri ve peynirleri yerleştirin.

Lavaşları kesip 180 derece fırında kızarttıktan sonra kâseye düzgünce yerleştirin. Servis ederken üzerine zeytinyağı, susam ve çörekotu gezdirin.

-Bu yazı sponsorludur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!