« Hürriyet.com.tr

Kapalıçarşı’dan nasıl tat alınır?

Kapalıçarşı yalnız İstanbul’dan değil ülkenin ve dünyanın her köşesinden insan manzaralarının kadrajınıza girdiği sürpriz dolu bir mekân. Çarşı sadece alışveriş düşkünlerinin değil gurmelerin de keyif alacağı bir yer. Buradaki lezzet mekânları gerçekten efsane… Esnafın söylediği şu: “Kapalıçarşı’da kötü yemek olmaz, yapan da barınamaz.” Buyurun birlikte gezelim…

Saffet Emre TONGUÇ
X

ALTIN ŞİŞ DÜRÜM
Mekânın küçüklüğü sizi aldatmasın. Hele masaların üzerine konulmuş türlü türlü garnitürlere kanıp da karnınızı doyurmayın, nefis et çeşitlerine de yer kalsın. Adana kebabı tek kelimeyle muhteşem. 0212 514 46 34

 

ASLAN RESTORAN

Kapalıçarşı’dan nasıl tat alınır


Kurulduğu 1986 yılından bu yana kalitesinden hiç ödün vermeden hizmete devam ediyor. Bu bölgede en fazla çeşide sahip en iyi esnaf lokantalarından biri. Et, balık, ev yemekleri ve hatta vejetaryen de dahil olmak üzere her talebe ve damak tadına hitap edebilme yeteneğine sahip. Aklınızda bulunsun, tatlı çeşitleri ve kaymak konusunda da çok iddialılar. Servisin hızlı olması zamanı kısıtlı olanlar için bir diğer avantaj. 0212 513 76 10

 

BAHAR RESTORAN
Lezzetli ev yemekleri ya da Osmanlı mutfağı için Nuruosmaniye Kapısı’nın hemen yanındaki Yağcı Han’da bulunan Bahar Restoran’a düşürün yolunuzu. Her güne özel bir mönü çıkıyor ancak ondan fazla çeşit de yer alıyor listede. Esnafın yoğun ilgi gösterdiği Bahar Restoran’a saat 14.00’ü geçirmeden gidin. Aksi takdirde birçok çeşidin bitmiş olduğu cevabıyla karşılaşabilirsiniz. 0212 512 74 39

 

BURSA GÜL RESTORAN
Yemeklerinin kalitesi açısından da misafirperverliği bakımından da gelenleri hayal kırıklığına uğratmayan bir restorandasınız. Ancak bu, eğer ilk kez geliyorsanız, şaşırmayacağınız anlamını taşımıyor. Sakın ola ki kuru fasulye sipariş vermeyin, cevap alma şansınız az. Eski ustalarından kalan ve bir geleneğe dönüşen şekliyle “kanarya” istemeniz gerekli. Yani pilav üstü kanarya veya kanarya ve pilav deyin. Bursa Gül Restoran’da çok fazla çeşit beklemeyin ancak temiz ve sakin atmosferli bu mekânda var olanların lezzetine güvenebilirsiniz. 0212 512 08 54

 

DAY DAY PASTANESİ
Ermenicede “amca” anlamına geliyor “dayday”. Badem kurabiyesi, elmalı kurabiye ve tahinli çörek çok lezzetli. Yıllardır hiç değişmeyen lezzetleri sunan Day Day Pastanesi’nin en beğenilen çeşitlerinin başında paskalya çöreği geliyor. 0212 519 64 62

 

DERMAN KEBAP
Lüks restoranlar bulamazsınız Kapalıçarşı’da ama lüks restoranlarda bulamayacağınız lezzetlerle buluşursunuz. Derman Kebap bu nedenle damak zevkine düşkünlerin akınına uğruyor, masalarda yer bulmak zor olabiliyor. Oturup da siparişi verdiğinizde masaya gelen salata çeşitlerine biraz mesafeli yaklaşın, yoksa arkadan gelen etleri bitirmekte zorlanabilirsiniz. 0212 520 18 64

 

DOĞAN KEBAP
Kapalıçarşı’nın lezzet sırlarından biridir Doğan Kebap. Ancak kullandığı etin ve diğer malzemelerin kalitesi, pişirme tarzı ile herkesin bildiği sırlardan biri haline gelmiş. Bunu esnafla yerli ve yabancı turistlerin akınından anlıyorsunuz. 0212 527 53 74

 

 

DÖNERCİ ŞAHİN USTA
1969 yılından beri bu dükkânda ve o tarihten beri de önündeki kalabalık hiç azalmamış. Tüm şehirde yiyebileceğiniz en iyi dönerlerden biriyle karşı karşıyasınız. Oturacak yer beklemeyin, hemen herkes gibi sokakta ve ayakta yiyeceksiniz. Zaten dükkân da sadece 1-2 metrekare büyüklükte. Bu alandan çıkan lezzetse insanları defalarca geri getirecek güce sahip. Tek kötü yanı bağımlılık sonrası kilo yapması. 0212 526 52 97

 

DÜRÜMCÜ RAİF USTA
Dürüm konusunda Adana’nın has lezzetini İstanbul’a taşıdıklarını söyleyecek kadar iddialı. Önünden kalabalığın hiç eksilmediğine ve çeşitlerinin kısa sürede tükendiğine bakılırsa bu iddialarında da son derece haklılar. Dürüme sardığı tüm çeşitlerinde farklı baharatı deneyen Raif Usta yıllar içinde tok olanların bile uğramadan geçemediği bir adres haline gelmiş. 0212 528 49 10

 

FAHRİ USTA
Sadece Kapalıçarşı’nın değil, tüm şehrin en fenomen yerindesiniz. Sıraodalar’daki Fahri Usta’nın mekânı sadece 3-5 masanın sığdığı bir lokanta. Tam da hayallerdeki “esnaf lokantası” görüntüsüne uyuyor. Zaten burası herkesin boş bulduğu yere oturduğu, tanışın ya da tanışmayın yemek sırasında hoş sohbetlerin açıldığı, hayatınıza yeni dostlar katan bir esnaf lokantası. Ancak ünlü gurmelerin bile şapka çıkardığı lezzetler sunuluyor. Seksenini devirmiş Fahri Usta biraz aksi, “Müşteri daima haklıdır” gibi bir felsefesi de yok. Aksine bazen müşterileri terslediği de oluyor. Örneğin telefonunu ya da kartını isteyenlerin “Bizim reklama ihtiyacımız yok!” cevabını alma olasılığı çok yüksek. Terslenmeyenler şanslı ama kimseye özel bir ilgi de gösterilmiyor. Buna rağmen kapısının önü hep kuyruk ve saat 14.00’ten sonra yemek bulmak adeta imkânsız. Sabah saat 06.30’da işe başlayan Fahri Usta malzemeleri konusunda da çok titiz, hepsini kendisi görerek ve tek tek seçiyor. Her günün mönüsü ayrı, örneğin: Salı saray köfte (kadınbudu benzeri); perşembe yürek + ızgara + beyin; cumartesi herkesin gözdesi irmik helvası çıkıyor. Ancak bu, istediğinizi yiyebileceğiniz anlamına gelmiyor, çünkü yemek yemeyene helva verilmiyor. Alkol servisi yok. Kredi kartı kabul edilmiyor.

 

FES KAFE

 

Kapalıçarşı’dan nasıl tat alınır


1996 yılında kapılarını açan Fes Kafe Kapalıçarşı’da türünün ilk örneği. Bir Doğu-Batı sentezi gibi Fes Kafe; içinde olduğu mekân tarihi, mönüdekiler, sunum tarzı ve işletme anlayışı modern. Mönüde yer alan lezzetlerde de aynı sentezi yakalamak mümkün. Sandviç çeşitleri, hafif yemekler, kahve ve milkshake çeşitleri Batı’dan alınmış gibi görülse de bire bir kopya edilmemiş. 0212 526 30 70

 

GAZİANTEP BURÇ OCAKBAŞI

Kapalıçarşı’dan nasıl tat alınır


Daracık Parçacılar Sokak’a sıralanmış birkaç masa Kapalıçarşı’ya sadece kebap yemek için gelenlerin vazgeçilmez adresi. Ökkeş Usta memleketi Gaziantep’in tartışılmaz lezzetlerini özgün haliyle taşımış çarşıya. Lahmacun ve kebap çeşitlerinin yanı sıra kuru patlıcan ve kuru biber dolmalarına, alinazik ve künefesine de midenizde yer ayırın. 0212 527 15 16

 

GÜLEBRU KANTİN

 

Kapalıçarşı’dan nasıl tat alınır


Kömür ateşinde, tam da olması gerektiği gibi, ağır ağır pişen döner. Kullanılan et de titizlikle seçilince ortaya buradaki gibi muhteşem bir lezzetin çıkması kaçınılmaz. Dönerinizi Gazianteplilerin “kübban” dediği bir çeşit yuvarlak pide olan ekmeğin içinde denemeyi unutmayın. 0212 512 33 93

 

HAVUZLU RESTORAN

Kapalıçarşı’dan nasıl tat alınır


Kapalıçarşı’nın içindeki ender restoranlardan biri. Bu da yüzlerce yıllık bir yapının tam ortasında yine tarihi bir atmosferde yemeğinizi yemeniz anlamına geliyor. Gördüğü yoğun ilgi zaman zaman servisi aksatsa da saray mutfağından örnekleri denemek için en ideal yerlerden biri. Şimdiye kadar lezzetten ve temizlikten şikâyet eden olmamış. Güleryüzlü çalışanları da cabası. 0212 527 33 46

 

KİLİSLİ KEBAPÇI ALİ USTA

Kapalıçarşı’dan nasıl tat alınır


Önce bir ufak uyarı, eğer 10 kişiden fazla gideceksiniz mekânın içine sığmanız zor. Zaten Ali Usta da esnafın siparişlerini telefonla alıyor. Ancak bu Sezen Aksu, İbrahim Tatlıses ve Orhan Gencebay gibi ünlülerin akın etmesine ve buraya “sosyete kebapçısı” lakabının takılmasına engel olmamış. Rahmetli Sakıp Sabancı da müdavimleri arasındaymış. Nar ekşili ve baharatlı salatasıyla başladığınız lezzet keyfine kebap çeşitlerinden biriyle devam edin. 0212 519 04 78

 

MARDİN ET VE KEBAP SALONU
Gerçek kebap ustalarının elinden çıkmış kebap çeşitleri ve lahmacun hedefleyenlerin Kapalıçarşı’daki uğrak yerlerinden biri Mardin Et ve Kebap Salonu. 0212 511 97 08

 

PEDALİZA RESTORAN

 

Kapalıçarşı’dan nasıl tat alınır


Cebeci Han’ın girişinde köşedeki bu mütevazı restoran, adını Lazcada “kelebek” ya da “gece kelebeği” anlamına gelen sözcükten almış. Yakın çevredeki esnafın bilmesi normal. Öte yandan yabancı turistlerin de Pedaliza Restoran’ı tanımasını açıklamak isteyenler tek bir kelime kullanıyorlar “lezzet”. Yabancı dostlar buna “temiz”, “güleryüzlü” ve “cep dostu” gibi sıfatları da ekliyorlar. Dolmaları ve et yemekleri bağımlılık yaratan cinsten. 0212 522 59 03

 

SUBAŞI LOKANTASI

 

Kapalıçarşı’dan nasıl tat alınır


Lokanta 1959’dan beri hizmette. Ancak misafirlerine bulunduğu mekân itibariyle çok daha eski zamanlardan beri yemek servisi verildiğini anlatıyorlar. Söylenen o ki, Sultan III. Osman döneminde, 1755’te bu bina aşevi olarak kullanılırmış. Kısaca popülaritesini hiç kaybetmeden, çok uzun bir süredir hizmet sunma başarısını göstermiş bir lokanta Subaşı. 0212 522 47 62

Kaynak: Saffet Emre TONGUÇ

Seyahat HaberiSeyahat Haberi
Dünyanın en gizemli ve sıra dışı 10 zirvesi
En İyi
Akdeniz’in en güzel 10 sahil kasabası
GezginGezgin
Yel değirmenlerinin mavi ve yeşil doğayla buluşması: Bozcaada
GezginGezgin
Gezgin olduğunu Madrid’e yerleşince fark etti
Seyahat HaberiSeyahat Haberi
20 adımda ‘Braveheart’ın ülkesi : İskoçya
Seyahat AlışverişiSeyahat Alışverişi
En pratiğinden tatil bavulu