Sosyal girişimciler yetiştirmeyi amaçlayan sosyal girişim: Minorpreneurs

Güncelleme Tarihi:

Sosyal girişimciler yetiştirmeyi amaçlayan sosyal girişim: Minorpreneurs
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2017 10:35

Geleceği, vizyonu geniş girişimci çocuklar ve gençlerle yaratabileceğinin farkına varıp bu yolda hızla yol alan bir girişimci, İlker Elal ile girişimi Minerpreneurs'ü 74. sayımızın Girişimcilik sayfasında konuştuk.

Haberin Devamı

 

Girişimcilik fikirlerine baktığımızda birçok genç girişimcinin kendi hayatından yola çıkarak hareket ettiklerini görüyoruz. Senin için hareketi başlatan o ilk adım neydi ve Minorpreneurs nasıl doğdu?

Daha öncesinde de birçok farklı girişimde çalışma imkanı bulmuş ve dört farklı girişim kurma deneyimi yaşamıştım. Batırdığım da oldu, başarılı bir şekilde satışını yaptığım da. Fakat eğitim konusu başından beri aklımdaydı çünkü bana ciddi anlamda girişimciliği öğretebilecek bir çalışma içinde bulunamadım ve hep tecrübelerle sabit kaldı. Seneler içinde kendi kendime deneme yanılmalarla öğrenmiş oldum. Uzun araştırmalar sonucunda fark ettim ki, bu tarz girişimcilik eğitimlerini genç yaşlarda alabilen insanlar bugünkü devasa firmaların yöneticileri veya kurucuları konumundalar. Girişimcilik eğitimini en doğru şekilde çocuklarımıza yönelik kişiselleştirilebilecek ve sürekli güncel tutacak şekilde modelleyen bir eğitim kurumunu yani en büyük hayalim olan Minorpreneurs’ü kurmaya karar verdim.

 

Haberin Devamı

Minorpreneurs’ün hikayesi dışında aslında girişimci olma kararının da bir geçmişi, gelişim aşaması vardır diye tahmin ediyoruz. Senin için nasıl şekillendi o süreç?

Daha öncesinde Emotient, DeepMind gibi yapay zeka startuplarında çalışma imkanı yakalamış ve bunun dışında 15 yaşımdan itibaren arkadaşlarımla Türkiye’deki bazı ilkleri kurmuştuk. Bu ilkler online YDS’ye hazırlanma platformu, kişiden kişiye araba kiralama platformu, müzik paylaşımı ve radyo dinlime platformu, vakıflara ve derneklere bağış yapan yemek sipariş platformu olarak sıralanabilir. Benim ufkumu açan kişi ise Webit Congress kurucusu Plamen Russev olmuştu. Onunla tanıştıktan sonra ve birlikte çalıştığımız beş sene sonucunda vizyonum ve bakış açım çok değişti. Başarılı olma hırsını bir kenara bırakarak çok mutlu olabileceğim işleri yapmaya odaklandım ve beni en çok mutlu eden şeyin başkalarını mutlu edebilmek olduğunu görerek bu yolda ilerlemeye karar verdim.

 

Haberin Devamı

“Minorpreneurs’ün ana amaçları nitelikli eğitimi en inovatif, en çağa uygun, en iyi şekilde kişiselleştirilerek çocuklarımıza verebilmek ve onların özgüvenlerini yüksek tutarak, potansiyelleri doğrultusunda yönlendirebilmektir.”

Sosyal girişimciler yetiştirmeyi amaçlayan sosyal girişim: Minorpreneurs

Minorpreneurs ile asıl amaçlanan nedir ve bu amaç doğrultusunda 7-17 yaş aralığında bölümlenmiş yaş segmentlerinde, eğitim modeli olarak ne tür farklılıklar var?

Minorpreneurs’ün ana amaçları nitelikli eğitimi en inovatif, en çağa uygun, en iyi şekilde kişiselleştirilerek çocuklarımıza verebilmek ve onların özgüvenlerini yüksek tutarak, potansiyelleri doğrultusunda yönlendirebilmektir. Bu doğrultuda 7-9 yaş arası için Minor, 10-13 yaş arası için Medio, 14-17 yaş arası için Major eğitim modellerini uyguluyoruz. Minor eğitim modeli tamamen oyun temelli eğitime dayalı olmakla birlikte hayatın kendisinin bir girişimcilik olduğunu çocuklarımıza en doğru şekilde vermeyi amaçlayıp bu doğrultuda projeler geliştirirken, Medio eğitim modelinde çocuklarımıza Minor modelinin içeriklerini de aşılamak dışında onlarda gelecek farkındalığını yaratıyoruz ki, çocuklarımız şimdiden en doğru yolu seçmek için vizyonlarını olabildiğince geniş tutsunlar. Major eğitim modelinde ise girişimciliği yüksek ölçüde vererek birer startup kurmalarını sağlıyoruz ve tüm eğitim modellerimizde de geçerli olmak üzere bütün çocuklarımızın ulaşmak istedikleri hayallere doğru onlarla birlikte daima el ele yürüyoruz.

 

Haberin Devamı

Ne tür girişimcilik fikirleri üretiyor bu çocuklar ve aslında sorunun ilk bölümünden hareketle bu değişik yaş segmentlerindeki yaşam tasavvuru, gelecek hayali nasıl tanımlanabilir? Çünkü dünyayı daha güzel bir hale getirmek gibi bir iddiası da var girişiminizin, bu çocukların güzel dünya hayalleri nelerdir?

Minorpreneurs Fellowları birçok güzel projeye imza attı. Alzheimer hastalarının kaybolmalarını önleyen giyilebilir cihaz geliştiren Lookater, modüler drone geliştiren PIRA, kişiselleştirilebilen proje yönetim aracı olan Atina.io, 18 yaş altı herkesi sosyal sorumluluk bilinci kazandırmak isteyen Mozaik Gençlik Platformu, osiloskop ölçüm cihazlarını cebe girebilecek hale getiren Compocket, kripto paraların analizini en doğru şekilde yapabilen ve sizin için en doğru alış ve satış yapabilen Cobotion gibi bir çok farklı girişime desteğimiz devam ediyor ve bu girişimlere her an yenileri ekleniyor. Ülkemiz dışında da gençlere destek oluyoruz. Örnek olarak Mateusz Mach’in kurduğu dünyanın ilk işaret dili mesajlaşma uygulaması Five App’i, görme engelliler için Braille alfabesini kullanan bir yazıcı olan RaigoLabs’ın kurucusu Shubham Banerjee’yi verebilirim.

Haberin Devamı

Özellikle sosyal girişimciler yetiştirmek bizim en büyük amacımız. Bu doğrultuda yeni modeller de geliştiriyoruz. Genç yaşlarda girişimcilik tecrübesi edinen, vizyonu çok geniş, sayıları her geçen gün artan koca bir nesille birlikte, yaşamak istedikleri dünyayı yaratarak geleceği onlarla değiştirmeyi amaç ediniyor ve bu doğrultuda gece gündüz çalışıyoruz.

 

İlham verici örnekler de çıkardı Minorpreneurs. Bu anlamda hem örneklerden biraz bahsetmeni hem de bu örnekler ışığında okurlarımıza yol gösterici hikayeleri aktarmanı rica etsek.

Bu yaşlarda bile olsalar çocuklarımız başarmanın, farkındalık yaratmanın yaşının olmadığını gösterdiler. Stanford, Brighton, Harvard, Michegan, Imperial College, Münih Teknik gibi üniversitelerden burs almalarının dışında UBER, Google, Facebook, Youtube gibi şirketlerin girişimcilik yarışmalarını kazandılar. Dünyadaki birçok robot şampiyonasında ülkemize dereceler kazandırdılar. TEDx başta olmak üzere birçok büyük etkinlikte konuşmacı olup bu yaşta da neler başarılabileceğini gösterdiler.

Haberin Devamı

Röportaj: Erkmen Özbıçakçı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!