Gastronomi kazanında kaynayanlar

Güncelleme Tarihi:

Gastronomi kazanında kaynayanlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2023 07:00

Elvan Uysal Bottoni’den bol meze tarifli yeni kitap... BigChefs ve Michelin’li şef Arrigoni’den atıksız menü... Godiva’dan kışa özel yeni tatlar... Mutfak Dostları Derneği yılın en iyilerini seçti... Yeme-içme dünyasından haberler...

Haberin Devamı

A’DAN Z’YE ATIKSIZ BİR MENÜ

BigChefs; atıksızlık çalışmalarıyla ünlü, Michelin yıldızlı şef Tommaso Arrigoni’yle birlikte yeni bir menüye imza attı. İtalyan şef ve BigChefs Mutfak Koordinatörü Murat Aslan’ın birlikte geliştirdiği ‘Yarının Menüsü’nde yemekler ikili olarak eşleştirildi ve bir yemekten çıkan atık malzeme, diğer yemeğin ana malzemesi olarak kullanıldı. Örneğin levrek tabağındaki balıkların filetosu çıkarıldıktan sonra elde kalan kemiklerle levrek suyu çorbası yapıldı. Çorbanın üzerindeki çıtır domates kabuğu, karidesli rigatoni tabağında kullanılan vişne domateslerinin kabuğundan elde edildi. Rigatoni tabağındaki makarnalarsa zeytinyağında kızarmış karideslerin kabuğunun suyuyla haşlandı. Karideslerin yanında verilen közlenmiş patlıcanların kabuğuysa kurutularak dana bonfilenin yanına garnitür olarak eklendi. Bunun gibi pek çok örneğin olduğu menü, tüm BigChefs şubelerinde tadılabilir.

Haberin Devamı

İSTANBUL MUTFAĞINI DİNLEYELİM

Gastronomi kazanında kaynayanlar


Yemek kültürü üzerine çalışmalarıyla tanınan Merin Sever ve akademisyen Burak Onaran geçen yıl Atatürk Kitaplığı’nda bir seminer ve panel dizisi başlatmıştı. ‘İstanbul’un Sofrası’ üstbaşlığını taşıyan bu gastronomi sohbetlerinde yemek, gıda ve tarım gibi başlıklar konuşulmuştu. Şimdilerde bu podcast’in kayıtları İBB Kütüphanesi’nin Spotify hesabında. İlk bölümün başlığıysa ‘İstanbul’un Sofrasında Tarih, Siyaset, Kimlik’.

KIŞA ÖZEL LEZZETLER 

Gastronomi kazanında kaynayanlar


GODIVA, Türkiye’deki kafelerinin menüsüne mevsime özel tatlar ekledi. Kışın ikonik tatlarından zencefilli kurabiyeden ilhamla geliştirilen ‘gingerbread sıcak çikolata’, ‘gingerbread latte’ ve ‘yerfıstıklı sıcak çikolata’ yeni içeceklerinden... Çikolatalı ıslak kek, çıtır yerfıstıkları ve karamelle hazırlanan ‘yerfıstıklı ve çikolatalı pasta’ ve sütlü çikolatayla hazırlanan ‘Paris Brest’ tatlıları da yeni menüye giren lezzetler arasında...

Haberin Devamı

ALTIN KAŞIK’LAR SAHİPLERİNİ BULDU

Gastronomi kazanında kaynayanlar


Mutfak Dostları Derneği’nin düzenlediği 4. Altın Kaşık Ödülleri, Four Seasons Hotel Sultanahmet’teki törenle dağıtıldı. Yılın Yabancı Şefi Ödülü Eataly restoranlarının başındaki Claudio Chinali’ye verildi. Yılın Genç Şefi Ödülü Ema Bakery ve Catering’le Yaren Çarpar’ın oldu. Pastacılık ödülleri İzmir’e gitti ve Yılın Pasta Şefi Arpège Patisserie’deki sevilen lezzetleriyle şef Metin Saruhanlı’ya, En İyi Pastane’yse kruvasanlarıyla ünlü Leone Patisserie’ye verildi. Tuğrul Şavkay Yaşam Boyu Başarı Ödülü, gastronomimizin duayeni Beyti Güler’e takdim edildi. Yılın Türk Şefi Ödülü’nü şef Maksut Aşkar, Jüri Özel Ödülü’nüyse şef Fatih Tutak aldı.

Haberin Devamı

İTALYAN USULÜ ÇİLİNGİR SOFRASI

Gastronomi kazanında kaynayanlar


Zeytinyağı tadımcısı ve Hürriyet yazarı Elvan Uysal Bottoni’nin yeni kitabı ‘Rakı Şişesinde İtalyan Olsam’ YKY’den çıktı. Kitap kelleli barbunya piyazından zeytinli fenerbalığına Bottoni’nin rakı sofrasına yakıştırdığı İtalyan tariflerinden oluşuyor. Yazarın uzun zamandır yaşadığı İtalya’da yaptığı yolculukların ve tadımların fotoğraflarla izini sürebileceğiniz bu kitap, iki yakın kültürün ve insanlarının benzerliklerine kadeh kaldırıyor.

BAKMADAN GEÇME!