Bu akşama ne pişirelim?

Güncelleme Tarihi:

Bu akşama ne pişirelim
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2022 07:00

Okurlarımıza bu akşamki yeni yıl kutlamasında hindi yiyip yemeyeceklerini sorduk. Kimi “Yılbaşında hindi-pilav en sevdiğim” dedi, kimiyse “Özel bir tarif olursa niye olmasın”... Yazarımız Sahrap Soysal nar soslu hindi tarifi verirken tavuk sevenleri de unutmadı.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat)  “Yılbaşında hindi pişirecek misiniz” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 64’ü pişirmeyeceğini söyledi. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Yeni yıl sofranızda ne olacak, nasıl pişireceksiniz? Hindi yerine tercihiniz tavuk veya kırmızı et mi olur? Pilav, mezeler, salata; ana yemeğinize neler eşlik edecek?” Hindi pişireceklere de “Hazır mı alacaksınız, kendiniz mi pişireceksiniz? Leziz bir hindi için önerileriniz neler” diye sorduk. İşte, gelen yorumlardan bazıları...

@selmaozdogan: “Yılbaşında hindi-pilav en sevdiğim... Yanında narlı pancar salatası, karışık kızartma, süzme yoğurtlu mezeler ve kuru dolma...”

@arzugi: “Tabii ki hindi pişireceğim. Dışı nar gibi kızarmış, içi yumuşacık olacak. Yoğurt, sirke, baharat, zeytinyağı ve balla bir sos hazırlayıp hindiyi bu sosta bekletiyorum. Yanında mutlaka ciğerli, üzümlü, fıstıklı ve kestaneli içpilav ve mezeler... Herkese sağlıklı, keyifli mutlu yıllar diliyorum.”

Haberin Devamı

@esirel: “Tabii ki hindi pişireceğiz.”

@hlykurban: “Nar gibi kızarmış özel bir hindi tarifi olursa niye olmasın!”

@oyaozguvenc: “Hindi etini severek yiyorum. Evde kendim pişiriyorum ama yılbaşı hindisini bütün olarak genellikle dışarıdan sipariş veriyoruz. Yeni yıl herkese güzellikler getirsin.”

@mealmyths: “Her yıl arkadaşlarım bana pişirtiyor, bu sene de öyle planladık. Püf noktası mümkünse en az 1 gün önceden tuzlu ve şekerli salamura suyunda bekletmek. Hatta salamura suyuna yıldız anason, karanfil gibi baharat çeşitleri ve portakal, mandalina gibi narenciyeleri de dilimleyip atabilirsiniz. Bir de pişirmeden önce derisini elinizle ayırıp deriyle et arasına tereyağı parçaları yerleştirin. Biberiye ve kekikli bir yağ hazırlayıp onu da kullanabilirsiniz. Pişerken de aşağı süzülen suyundan ve yağından ara ara üstüne gezdirip hem kurumasını engelleyin hem de parlak bir görüntü elde edin.”

@ayenkmu: “Yılbaşında benim tercihim kırmızı et ve içpilav. Bol fıstıklı, üzümlü ve baharatlı... Ana yemeğe humus, fava, yoğurtlu patlıcan gibi mezeler eşlik edecek her zamanki gibi.”

Haberin Devamı

@okutayt: “Bizim için yılbaşı kırmızı etle daha keyifli oluyor. En az dört çeşit peynir, çerkestavuğu, midye pilavı, tekmil fava, humus, havuç tarator, Ege ezmesi, patlıcanlı en az üç çeşit meze, bol meyve ve tatlı...”

@isinirakk: “Fırına, kapaklı borcamla bir hindi but atıp tandır yapacağım. Eti fırına koymadan karabiber, zeytinyağı, tereyağı, biberiyeyle terbiyeye yatırıyorum. Fırına verirken soğan ve havuç ilave ediyorum. 3 saat kadar düşük ısıda terletiyorum. Sonra 200 derecede 1 saat pişiriyorum. Son aşamada kapağını açıp maksimum ısıda 15 dakika üzerinin kızarmasını sağlıyorum. Eti kemiğinden ayırıp servis kabına alınca piştiği kapta kalan suyuna tereyağı, limon suyu ve kabuğu ilave ederek sosunu hazırlıyorum. Yanında bol kestaneli içpilav, üzerine sosla ikram ediyorum. Yeşil salata, kabak ve havuç tarator, barbunya pilaki ve kabak tatlısı bizim değişmez yılbaşı menümüz.”

Haberin Devamı

@yogashka: “Sizden tavuk tarifi alsam... Evdekilere sürpriz yapacağım.”

NAR SOSLU HİNDİ

(8 kişilik)

NE LAZIM?

1 bütün temizlenmiş hindi (5 veya 6 kiloluk yarım hindi de kullanabilirsiniz)

2 soğan

2 patates

Sosu için

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı bal

1 yemek kaşığı hardal

1 yemek kaşığı toz şeker

2 çay kaşığı tuz

2 çay kaşığı karabiber 

1/2 su bardağı soya sosu (dilerseniz viski veya beyaz şarap da kullanabilirsiniz)

Nar sosu için

1 su bardağı nar suyu

1 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı un

3 su bardağı su

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

NASIL YAPARIM?

İçini temizlediğiniz hindiyi akan suyun altında yıkayıp süzün. Hindinin her tarafını kâğıt havlu yardımıyla iyice kurulayın.

Haberin Devamı

Hindiye süreceğiniz sos için zeytinyağı, bal, tuz, karabiber ve toz şekeri derin bir kâseye koyun. Hardal ve soya sosunu da ekleyip karıştırın. Sosu elinizle hindinin her tarafına sürün. Hindiyi bu şekilde birkaç saat buzdolabında bekletin. 

Soyulmuş patates ve soğanları 4’e bölüp hindinin içine yerleştirin.

Büyük bir fırın poşetinin içine 6 çay kaşığı un koyun. Poşetin ağzını elinizle büzüp kapatın ve poşeti sallayarak unun her tarafına bulaşmasını sağlayın.

Poşete soslanmış hindiyi yerleştirip kalan hindi sosunu da poşetin içine aktarın. Poşetin ağzını bağlayıp bir fırın tepsisinin içine yerleştirin. Poşeti çatalla 2-3 yerinden delip buharın çıkmasını sağlayın. 175 derece önceden ısıtılmış fırında en az 2-2.5 saat pişirin.

Haberin Devamı

Nar sosu için geniş bir tavaya tereyağını alıp eritin. Unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Su, nar suyu, tuz ve karabiberi ekleyip kıvam alana kadar karıştırarak pişirin.

Pişen hindiyi servis tabağına alın. Sosu üzerine gezdirebilir veya bir sos kabına koyarak yanında sunabilirsiniz.

PORTAKALLI TAVUK

(10 kişilik)

NE LAZIM?

1 orta boy bütün tavuk (2 kg kadar)

Sebze karışımı için

6-8 küçük patates

2 havuç

2 su bardağı bezelye (dondurulmuş)

1 portakal

1 çay bardağı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kekik

Tereyağı sosu için

25-30 gr tereyağı

1 portakalın suyu (veya 1 limonun suyu)

3 yemek kaşığı soya sosu

2’şer çay kaşığı tuz, karabiber, kekik

İç harcı için

2 soğan 

4-5 dilim bayat ekmek içi

6 yemek kaşığı zeytinyağı

1-1.5 su bardağı ceviz içi 

2 yemek kaşığı nar ekşisi 

1’er çay kaşığı tuz karabiber

NASIL YAPARIM?

Tereyağı sosu için tereyağını eritip derin bir kaba aktarın. Biraz ılınmasını bekleyip üzerine portakal suyunu ekleyip çırpın. Tuz, kekik, karabiber ve soya sosunu katın. 

Hazırladığınız bu sosun içine temizlenmiş, yıkanmış ve süzülmüş tavuğu koyun. Elinizle sürerek ve ovalayarak sosun tavuğun her tarafına bulaşmasını sağlayın.

Sebze karışımı için derin bir kaba soyulup 2’ye bölünmüş patatesleri, 1 santim eninde halkalar halinde doğranmış havuçları, bezelyeyi ve kabuklarıyla beraber 4’e bölünmüş portakalı koyun. Tuz, karabiber, kekik ve zeytinyağını ekleyip elinizle karıştırın.

Tavuğun içini doldurmak için derin bir tavaya yemeklik doğranmış soğanları ve zeytinyağını koyun. 5 dakika kavurup ufalanmış ekmek içi, nar ekşisi ve kıyılmış cevizleri ilave edin. Karıştırarak 7-8 dakika daha kavurup tuz ve karabiberi katıp ocaktan alın.

Soğuyan içi tavuğun içine kaşıkla doldurun. Tavuğu sırtüstü yatırıp tepsiye yerleştirin.

Tepsinin etrafına sebze karışımını yayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1.5 saat kadar pişirin. İyice kızaran tavuğu sebzelerle birlikte servise sunun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!