Kabak tatlısı mı ayva tatlısı mı?

Güncelleme Tarihi:

Kabak tatlısı mı ayva tatlısı mı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2022 07:00

Okurlarımız bu hafta mevsimin kıymetlilerinden kabak ve ayva tatlılarını kıyasladı, hangisini neden sevdiklerini anlattı. Yazarımız Sahrap Soysal da evde pişirmek isteyenlere tariflerini verdi.

Haberin Devamı

Instagram (@hurriyetlezzetlihayat) hesabımızda bu hafta “Tercihiniz kabak tatlısı mı yoksa ayva tatlısı mı” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 53’ü kabak tatlısını seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Balkabağı seçerken neye dikkat edersiniz, tercih ettiğiniz özel bir cinsi var mı? Tencerede mi hazırlarsınız, fırında mı? Pişirmeden önce üzerine toz şeker serpip bekletir misiniz? Ceviz, tahin, kaymak; neyle birlikte yemeyi seversiniz? Ne sıklıkla yaparsınız? Ayva tatlısı pişirirken tencereye ayvanın çekirdeklerini atar mısınız? Karanfil, yıldız anason gibi baharat çeşitlerini de ekler misiniz? Şeker oranı nasıl olmalı? Kaymakla birlikte mi servis edersiniz?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

@esirel: “İkisini de çok severim ama hafif kekremsi ayva üstüne güzel bir kaymak, en sevdiğim!”

Haberin Devamı

@mealmyths: “Kabak bir adım daha önde. Kendim yaparken şekere elim pek gitmediği için başkalarının yaptığı hep daha çok hoşuma gider. Tadına doyamadığım kabak tatlısıysa Antalya’daki 7 Mehmet’in hafif yanık kabak tatlısı. Antakya’nın çıtır kabağı da farklı bir yorum, severim. Üçüncü tavsiyem de Sakarya’da ıslama köfte üzerine tam kıvamında pişmiş kabak tatlısı...”

@arzugi: “Kabak tatlısını tercih ederim, hemen her hafta yaparım. Kabağı pazardan alırım. Üzerine toz şekeri neredeyse iki kaşık koyar, bal ve pekmezle pişiririm. Tarçın çubuğu ve karanfille kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirdikten sonra bol cevizle birlikte ikram ederim. Tahin kullanmam, bana tadını bozuyormuş gibi geliyor. Ayva tatlısını çok nadir yaparım. Yapınca da çekirdeğini ilave eder, kaymakla birlikte severim. Dışarıda yerim genelde.”

@aysecelikkaya: “Elbette ayva tatlısı... Az şekerli, tarçın, karanfil, ayva çekirdekleriyle pişip kaymakla yenecek.”

@sedefozguc: “Kesinlikle ayva tatlısı. Ayvaları 1.5 cm kalınlıkta, simit şeklinde dilimleyip, çekirdeklerini ve toz şekeri üstüne koyup pişiririm. Üzerine kaymak ekleyip yeriz.”

@oyaozguvenc: “İkisi de çok güzel... Seçmekte zorlandım ama galiba tercihimi ayvadan yana kullanacağım. Kaymaklı bir ayva tatlısı daha hoşuma gider. Çekirdeklerini koyarım, rengi daha güzel oluyor. Şekeri de çok az değil ama eskiye göre azaltılmış olarak koyarım. Çok sık değil ama güzel ayva bulduğumda yapmaya çalışıyorum.”

Haberin Devamı

@gulnur.ozben: “Her ikisini de çok severim. Ama en çok kabak tatlısını yaparım. Fırında, kendi suyuyla pişiririm. Kaymak ve cevizle servis ederim.”

@selmaozdogan: “Kabak tatlısı tercihim. Ama kabuğu çok derin soyulmamalı. Yani sert olmalı dış kısmı. Ama üzerine tahin konursa yiyemem.”

@s_gokay: “Tercihim kaymaklı ayva tatlısı... Çubuk tarçın, 3-4 hibiskus, 2 karanfil, yeteri miktarda şekerle kısık ateşte...”

@kayaciogluesendemir: “Kabak tatlısı ağır basıyor. Akşamdan şeker serpip sabaha pişiririm. Üzerine tahin ve ceviz serperek... Ama ayva tatlısının yeri de ayrı. Bir çelik tencereye her ayva için iki yemek kaşığı şeker ve üzerine çıkacak su konup ayva çekirdekleri (ince bir torba içinde) ve birkaç vişne veya dut tanesi eklenir. Uzun süre pişirilir, jölelenmeye yakın ocaktan alınır.” 

Haberin Devamı

@hakann_ugur: “Kabak tatlısını tek geçerim. Sevdiğim tatlılardan biridir. Kaymaklı yemeyi tercih ediyorum. Bostancı Özasmalı Kebap’ta bu tatlıyı farklı yapıyorlar. Tavsiye ederim.” 

@hatininmutfagi: “İki tatlı da vazgeçilmezim. Unlu, sütlü tatlılara alternatif özel lezzetler...”

PÜF NOKTALARI VE TARİFLERİ
SAHRAP SOYSAL'DAN...

KABAK TATLISI

(6 kişilik)

NE LAZIM?

1 kg tatlı balkabağı (3-4 dilim)

3 su bardağı toz şeker

1 su bardağı su

Üzeri için

1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi

100-200 gr kaymak

NASIL YAPARIM?

Balkabaklarını 5 santim kalınlığında doğrayıp tencereye koyun. Üzerine şekeri serpiştirip en az 4-5 saat bekletin. Böylece kabaklar suyunu bırakacak. Bazı kabaklar o kadar sulanır ki su eklemeniz gerekmeyebilir.

Haberin Devamı

Kabakları, kısık ateşin üzerine oturtun. 1 su bardağı suyu tencerenin kenarından içine aktarın.

Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte, 40 dakika kadar pişirin. Ancak dikkat, kabaklarınız dağılmasın. İyice soğuyan kabakları servis tabağına alın. Ceviz içi ve taze kaymakla süsleyebilirsiniz.

Kabağınız kavuniçi ve diri görünümlü olsun.

Pişirirken şekeri azaltıp azalttığınız miktarda pekmez katabilirsiniz. Tencereye karanfil de atabilirsiniz.

Ceviz yerine kalın çekilmiş fındık veya Antep fıstığıyla servis edebilirsiniz.

AYVA TATLISI

(4 kişilik)

NE LAZIM?

3 adet orta boy ayva

2 su bardağı su

2-3 adet karanfil

1 su bardağı toz şeker

150 gr taze süt kaymağı (kremşanti de kullanabilirsiniz)

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

Ayvaları soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra ortadan 2’ye bölün. 1 limonun suyunu sıkın, ayvaları kararmamaları için bu suyun içine koyun.

2 su bardağı sıcak su ve karanfil tanelerini bir tencereye koyun.

Ayvaları limonlu sudan alıp tenceredeki karanfilli suya, oyuk kısımları yukarıya bakacak şekilde yerleştirin. Ayvaların renginin daha pembe olması için tencereye 5-6 adet de ayva çekirdeği atabilirsiniz.

Tencerenin kapağını kapatmadan kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin.

Hafifçe yumuşayan ayvaları suyuyla beraber bir fırın kabına aktarın. Üzerine toz şeker serpiştirip önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20 dakika kadar pişirin.

Soğumasını bekledikten sonra şurubuyla birlikte servis tabağına aktarıp üzerine taze kaymak yerleştirerek servise sunun.

Dilerseniz ayva tatlısını sadece fırında da pişirebilirsiniz. Bunun için ayvaları soyup önce enlemesine ortadan 2’ye kesip, çekirdeklerini çıkarıp bir kenara alın. Her bir yarım ayvayı yine 2’ye bölün. Böylece
1 ayvadan 4 adet dilim çıkarmış olacaksınız. Ayvaları bir fırın poşetine koyun, üzerine çekirdekleri, toz şekeri ve çok az içme suyu ekleyin, sonra poşetin ağzını bağlayıp bir fırın kabına koyun. Ancak dilimler üst üste binmesin. Poşetin üzerini bir bıçağın sivri ucuyla delin. 200 derece önceden ısıtılmış fırında en az 40 dakika pişirin, biraz kızarmalarına da izin verin. Poşeti çıkarın, soğuyunca içinden ayvaları alıp servis tabağına aktarın.

Bu tatlının elmalısını seven de çok. Bunun için elmaları soyup rendeleyin, şeker ve tarçın ekledikten sonra 1’er yemek kaşığı kadar ayvaların çukur kısımlarına yerleştirin. Karanfil de koyabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!