Kampüsün yolları dar, bana bakma benim yârim var!

Güncelleme Tarihi:

Kampüsün yolları dar, bana bakma benim yârim var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2017 15:33

İçinde devasa yokuşu olan bir kampüste okuyanlar ne demek istediğimi hemen anlayacaklar. Bu hafta, vaktiyle bizzat içerisinde yer aldığım, öğrencilerin hem ekolojik, hem de ekonomik ulaşım aracı olan kampüs içinde otostop çekmenin ne demek olduğunu, yolculuğun nerede başlayıp nereye gittiğinin yol haritasına bakacağız. Hazırsanız yola çıkmadan önce lütfen emniyet kemerlerinizi bağlayın.

Haberin Devamı

Aslına bakarsanız otostopun kökeni İkinci Dünya Savaşı Amerika’sına kadar dayanıyormuş. O dönemde ülkede dağ taş asker dolu olduğundan ve ordunun yakıt kısıtlaması olduğundan askerler çarşı izninden otostopla dönerlermiş. Otostop yapan bir askeri almamak ise çok büyük ayıp sayılırmış o günlerde. Savaş sonrasında ise otostop önce beatnik, sonra da hippi alt kültürleriyle bütünleşmiş ve günümüzde kampüslere kadar girmiştir. Nasıl mı? Buyrun şuradan devam edeceğiz;

ODTÜ, Hacettepe Beytepe Kampüsü ve YTÜ Davutpaşa Kampüslerinde okuyan tüm öğrencilerin iyi bildiği, artık ihtiyaç saydığı bir tür okula ulaşma şeklidir otostop çekmek. Kampüs içinde bedava ulaşım kültürü de diyebiliriz. Bu yol kampüsün giriş kapısından başlayıp fakülte binasına kadar devam eden güzergah üzerindedir. Aynı şekilde gerisin geri de gider. Dünyada herhangi bir yol üzerinde yapılacak otostop bir tür macera ve risk sayılabilecekken, kampüslerde durum tam tersi olmuştur. Güvenli hattır orası. Yabancı giremez. Zaten nizamiyeden içeri almazlar. Arabasına bindiğiniz kişi ya öğrencidir ya öğretim görevlisi ya da ziyarete gelmiş bir veli.

Haberin Devamı

Özellikle havanın çok soğuk olduğu zamanlarda otostop çekmek bir yalvarma şeklidir. Aracına sizi almayı kabul edenlere minnet duyarsınız elbet ama çok da samimi olmaya gerek duymazsınız. Oradan okuyunca sadece kız öğrencilerin otostop çektiği falan gelmesin aklınıza. Ne delikanlılar bu yollarda bir araca binip okula gidebilmek için harap oldu, haberiniz yok. Çünkü ne yazık ki hala kanayan bir yaradır ki, erkek öğrencilere duran araç sayısı kız öğrencilere göre pek azdır. Duran da büyük sevap point alır, sevdiğine tez zamanda kavuşur.

Bu konuda Hacettepe Üniversitesi yönetimi Türkiye'de bir ilke imza attı. Üniversite yönetimi Beytepe Kampüsü'nde öğrenciler için gelenek haline gelen bu otostop yöntemi için duraklar oluşturmaya başlamış. Kızılay, Çayyolu ve Metro istasyonuna gitmek isteyen öğrenciler artık bu duraklarda bekleyip otostop çekebilecekler. Aldığımız haberlere göre bu duraklarda kamera sistemini de kurmayı planlamışlar.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz aylarda haberi yapılan ve uygulanmaya başlanan otostop durağı sistemi, sosyal medyada da oldukça fazla ilgi görmüştü. Bu vesileyle otostop durakları Hacettepe Üniversitesi'ni kazanan öğrencilere ilk yılda verilen ÜNİ101 dersinde de konu olarak anlatılacakmış.

 

Velhasıl kampüs içinde otostop çekmek gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Hal böyleyken sosyalleşmenin de önü hemen açılır diye düşünmeyin. Bu yolculukların çoğu sessiz geçer. Arada şen şakrak sohbetlere denk geldiğiniz de olur ama kısa süren bir iletişimdir bu. Az sonra bitecek bir yolculukta konu açsan yarım kalır, soru sorsan cevapsız. En kıvamında olanı, sıcak bir selamlama ile yine aynı kibarlıktaki vedalaşmadır.

 

Haberin Devamı

Bu da burada dursun! Bir gün okula aracınızla giderseniz, artık durumu bilmenizden mütevellit, otostop çeken öğrencilere, “arkadaşlar aynı yöne gidiyorum, gelmek isteyen varsa buyursun" diyebilirsiniz.

Görüşmek dileğiyle, iyi yolculuklarınız olsun.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!