GeriSeyahat Kardeş şehirler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kardeş şehirler

Kardeş şehirler

İstanbul'un 39 kardeşi var

Birbirlerini hiç tanımadılar. Ta ki tarihsel geçmişlerini öğrenene kadar. Aynı soydan geldiklerini, geçmişte aynı dili konuştuklarını, aynı yemeklerden hoşlandıklarını aradan yüzyıllar geçtikten sonra öğrendiler. İki ayrı kıtada, binlerce kilometre uzakta yaşıyorlardı. Savaşlar gördüler, İhtilaller geçirdiler. İkisinin de hüzünlü ve mutlu günleri oldu. Ve nihayet birleştiler. Foça ile Marsilya'nın kardeşliği 1993 yılında ilan edildi. Böylece M.Ö 6.yüzyıla dayanan kardeşlik M.S 2000'e yedi yıl kala tescillenmiş oldu.

Sonradan Foça adını alan Phokaia, deniz ticaretinde dönemin en gelişmiş uygarlığı idi. Herodot'a göre uzun deniz yolculuğuna çıkan ilk Hellen olan Phokaialılar güvenlikleri için Kuzey Akdeniz kıyıları boyunca koloni kentleri kurdular. Çanakkale Boğazı'ndaki Lapseki, güney Karadeniz'deki Amisos( Samsun), Kuzey Karadeniz Kıyısı'nad Crimea ( Kırım) ve en önemlisi Güney Massalia'daki (Marsilya) geliyor.

Foça ve Marsilya gelecek yıl kuruluşlarının 26. yüzyılını birlikte kutlayacaklar. İki belediye çalışmalarını hızla sürdürüyor. Şenliklerin ilki, Foça'da başlayacak ve Marsilya'da devam edecek.

ANKARA'NIN 16

Kırım ve tatar kökenli vatandaşların çoğunlukta olduğu Eskişehir, kardeş kent olarak da Tataristan'ın Kazan şehrini seçmiş. Bundan üç yıl önce iki şehrin belediyeleri kardeşlik protokolünü başlatmışlar. Geçtiğimiz yıl ise Kardeş şehir Kazan, bir jest yaparak, Eskişehir'in kurtuluş günü olan 2 Eylül'e folklor ekipleriyle katılmışlar. Eskişehir, Temmuz ayında bir kardeş daha bekliyor. Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Sudak kenti. Teklif yapıldı, kardeş olma süreci başlatıldı...

Ankara çoğu başkent olmak üzere Uzakdoğu'dan Avrupa'ya kadar dünyada toplam 16 şehirle kardeş. Ankara'nın değer verdiği kardeşlerinin başında Çin'in başkenti Pekin geliyor. İki şehir her yıl yoğun kültürel etkinlikler düzenliyor. Çin Kültür Merkezi iki şehir arasında kültürel köprü görevini üstlenmiş. Mesela bu çerçevede Haziran ayında Çin'de bir Türk restoranı ve kültürevi açılacak. Önümüzdeki aylarda Hollanda'nın başkenti Lahey'in de Ankara'nın kardeşleri arasına katılması bekleniyor.

NASIL OLUNUYOR

Kardeş olma teklifi diplomatik yollardan yapıldıktan sonra Dışişleri Bakanlığı kanalıyla belediyelere iletiliyor. Eğer teklif karşı taraftan yapılmışsa Belediyelerin Dış ilişkiler Müdürlüğü'nde konu inceleniyor, Belediye Encümeni'nde görüşülüyor ve karara bağlanıyor. Kardeş şehir olma konusunda olumlu bir karar alınmışsa, sonuç İçişleri Bakanlığı'na iletiliyor ve kardeş şehir olmak için izin isteniyor. İçişleri Bakanlığı olumlu bir cevap verirse, kardeş şehir olma prosedürü böylece tamamlanıyor.

Her iki ülkenin Belediye Başkanları tarafından imzalanan kardeş şehir protokolü, İçişleri Bakanlığı'nca onaylandıktan sonra kardeşlik statüsü resmen başlıyor. Bu aşamadan sonra ilişkiler protokol esasları çerçevesinde ve karşılıklı iyi niyet ilkesiyle yürütülüyor.

Merkezi ABD'de bulunan Dünya Kardeş Şehirler Bİrliği Teşkilatı, her ülkeden ancak bir belediye ile kardeş şehir ilişkisi kurulmasına izin veriyor. Ancak bu çok katı bir kural değil. Kardeş şehirler arasında bilinen herhangi bir yaptırım yok. İlişkiler protokoldeki maddeler doğrultusunda yürütülüyor.

MAKSAT, DAYANIŞMA

Kardeş şehir olmanın asıl amacı ise kentlerin çalışmalarında birbirini desteklemeleri ve ortak çalışmalar yürütmeleri. Toplantılar, sergi, eğitim programları, festival, fuar ve karşılıklı personel değişimleri bu çalışmalar arasında sayılabilir. Kardeş olmanın bir avantajı ise birbirlerinin problemlerine yardımcı olmak, ortak çalışmalar yürütmek ve diğer bir belediyeye yardım etmek amacıyla ele ele vermek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Dış lişkiler Müdürlüğü Halkla ilişkiler uzmanı Sevilay Yılmaz, kardeş şehir olmanın öncelikle iki şehrin yönetimleri ve hemşehrileri arasında yakınlaşma sağladığını anlatıyor.‘‘Her türlü konuda işbirliği yapma yolu açılıyor. Yapılan ziyaretler sırasında insanlar birbirlerini tanıyor, kültürel, ekonomik ve bilimsel bağlantılar kuruluyor. Şehirler birbirlerinin deneyimlerinden yararlanma fırsatı buluyorlar.’’

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Amerika Birleşik Devletleri'nden Avustralya'ya, Azerbeycan'dan Çin Halk Cumhuriyeti'ne, Danimarka'dan Hindistan'a, Endonezya'dan Fas'a kadar 31 ülkede tam 38 kardeşe sahip. İstanbul ise bir kardeş fazlasıyla İzmir'i sollamış. Ancak bu kadar kardeşi yeterli bulmayan İzmir, Ukrayna'nın Kiev, Tatristan'ın Nabarez Chlny, Makedonya'nın Üsküp, Fransa'nın Lion şehirleri ile de kardeş şehir olma girişimlerinde bulundu.

ÜÇ BÜYÜKLER

İstanbul'un Kardeşleri:

Rio De Jenerio-Brezilya / Shimonoseki: Japonya / Lahor: Pakistan / Jahor Bahru: Malezya / Cidde: Suudi Arabistan / Houston: ABD / Kahire: Mısır / Shangay: Çin Halk Cumhuriyeti / St. Petersburg: Rusya Federasyonu / Rabat: Fas / Merv: Türkmenistan / Barcelona: İspanya / Dubai: B.A.E / Köln: Almanya / Saraybosna: Bosna-Hersek Federasyonu / Odessa: Ukrayna / Oş: Kırgızistan / Amman: Ürdün / Durres: Arnavutluk / Almati: Kazakistan / Buenos Aires: Arjantin / Tiflis: Gürcistan / Semerkant: Özbekistan / Chittagonga: Bangladeş / Tahran: İran İslam Cumhuriyeti / Bakü: Azerbeycan Cumhuriyeti / Floransa: İtalya / Berlin: F. Almanya / Stockholm: İsveç / Toronto: Kanada / Starsbourg: Fransa / Varşova: Polonya / Budapeşte: Macarisan / Filibe: Bulgaristan / Havana: Küba / Kabil : Afganistan / Prag: Çek.Cumhuriyeti / Venedik: İtalya / Xi'an: Çin Halk Cumhuriyeti

İzmir'in kardeşleri

ABD: Seattle ve Tampa / Avusturalya: Melbourne ve Adelaide / Almanya: Bremen / Azerbaycan: Bakü ve Gence /Arnavutluk': Vlora/Arjantin: Cordoba / Bosna Hersek: Mostar / Cezair: Cezair / Çekoslavakya: Plezen / Çin Halk Cumhuriyeti: Tianjin / Danimarka: Odense / Endonezya: Surabaya / Fas: Fez / Hırvatistan: Split / Hindistan: Bombay / Kırgizistan: Celalabat, Bişkek / Kazakistan: Akmola / KKTC: Magosa / Küba: Havana / Lübnan: Trablus / Moldova: Balti / Mısır: İskenderiye / İsrail: Tel-Aviv-Yofa / İtalya: Napoli / Pakistan: Karaçi / Romanya: Köstence / Türkmenistan: Chrcov ve Meru / Özbekistan: Buhara ve Semerkant / Suriye: Halep / Slovakya: Zilina / Şili: Vina Del Mar / Vietnam: Da-Nang

Ankara'nın kardeş şehirleri:

Seul: Güney Kore / Pekin: Çin / Kualalumpur: Malezya / İslamabad: Pakistan / Bişkek: Kırgızistan / Aşkaabad: Türkmenistan / Kuveyt: Kuveyt / Mogadişu: Somali / Avrupa: Saraybosna / Bükreş: Romanya / Sofya: Bulgaristan / Tiran: Arnavutluk / Paris: Fransa / Helsinki: Danimarka / Üsküp: Makedonya / Budapeşte: Macaristan

VE DİĞERLERİ

ANTALYA: Nurnberg (Almanya), Bat-yam (İsrail), Rostow-Don (Rusya)

BALIKESİR: Priştine (Yeni Yugoslavya), Kazan (Tataristan) Roxas (Filipinler), Çimkent (Kazakistan)

ÇANAKKALE: Morabbin (Almanya) Osnabrück (Almanya), Troy (ABD)

DENİZLİ: Bursa(Türkiye), Almelo (Hollanda)

MANİSA: Skopje (Makedonya), Monastır (Tunus), Ingolstadt (Almanya), Güzelyurt (KKTC)

MUĞLA: Eindhowen (Hollanda), Ford Lauderdale (ABD),

ADANA: Çim (Kazakistan)

MERSİN: Ober Hausen (Almanya), Kushimoto (Japonya), Nanjne (Çin Halk Cumhuriyeti).

HATAY: Aalen (Almanya).

NİĞDE: Melle (Almanya)

KAHRAMANMARAŞ: Bonde Ace (Endonezya)

ESKİŞEHİR: Kazan (Tataristan)






False