Gitmesek de görmesek de oradaymışız gibi...

Güncelleme Tarihi:

Gitmesek de görmesek de oradaymışız gibi...
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 29, 2020 07:00

Doğanın en renkli zamanlarında olmamıza karşın bir süre evde kalmamız gerek. Yine de bu, doğayla bağlarımızın kopacağı anlamına gelmiyor. Kitaptan belgesele, çiçeklerle tanışmaktan canlı yayında başka hayatlara tanık olmaya, yapabileceğimiz çok şey var.

Haberin Devamı

Sanki Afrika’da safaridesiniz
Kamera, bir zamanlar eski ‘Fildişi Rotası’ olan bir bölgede yer alan, Mozambik ile Zululand’ı birbirine bağlayan Tembe Fil Parkı’ndaki su kaynaklarından birine kurulmuş ve anlık görüntü iletiyor. Canlı yayında fillerin yanı sıra ‘beş büyükler’in (fil, aslan, manda, gergedan ve leopar) geri kalanını da görmek mümkün. Ayrıca küçük antilop ve 340’tan fazla kuş türü de suyu ziyaret eden canlılar arasında. (www.africam.com/wildlife/tembe_webcam)

Resiflerdeki canlıları izleyin
Cayman Adaları’nın beş bölgesinden biri olan East End kıyısındaki büyük resifteki kamera, enerjisini güneşten alarak canlı yayın yapıyor. Kamera büyük balıkların karidesler tarafından temizlenmek için uğradığı bir noktaya bakıyor. Rengârenk balık ve mercanları izleyebileceğiniz bu yayında vatozlar, köpekbalıkları, barakudalar gibi birçok büyük balığı da doğal ortamında görmek mümkün.
(www.explore.org/livecams/oceans/cayman-reef-cam)

Haberin Devamı

Gitmesek de görmesek de oradaymışız gibi...

Bırakın pandalar sizi mutlu etsin
Takla atan, oyun oynayan, sakarlıkları ve sempatiklikleriyle yürekleri ısıtan pandaları kim sevmez ki! Çin’in Wolong Valley Tabiatı Koruma Alanı’ndaki Shenshuping Gengda Panda Merkezi’nde 11 farklı panda bahçesini canlı olarak izleme olanağı var.
(www.pandasinternational.org)

Gitmesek de görmesek de oradaymışız gibi...

Kartal yuvasında misafirlik
Kuzey Amerika’nın en karizmatik yırtıcılarından olan kelkartalların yuvalarında yavrularıyla birlikte geçirdiği zamana tanıklık etmek istemez misiniz? Iowa’daki kameralardan izleyeceğiniz kartal, bu canlıların korunması için çalışan Raptor Resource Project tarafından yeniden yapılan yuvasında yaşıyor. Kurumun sitesinden farklı türde yırtıcıları yuvalarında izlemek mümkün. (www.raptorresource.org/birdcams)

Gitmesek de görmesek de oradaymışız gibi...

Goril sürüsünün parçası olun 

Haberin Devamı

GRACE (Gorilla Rehabilitation and Conservation Education Center) tarafından Kongo yağmur ormanlarında gorillerin
geçiş koridoruna yerleştirilen kamera sayesinde onları doğal ortamlarında izleyebilirsiniz. Gorillerin alanı en çok kullandığı zaman
ise 14.00-15.00 arası ve akşamüzeri saatleri. (www.gracegorillas.org)

Gitmesek de görmesek de oradaymışız gibi...

Hepsi bir tık uzağınızda

Prof. Dr. Ünal Akkemik/İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi

* Nasıl bir zenginliğe sahibiz bilin: Bilmediğimiz şeyi koruyamayız. Türkiye’nin flora zenginliği, bitkileri ve çeşitliliği hakkında bilgi sahibi olun. (www.turkiyebitkileri.com.tr)

* Çiçekler içinde gezin: Türkiye tam bir çiçekli bitki cenneti. Onların tüm güzelliklerini sergilediği bugünlerde görmek için kırlara gidemiyorsanız siz de bilgisayarınızdan keşfedin.

Haberin Devamı

(www.yabanicicekler.com)

Gitmesek de görmesek de oradaymışız gibi...


* İstanbul’u anlayın: Ä°stanbul ve çevresindeki ormanların varlığı, durumu, yaÅŸanan sorunlar ve iyileÅŸtirilmesine ait önerileri sanal ortamda bulabileceÄŸiniz ‘İstanbul ve Kuzey Ormanları’ isimli kitapta okuyabilirsiniz. (www.ormancilardernegi.org)Â

m Ağaçlarımızı tanıyın: Türkiye’nin orman varlığını, ağaç türlerini tanımak ve yayılışları hakkında bilgi sahibi olup fotoğraflarını görmek istiyorsanız ‘Orman Atlası’ adlı PDF kitabı indirin. 

(www.ogm.gov.tr/ekutuphane)

* Ormanlarda dolaşın: İklim değişikliği dünyanın ormanlarını etkisi altına almış durumda. Ormanlarımızın nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu anlamak istiyorsanız Ormancılar Derneği’nin bu konudaki çalışmalarını okuyun.

Haberin Devamı

(www.ormancilardernegi.org)

*  Tanışın: Dünyanın en yaşlı anıt ağaçlarını görüp onlarla tanışın.

(www.oldest.org/nature/trees)

Gitmesek de görmesek de oradaymışız gibi...

Biraz okumaya ne dersiniz?

WWF Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)

*  ‘Türkiye’nin ve Avrupa’nın Kuşları’ dünyasına girin: Yazarı Hermann Heinzel. Online siparişle temin etmek mümkün. Kuşlara ve kuş gözlemciliğine ilgi duyan her doğaseverin kitaplığında bulunmalı.

* Çocuğunuzu turnalarla tanıştırın: Uluslararası Turna Koruma Vakfı’nın hazırladığı eğitim kitapçıkları, 6-18 yaş aralığına yönelik. Öğretmen ve öğrenciler için sekiz ayrı kitapçıktan oluşuyor. Kitapçıklar, birçok farklı turna türü hakkında bilgi veriyor. (www.wwf.org.tr/?6460.)

*  Bizim dışımızdaki canlıların durumunu görün: WWF ve Londra Zooloji Derneği’nin iki yılda bir ortaklaşa hazırladığı ‘Yaşayan Gezegen’ raporuna göre, Türkiye canlı türleri için cazip bir coğrafya olmaktan hızla uzaklaşıyor. Tehlike altındaki türlerin ülkemizdeki sayısı 2008’de 131’ken bugün yaklaşık 400. Türkiye ve dünyadaki biyolojik çeşitlilik kaybını görmek için Yaşayan Gezegen 2018’i (www.wwf.org.tr/yayinlarimiz/raporlarimiz) okuyun.

* Hayatınızı değiştirin: Gıdadan iklim değişikliğine, beslenmeden su kaynaklarına, biyolojik çeşitlilikten sağlığa kadar çok çeşitli alanda ‘doğa ve insan için yeni bir başlangıç’ yapmanın yollarını Dünya Saati blog yazılarında keşfedebilirsiniz.
(www.dunyasaati.org/blog)

Haberin Devamı

Gitmesek de görmesek de oradaymışız gibi...

Ä°klim krizini ÅŸimdi daha iyi anlayabilirsiniz

Dr. Ümit Şahin/İstanbul Politikalar Merkezi İklim Çalışmaları Koordinatörü

* Kitap: Levent Kurnaz’ın ‘Son Buzul Erimeden: İklim Değişikliği  Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey’ isimli kitabını okuyabilirsiniz.

* Belgesel: Fosil yakıt şirketlerinin yıllardır yürüttükleri inkâr çalışmalarının içyüzünü Naomi Klein ve Erik Conway’in kitabından yola çıkarak anlatan Robert Kenner’in ‘Şüphe Tacirleri’ni izleyebilirsiniz.

* Radyo: Türkiye’de iklim krizini gündeme getiren ilk gazeteci Ömer Madra’nın 25 yıldır sürdürdüğü Açık Gazete başta olmak üzere, İklim İçin, İklim Acil, Açık Yeşil gibi pek çok programı Açık Radyo’dan dinleyebilirsiniz.
(www.acikradyo.com.tr)

* Roman: Oya Baydar’ın Türkiye edebiyatında yazılmış ilk iklim değişikliği romanı (cli-fi) olan, huzursuz edici ama gelecek umuduyla dolu ‘Köpekli Çocuklar Gecesi’ni okuyabilirsiniz.

* Çevrimiçi medya: İklim haberlerini ve yeşil hareketi yakından izleyen internet gazetesi olan Yeşil Gazete’yi takibe alabilirsiniz.
(www.yesilgazete.org)

Buradan, iklim kriziyle nasıl mücadele edebileceğimizi anlamak için bilmemiz gereken en kritik kavram olan karbon bütçesini anlamak için meseleyi açıklayan ilk popüler makale ‘Küresel Isınmanın Korkutucu Yeni Matematiği’ni de Mahir Ilgaz’ın çevirisiyle okuyabilirsiniz.

* Çevrimiçi aktivite: Akademiyle kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum, medya ve aktivistler arasında bir arayüz görevi görmeye çalışan araştırma merkezleri olarak her ikisi de Sabancı Üniversitesi’ne bağlı İstanbul Politikalar Merkezi’nin ve Shura Enerji Dönüşümü Merkezi’nin etkinlik ve yayınlarını takip edebilirsiniz. (www.ipc.sabanciuniv.edu ve www.shura.org.tr)

* Blog: Gavin Schmidt, Michael Mann ve Stefan Rahmstorf’un da olduğu dünyanın en önemli iklim bilimcilerinin kendi aralarında yazıştıkları ‘Real Climate’ blog’unu takip edebilirsiniz.
(www.realclimate.org)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!