Grateni, çöreği ve püresiyle patates...

Güncelleme Tarihi:

Grateni, çöreği ve püresiyle patates...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2022 07:00

Bazı sebze ve meyvelerin meziyeti bir yazıyla sınırlı kalmayacak kadar fazla. Patates de onlardan biri... Geçen hafta sosyal medyada ünlü olan tariflerinden denediklerimi paylaşmıştım, bu hafta sıra çok sevdiğim diğer nefis hallerinde...

Haberin Devamı

Türkiye’nin en iyi patatesi nerede yetişir derseniz, kişisel fikrim Kapadokya olur. İri ve açık renkli kabuklu patatesi, ekmekten çöreğe ve köftesine her yerde karşımıza çıkar.. Nevşehir’in o kızıl toprağı aynı zamanda içindeki minerallerle bu kök sebzeye farklı bir nefaset katar. Bolca yetişince yöresel tariflerde de sık sık çıkar karşımıza. Bana kalırsa dıvıl ya da divil denen bulgurlu patates köftesi, İtalyan gnocchi’siyle rekabet edecek bir güzellikse de pek az kişi bilir bu yemeği. Yapması da basit. Yarım kilo patatesi haşlayıp püre yapıyoruz, bu sırada 1 su bardağı köftelik bulguru kaynar suyla ıslatıp şişmesi için üzerini kapatıyoruz. Püre, şişmiş bulgurlar, 1 yumurta, karabiber, tuz, kırmızı biber ve 1-2 yemek kaşığı un ekleyerek güzel bir hamur haline getiriyoruz. Bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekil veriyor, sonra da kızgın yağda pişiriyoruz. Divil ya da dıvıl hazır... Sunumu sizin zevkinize kalmış. Yöresel mutfakta, bol rende domatesli, sarımsaklı bir sos yapılıp üzerine dökülerek servis ediliyor. Ben pideli köfte gibi altına domates sosu, üzerine divil, onun üzerine de sarımsaklı yoğurtla sunmayı tercih ediyorum. Siz de basit ve şaşırtıcı bir ara sıcak olarak hazırlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Patates genelde hep eşlikçi, yancı haliyle geliyor gözümüzün önüne. Yemeklere eşlik edecek bir püre ya da graten olmayan davet masası pek düşünemiyorum doğrusu. Protein olarak et, tavuk ya da balık yapın fark etmez, o patates ille tabağın bir kenarında olmalı.

ADAÇAYI DA ÇOK YAKIŞIR

Püre yaparken tereyağı, süt ve patatesin uyumu ekstra bir şey gerektirmez ama mutlaka bir numara yapılacaksa muskat cevizi rendelemek tadını kesinlikle bir üst seviyeye çıkarır. Patates püresine adaçayı da çok yakışır. İki kaşık tereyağını tavada eritip yağ kahverengileşene kadar ısıtın. İçine ince kıyılmış dört-beş yaprak adaçayı atın. Bu yağı pürenin üzerine gezdirin. Püreye farklı tatlarla renk dokunuşları da özellikle çocuklu sofralar için iyi bir alternatif. Şalgam suyu için kullanılan mor havuçtan bir ya da iki tanesini patatesinizle birlikte haşlarsanız kırmızı; bir tatlı kaşığı zerdeçal koyarsanız sarı; bir su bardağı kadar taze bezelye koyarsanız yeşile çalan patates püreniz olur.

Haberin Devamı

Diğer tariflere geçmeden herkesin bildiğini bir kez de ben hatırlatayım; çünkü mühim bir bilgi: Filizlenmiş ve özellikle yeşillenmiş patatesleri yemeyin. Çok kalın soyup bir bakın, yeşillik nereye kadar işlemiş. İçi tamamen yeşilse olduğu gibi atın ancak kalın kestiğinizde normal sert ve sarı patates dokusu kalıyorsa o kısımlar yenebilir.

NEVŞEHİR’İN PATATESLİ ÇÖREĞİ (4-6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

* 4-5 iri patates (haşlanmış)

* 2 su bardağı ılık süt

* 4 su bardağı un

* 1 su bardağı ayçiçeğiyağı

* 1 küp yaş maya

* 2 yemek kaşığı şeker

* 1 yemek kaşığı tuz

* 2 yumurta sarısı

NASIL YAPARIM?

* Yaş mayayı şekerle birlikte sütte eritip 15 dakika bekletin. Sıvıyağı ekleyip karıştırın.

Haberin Devamı

* Patatesleri rendeleyip maya karışımına ilave edin.

* Tuz ve azar azar unu da ekleyip yumuşak bir hamur yapın.

* Hamurun üzerini örtüp 2 katı olana kadar bekleyin.

* Hamuru 3’e bölüp uzun şeritler haline getirin. Örerek şekil verip yine üzerini örtün ve bekletin.

* 2 katına çıktığında üzerine yumurta sarısı sürüp dilerseniz çörekotu serperek 200 derece fırında yaklaşık 40 dakika, kontrollü şekilde pişirin.

PÜF NOKTASI

Yumurta sarısı, su ve çay kaşığının ucuyla pudra şekerini iyice çırpın. Bu karışımı üzerine sürdüğünüz hamurişlerinin kabuğunun rengi fırından çıktığında parlak ve kırmızımsı olur.

PATATES GRATEN (4-6 KİŞİLİK)

NE LAZIM?

Grateni, çöreği ve püresiyle patates...


* 4-5 patates

* 1 su bardağı süt

* 1 su bardağı kaşar peyniri

* 1 paket (200 ml) çiğ krema

Haberin Devamı

* 1 çay kaşığı muskat cevizi rendesi

* 1 diş sarımsak (ezilmiş)

* Tuz

* Karabiber

* Tereyağı (kabı yağlamak için)

NASIL YAPARIM?

* Patatesleri soyup incecik dilimleyin.

* Süt, krema, sarımsak, tuz, karabiber ve muskat rendesini çırpın.

* Yağladığınız fırın kabına bir kat patates, bir kat sıvı malzemeden yerleştirin. Artakalan tüm sosu döküp üzerini yemeğe değmeyecek şekilde folyoyla kapatın.

* 200 derece fırında 40-45 dakika pişirin.

* Üzerini açıp, peynir rendesi serpip yeniden fırına verin. Peynirler eriyip kızarınca çıkarın, sıcak servis edin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!