Midye dolma mı tava mı?

Güncelleme Tarihi:

Midye dolma mı tava mı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2022 07:00

Bir yanda kabuklarını yavaşça aralayıp limon sıktıktan sonra beşer onar mideye indirdiğimiz midye dolma... Diğer yanda tarator eşliğinde, çıtır çıtır kızarmış midye tava... Okurlarımız bu hafta sosyal medyada bu iki lezzeti kıyasladı, hangisini daha çok sevdiklerini anlattı. The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın şefi Hakan Süve evde midye dolma ve midye tava yapmak isteyenler için tariflerini püf noktalarıyla birlikte paylaştı.

Haberin Devamı

Instagram (@hurriyetlezzetlihayat) hesabımızda bu hafta “Tercihiniz midye dolma mı yoksa midye tava mı” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 56’sı midye dolmayı seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Midye dolmanın pilavı nasıl olmalı? Bir oturuşta kaç tane yersiniz? Dolma soğuk mu olmalı sıcak mı; yerken limon sıkar mısınız? En iyi midye dolmayı nerede yediniz? Midye tavayı ekmek arası mı seversiniz, yoksa çöp şişte mi yersiniz? Tarator nasıl olmalı? Midye tavasını beğendiğiniz adresler hangileri?”
İşte gelen yorumlardan bazıları...

@sevgiozbatur: “Ben midye tavacıyım. Ekmek arası şahane olur. Yazarken bile ağzım sulandı.”

@selmaozdogan: “Bence midye dolma bol karabiberli olmalı. Limon sıkmayı sevmiyorum. Eğer güzel yapılmışsa çok fazla yiyebilirim.”

Haberin Devamı

@mervart_: “Tercihim midye tava... Bozcaada’daki Vahit’in Yeri’nde...”

@arzugi: “Midye dolma daha ağır basıyor. Mutlaka limonla yerim, iç malzemesi bol olmalı. Bir oturuşta 20-30 tane yediğim günler olmuştur. Midye tavayı çöp şişte ve bol taratorlu severim.”

@ayenkmu: “Midye dolma... Baharatının ayarı çok önemli, midyenin tadını gölgelememeli. Ilık hali bir başka, üzerine de biraz limon sıktınız mı mükemmel oluyor. İzmir’de Bostanlı Çarşı’da satılan midyeler şahane. Kemeraltı midyeciler sokağını da unutmamak gerek. Midye tava seni de çok seviyorum ama dolmayla aşkımız başka!”

@meltemucal: “Midye dolma ve en iyisi İzmir’de...”

@begumsurekcosarer: Seçim yapmak çok zor olsa da gece mekân çıkışı arkadaşlarla o tepsiden yenen midye dolmanın yeri sanki bir başka.”

@isinirakk: “Çoğunluğun aksine midye tavacıyım. Lezzetli bir sosa bulanarak temiz, kızgın yağda altın gibi kızarmış midye; yanında usulünce hazırlanmış gerçek bir tarator, balık sofraları için iyi bir sıcak başlangıç. Tarator ekmeğe boğulmayacak; cevizin, sirkenin, sarımsağın, zeytinyağının tadı güzelce birleşecek. Üzümlü, fıstıklı, bol soğanlı, tarçınlı, yenibaharlı, dereotlu midye dolmayı iyice soğutulunca bol limon sıkarak yemeyi seviyorum.”

@eyyupersayin: “Midye dolma da midye tava da Ege’de yenir; hele İzmir Kordon’da yenen midye dolmanın tadını başka yerde bulamazsınız. Ankara’da yaşıyorsanız Tunus Caddesi’ndeki Karidye’de yemenizi de tavsiye ederim.”

Haberin Devamı

@oyaozguvenc: “Midye tava tercihim, Ege midyesiyle şahane bir lezzet olur.”

@taliasahin: “Midye tava, çöp şişte...”

@nuraktiyildirim: “Midye dolma, ister birayla ister sadece bol limon sıkarak yiyebileceğiniz büyük bir değer. Midye tavanın özellikle sosuna önem veririm, yağı rahatsız etmeyecek şekilde pişirilmişini yemek ayrı bir keyif.”

@tolganural: “Sanki midye dolma daha öne çıkıyor lezzet olarak.”

@noyan.cosarer: “Bazen geceleri yatağımdan kalkıp gizli gizli midye tava yemeye gidiyorum. Yanında da buz gibi bira... Kaç kez geleceğiz ki bu dünyaya?”

@oyaaytan: “Bir İzmirli olarak ikisi de çok keyif verse de önceliğim hep dolma. Tek oturuşta 30-35 taneye hayır demem...”

Haberin Devamı

@melisdc: “İzmir usulü midye dolma...Midyesi küçük olduğu için pilavı daha azdır, midye tadını net alırsınız. En iyi yapan yerlerden biri İnciraltı’nda, Özdilek’in köşesindeki Serkan ve Hamza...”

 

PÜF NOKTALARI

The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın şefi Hakan Süve’den...

MİDYE TAVA

Tencerede tereyağını eritip ince ince doğranmış 1 soğanı pişirin. Üzerine birkaç dal maydanoz sapı ve biraz su ilave edin. Su kaynama noktasına geldiğinde 1 kilo kabuklu midye ekleyip en fazla 3-4 dakika sonra çıkarın. Amaç, midyeyi pişirmek değil; midyeyi lezzetlendirmek ve kabuğunun ayrılıp içinden kolayca çıkarılmasını sağlamak...

Harcı için 120 gram un, 100 ml soda, 20 gram mısır nişastası, 1 yumurtanın yarısı, 10 gram tuz ve 20 gram buzu çırpın. Ayıklanmış midyeleri bu harca batırıp çıkarın. Derin, kızgın yağda kızartın.

 

Haberin Devamı

MİDYE DOLMA

1 kilo midyenin kabuklarını temizleyin, buzdolabında bekletin. 

İçpilav için tencereye 75 ml zeytinyağı koyun. 35 gram çamfıstığını hafif renk alana kadar kavurun. Küp küp doğranmış 1 büyük soğanı ilave edip soteleyin. Yıkanıp suyu iyice süzülmüş 150 gram pilavlık pirinci ekleyin ve kısık ateşte kavurun. 35 gram kuşüzümü, 15 gram tuz, karabiber, yenibahar, tarçın ve biraz toz şeker katın. 200 ml sıcak suyu da ekleyip kapağını kapatarak pişmeye bırakın. Pirinçlerin tam pişmemesine dikkat edin. Maksimum 12-15 dakika yeterli olacaktır.

Pilavı geniş bir kaba alıp soğumaya bırakın. Dolaptaki midyeleri çıkarıp kabuklarını aralayın. Kabukları aralarken orta kısmındaki kası koparırsanız midyeleriniz doldurulduktan sonra ağızları tamamen kapanacaktır. Aksi takdirde ağızları kaslardan dolayı tam kapanmayıp pişerken açılacaktır.

Haberin Devamı

Midyelere 1 tatlı kaşığı kadar içpilav koyun. Ağzını sıkıca kapatıp boş bir tencereye düzgünce sıralayın. Üzerlerine zeytinyağı ve su gezdirin. Açılmalarını önlemek için baskı yapacak bir tabak koyun. Yağlı kâğıtla da örtüp tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin. Bir tepsiye çıkarıp soğumaya bırakın. Limonla servis edin.

MİDYELERİ SATIN ALIRKEN VE KULLANMADAN ÖNCE...

Midyeler sıkıca paketlenmiş tahta kutularda alınmalı. Aksi takdirde midyelerin ağızları açılarak bozulmaya sebep olur. Ağzı açılmış midyeleri almayın. Kullanmadan önce midyenin kenarlarındaki kasları ve yosunları temizleyin. Süngerin sert kısmıyla ovalayın, fırçayla dışındaki kirli tabakayı kazıyın. Güzelce temizlenene kadar soğuk suyla durulayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!