Çiğköfte mi mercimek köftesi mi?

Güncelleme Tarihi:

Çiğköfte mi mercimek köftesi mi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2022 07:00

Okurlarımız bu hafta sosyal medyada çiğköfte ve mercimek köftesini kıyasladı, hangisini nasıl sevdiklerini anlattı. Yemek araştırmacısı Asuman Kerkez ise bu iki lezzeti yapmak isteyenlere püf noktalarını verdi.

Haberin Devamı

Instagram (@hurriyetlezzetlihayat) hesabımızda bu hafta “Tercihiniz çiğköfte mi yoksa mercimek köftesi mi” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 54’ü çiğköfteyi seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Çiğköfteyi evde yapmayı denediniz mi? Lavaşa sararak mı yersiniz, yoksa marulla mı? Tercihiniz etli mi etsiz mi? Sizce bu lezzeti en iyi yapan yerler neresi? Mercimek köftesini nasıl yapıyorsunuz? Hangi baharat çeşitleri olmazsa olmazı? Mercimek köftesini ne sıklıkla yiyorsunuz?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

Çiğköfte mi mercimek köftesi mi

@ayenkmu: “Acısız çiğköfteyi çok severim. Marulla güzel gidiyor ama lavaş arasında yemeyi daha çok seviyorum. Nar ekşisi de bol olmalı.”

Haberin Devamı

@c_ayvasik: “Etsiz olarak ele aldığımızda her türlü mercimek köftesi... Etli çiğköftenin en iyisini arkadaşımın ellerinden yedim.”

@nuraktiyildirim: “İkisi de muazzam lezzetler. Adana’da Mehmet Usta var, etli çiğköfte yapıyor. Yok böyle bir lezzet! Yanında özel çiğköfte salatasıyla evde zaman zaman keyif yapıyoruz. Mercimekli köfteyi de bana kalırsa anneanne ve babaanneler 1 numara yapıyor. Yanında özel salatasıyla... Bir nevi gâvurdağı gibi oluyor bu salata.”

@ssudeguven: “İkisini de çok seviyorum. Seçim yapmak o kadar zor ki...”

@isinirakk: “Çiğköfteyi çok iyi yapan belli başlı yerlerde yerim. Mercimek köftesini evde sık yaparım. 2 çay bardağı mercimeği pişiriyorum. 1 kahve fincanı köftelik bulgur ekliyorum. Harç dinlenirken soğanı zeytinyağında kavuruyorum. Domates ve biber salçaları, kimyon ve karabiber başta olmak üzere baharat çeşitlerini ilave edip harçla buluşturuyorum. Limon suyu, nar ekşisi, incecik kıyılmış taze soğan ve maydanozu katıp iyice yoğuruyorum. Kıvırcık marul yapraklarıyla servis ediyorum.”

@oyaozguvenc: “İkilemde kaldım ama herhalde mercimek köftesini tercih ederim. Bol yeşillikli ve mercimeğin bulgurdan fazla olmasını isterim.”

@selmaozdogan: “Ben mercimek köftesini tercih ederim. Mercimek 1, bulgur 2 oranlı ölçü ideal. İçine bol kimyon, salça ve yağ katarım.”

Haberin Devamı

ÖZELLİKLERİ

Yemek araştırmacısı Asuman Kerkez’den...

ÇİĞKÖFTE

İnce kıyılmış kuru soğan, sarımsak, baharat çeşitleri ve salçalar karıştırılır. İnce bulgur az az eklenerek yoğurmaya başlanır. İnce bulgur önden ıslanmaz.

15 dakika yoğurmak idealidir. Daha uzun yoğurursanız bulgur ısınıp hamurlaşabilir. Çok az yoğurursanız da malzemeler güzelce harmanlanmaz.

Yoğurma esnasında bütün bir limonun kabuğunu katmanızı öneririm, bu sayede çiğköftenin lezzeti artacaktır. İçine en son yeşillik olarak ince kıyılmış maydanoz ve taze soğanın yeşil kısımlarını ilave edebilirsiniz.

MERCİMEK KÖFTESİ

Kırmızı mercimeği iyice haşladıktan sonra henüz sıcakken içine ince bulguru ekleyip karıştırın. Kabın kapağını kapatın.

Haberin Devamı

Köfteye kavrulmuş soğan eklerseniz lezzeti artar. Kavrulan soğanlara salça çeşitlerini katın ve birlikte 1 dakika daha ateşte tutun. Bu karışımı, ince kıyılmış maydanoz ve taze soğanın yeşil kısımlarıyla birlikte mercimekli karışıma ekleyin. Köfteyi çok nazik hareketlerle yoğurup şekil verin.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!