Yeni başlayanlar için elektronik müzik

Güncelleme Tarihi:

Yeni başlayanlar için elektronik müzik
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2018 10:35

Geçtiğimiz yaz uluslararası ve lokal elektronik müzik sahnesinden 100 DJ ve prodüktörü Suma Beach’te ağırlayan Big Burn İstanbul’un 2018 çılgınlığı için geri sayım başladı. 20-21-22 Temmuz’da 3 gün, 3 gece ve tam 5 sahnede gerçekleşecek Türkiye’nin en büyük kamplı elektronik müzik festivali için biz oldukça heyecanlıyız. Ee, o zaman elektronik müzik dünyasına bir parantez de 92. sayımızın 101 sayfasından biz açalım.

Haberin Devamı

Müziğin dejenere kısmına ve kendisine yöneltilen kolaycı genellemeler şöyle bir yana dursun, elektronik müzik derin, dipsiz, dalınası bir kuyudur aslında. Gün geçtikçe artan kitlesiyle dikkat çeken ve müzik türleri arasında en fazla alt türe sahip olan elektronik müzik, müzisyenlerin teknolojik gelişmeleri müzikal amaçlar için kullanma isteğinden doğdu. Telharmonium, Hammond B3, elektro gitar gibi elektromekanik enstrümanlar ile Theremin, synthesizer ve bilgisayar gibi elektronik enstrümanlarla icra edilen bir müzik türünden bahsediyoruz. 1919 ile 1920 tarihleri arasında Profesör Leon Theremin tarafından icat edilen ilk taşınabilir ve pratik elektronik enstrüman kabul edilen Theremin ile başladığı yolculuğu sonrasında Ondes Martenot ile devam ettirmiştir. Gelişen teknolojiyle birlikte bilgisayar teknolojisini daha aktif kullanan elektronik müzik, kısa sürede kendi içinde alt gruplara ayrılacak kadar gelişmiştir.

 

Haberin Devamı

Müzisyenlerin teknolojiyle çalgı aletlerini birleştirme tutkusu sosyal hayatta yaşanan engellere rağmen yolunu bulmuş desek yanlış olmaz. Müzisyenlerin, 2. Dünya Savaşı sırasında ve aslında bundan çok uzak bir sebeple Almanya’da üretilen kaset çalarları “musique concrete” adını verdikleri bir müzik besteleme tekniğinde kullanmaları elektronik müzik türünün ilk ayak sesleriydi diyebiliriz. Doğal ve endüstriyel seslerin kaydedilip daha sonra düzenlenmesini içeren bu tekniği takip eden yenilik ise bundan çok daha zorlu bir programlamayı içeriyordu. Bunlardan ilki Max Mathews’un kullandığı “Music 1” adlı programdı. Bir diğeri ise RCA Martk II Sound Synthesizer adındaki ilk elektronik birleştirici… 1957 yılı itibariyle kullanılmaya başlayan bu iki yeni elektronik müzik aletiyle birlikte elektronik müzik önü kesilemez bir ivme kazanır.

 

Ambient’ten Breakbeat’e; Deep House’dan Techno’ya kadar birçok alt gruba ayrılan elektronik müzik, tüm bu zaman içerisinde kendi kültürünü yaratmayı başarmış bir müzik türü olarak tüm ihtişamıyla öylece karşımızda işte. Sıcak yaz günlerinin ve güneye doğru gittikçe çoğalan havuz partilerinin ve festivallerin vazgeçilmez bir parçası olarak da niteleyebileceğimiz elektronik müzik, hem nitelikli takipçisi hem de profesyonel olarak icra eden isimleriyle ülkemizde de hatırı sayılır bir yer edindi.

 

Haberin Devamı

Naçizane bir öneri listesi de bizden gelsin.

 

1- The Beloved – Sweet Harmony

2- Juniour Boys – In The Morning

3- The Knife – Pass This On

4- Bonobo – Kerala

5- Fischerspooner – Have Fun Tonight

6- Tsar B – Myth

7- Massimiliano Pagliara – Sometimes At Night

8- Lucky Luke – M.A.D.E

9- Louisahhh – Change

10- Oliver Koletzki – Spiritual but Not Religious

 

Yazan: Özge Yağmur

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!