GeriSeyahat Karısının anısına park yaptı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Karısının anısına park yaptı

Karısının anısına park yaptı

Geçmiş zaman muhabbetiydi onlarınki. Ölüm onları ayırana dek, 45 yıl süren tam bir hayat yoldaşlığı. Nihat Gökyiğit, çocukluk, mahalle arkadaşı, sevgili eşi Nezahat Gökyiğit'i 11 Ocak 1995'te kaybetti.

Akciğer yetmezliğinden yaşama veda eden ‘‘Ezo’’sunun anısı, Nezahat Gökyiğit Hatıra Parkı'nda yaşıyor. Küçükbakkalköy'deki Anadolu Otoyol Kavşağı'ndaki, 500 dönümlük park, İstanbul'un en büyük korusu.

Çocukluk arkadaşı, akrabası, memleketlisi, can yoldaşıydı Nezahat Gökyiğit. Tam 45 yıl aynı yastığa baş koydular. 11 Ocak 1995'te kaybetti ‘‘Ezo’’sunu. Nezahat'i Nezo, sonra da Ezo diye kısaltmıştı. Son zamanlarda nefes darlığı çekiyordu Nezahat Gökyiğit, akciğerleri bir gün iflas etti. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Gökyiğit, sevgili eşinin hatırasına kalıcı birşey yapmak istedi. Küçükbakkalköy'de Anadolu Otoyol Kavşağı'ndaki, Ataşehir'in önündeki Nezahat Gökyiğit Hatıra Parkı böyle yeşerdi. 5 Mayıs'ta açılışı yapılan bu park Nezahat Gökyiğit'in ruhunu şad ediyor.

Artvin doğumlu Nihat Gökyiğit 77 yaşında bir delikanlı: ‘‘Nezahat'le aynı mahallede, Çarşı mahallesinde büyüdük. Eski zaman hanımefendilerindendi. Huzurlu, mutlu bir yaşamımız vardı. Yüreği sevgiyle çarpardı. Hayır işlerini çok severdi, belli etmeden yapmak isterdi. Tekfen'in patronuyum. İnşaat müteahhidi evini çok ihmal eder. Bu derdi her eş çekmez. Rahmetli bana hep anlayış gösterdi, her an beni düşündü. Her gün tansiyonumu ölçer, yola giderken yanıma yastık verirdi. Eve döndüğümde en nefis, en sevdiğim yemekleri hazırlardı. Yeşile, doğaya aşıktı. Henüz 67 yaşındaydı. Ölümünden sonra O'nu en çok ne mutlu ederdi, diye düşündüm. Öyle bir akciğer meydana getireyim ki ruhu şad olsun dedim. Bu park, bu ağaçların yaydığı oksijenle Nezahat huzur içinde yatacak. Yakın zamanlarda eşinin hatırasına böylesine bir park yaratan var mı bilemiyorum, ama galiba bu bir ilk oluyor. Parkın her köşesi keyif, ama kendiliğinden bitiveren şu papatyaların kenarında oturuvermek, yüzen ördekleri seyretmek bir başka...’’

Nezahat Gökyiğit Hatıra Parkı için 1995'de start verildi. Nihat Gökyiğit ile Karayolları 17.Bölge Müdürlüğü arasında yapılan bir protokolle bu arazi park için tahsis edildi. Tahsis süresi 5 yıl olarak düzenlendi; sonradan 10 yıla uzatıldı. Çalışmalar TEMA Vakfı şemsiyesi altında sürüyor.

Gökyiğit, Ataşehir gibi yoğun bir yerleşim bölgesinde bir vaha yaratmayı, eğitim ve araştırma amaçlı bir botanik bahçesi, bir açıkhava müzesi hedeflediklerini anlatıyor: ‘‘Bitkiler bebek gibi bakım ister. Daha çok işimiz var, çok. Arazi 11 adaya yayılıyor, arasında otoyol uzanıyor, birbirleri arasında geçişin imkanları araştırılıyor. Doğanın bereketini sergilemeli bu park, bitki ve hayvanlarla zenginleşmeli. Kuşlar gelmeye başlayınca çok sevindik. Yılın 12 ayında kuşları, sincapları, kaplumbağaları besleyecek bir bitkilendirme peşindeyiz. Güneş enerjisi için küçük bir adım attık. Proje bölgelerimizde deneyeceğiz.’’

PARKIN KİMLİK KARTI

Net kullanım alanı 500 dönüm.

İstanbul'daki şehiriçi koruların en büyüğü.

Yerli ve yabancı 150 türden 50 binden fazla ağaç ve çalı dikildi.

Dünyanın ve Türkiye'nin en geniş canlı meşe koleksiyonu amaçlanıyor. TEMA'nın ‘‘10 Milyar Meşe Toprakla Buluşuyor’’ kampanyası ile örtüşüyor. Yurtdışı meşe türleri de toplanıyor.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji bölümü araştırma desteği veriyor ve meşe tohumları sağlıyor.

İstanbul'a özgü endemik bitkiler bu parkta yaşatılacak, tanıtılacak.

Tamamen doğal ortamda böğürtlenler, dağ çileği, elma, armut, erik, kızılcık başta olmak üzere envai çeşitte meyvalardan bir meyve bahçesi olacak.

Görmeyenler için koku bahçesi kuruluyor.

Kaya bahçesi çok ilginç. Kalker kayası ve serpantin kayasında iris türleri boy veriyor.

Havuzlar, dereler, bir çardak ve seyir denetleme taraçası.

Çölleşmeyle mücadelede kullanılan bitkilere özel alan ayrılacak.

Hizmet yol ve patikaları, sulama ve yangın söndürme sistemi (3 derin kuyu, su deposu, boru şebekesi, 40 yangın söndürme noktası) hazır.

Park yönetiminde bitkiler Latince isimleriyle bilgisayara kaydediliyor. İngiltere ve Hollanda ile işbirliği yapılıyor.

Soğanlı bitkiler parkın uzmanlık alanı.

PARK MÜDÜRÜ BİR PROFESÖR

’’ Parkın müdürü Profesör Adil Güner. Zirai ve teknik altyapı uygulamasından Ahmet İnan, soğanlı bitkilerin sağlanmasından Mehmet Bilgin sorumlu. TEMA Mütevelliler Heyeti Başkanı Hayrettin Karaca'nın faaliyetlerin yönlendirilmesinde ve bitkilerin çeşitlendirilmesinde katkısı var.
False