'Kahrolsun faşizm' yazılı duvarın sırrı yıllar sonra çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Kahrolsun faşizm yazılı duvarın sırrı yıllar sonra çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2017 15:24

Hollywood'da geçtiğimiz hafta sonu ünlü İngiliz şarkıcı Elton John’ın 70'inci doğum günü vesilesiyle bir etkinlik düzenlendi. Bu etkinliğin bir başka önemi de Sör Elton John ile İngiliz müzisyen Bernie Taupin'in ortaklıklarının 50'inci yıl dönümünün kutlanmasıydı.

Haberin Devamı

Kahrolsun faşizm yazılı duvarın sırrı yıllar sonra çözüldü
Yarım asırdır birlikte ürettikleri şarkılarla dünyayı sallayan ikiliden Taupin, Elton John'ı Elton John yapan söz yazarı olarak tanınıyor.

İkilinin en tartışma yaratan şarkılarından biri ise 1985 yılında müzikseverlerle buluşan "Nikita" idi.

Bu şarkının Soğuk Savaş yıllarında çekilen klibi de yayımlandığı dönem büyük sansasyon yarattı. Klipte, Elton John'ın, Berlin Duvarı'nın yanı başındaki kontrol noktasında görev yapan Nikita adlı bir kadın Doğu Alman askerine olan aşkı anlatılıyordu. Ancak şarkının hem sözleri, hem de klibi birçok sır ve gönderme içeriyordu.

Bu sırlardan bazıları ise yıllarca çözülemedi.

Haberin Devamı

Önce sırrı çözülenlerden başlayalım: Şarkıya da adını veren Nikita ismi. Nikita, klipte bir kadın askerin adı olarak izleyicilere sunuluyor.

Oysaki Nikita adı, Doğu Avrupa'da erkek ismi olarak kullanılıyor. Hatta bunlardan en ünlüsü de Sovyetler Birliği'nin 1953-1964 yılları arasında liderliğini yapan Nikita Kruşçev'di.

Kahrolsun faşizm yazılı duvarın sırrı yıllar sonra çözüldü

Bernie Taupin ve Elton John

Aslında Elton John ve Bernie Taupin, şarkıyı yazarken, Nikita'nın erkek adı olduğunu gayet iyi biliyordu. Ancak o dönem kamuoyu bir eşcinsel aşk hikâyesine hazır olmadığı için klipte böyle bir yol izlendi ve olası tepkilerin önüne geçildi. Zaten şarkının sözleri de bu yüzden cinsiyet ayrımı gözetilmeden yazılarak, tasvir edilen ilişkinin mahiyeti havada bırakıldı.

Ancak iddiaya göre, şarkı için bir erkek ismi seçilmesinin nedeni, o dönem Alman ses mühendisi Renate Blauel ile evli olan Elton John'ın bir Doğu Alman sınır muhafızına aşık olmasıydı. Şarkıda da bu genç adamla arasındaki imkansız aşk anlatılmaya çalışıldı.

Klipteki bir gönderme de Elton John'ın o dönem sahibi ve başkanı olduğu İngiliz futbol kulübü Watford'a yapıldı. Klipteki sahnelerden birinde, Elton John aşık olduğu Nikita ile birlikte Watford maçına gittiğini hayal ediyordu. İngiliz ekibinin maçından görüntülerin de yer aldığı klipte John ve Nikita, tribünde Watford atkılarıyla görülüyordu.

Haberin Devamı

Kahrolsun faşizm yazılı duvarın sırrı yıllar sonra çözüldü

"KAHROLSUN FAŞİZM" SLOGANININ YAZILDIĞI DUVAR MEĞER...

Ancak klipte Türkiye'yi doğrudan ilgilendiren bir detayın sırrı 30 yılı aşkın süredir çözülmedi. Bu da klibin başından sonuna kadar defaatle ekrana gelen "Kahrolsun faşizm" yazısıydı. Berlin Duvarı'nın üzerindeki bu yazının hemen altında ise "Kurtuluş" yazıyordu. Yani geçmişte Türkiye'de faaliyet gösteren yasa dışı örgüt Kurtuluş Hareketi.

Klip, izleyiciye, sanki Berlin Duvarı'nın doğusunda çekilmiş gibi sunuldu. Ancak o dönem Sovyet etkisindeki Doğu Berlin'de böyle bir çekim yapılmasına izin verilmesi mümkün değildi. Ama bunu kanıtlamak için bir delile ihtiyaç vardı. Ve klibi defalarca izledikten sonra bu kanıta ulaştım.

Haberin Devamı

"Seri katiller bilerek arkalarında mutlaka küçük de olsa bir iz bırakır" klişesini doğrularcasına tespit ettiğim detay ise duvarın hemen arkasındaki gözetleme kulesindeydi. Klibin diğer bölümlerinde, "Kahrolsun faşizm" yazısından metrelerce uzakta duran kule, karanlıkta yapılan çekimlerde aynı sloganın hemen hemen üzerinde görünüyordu. Bu ipucu da söz konusu duvar ve kulenin, klip için yaratılan bir stüdyonun parçası olduklarını ispatlıyordu.

Elton John'ın klipte neden Türkçe mesaj vermek istediği ise halen bilinmiyor.

Kahrolsun faşizm yazılı duvarın sırrı yıllar sonra çözüldü

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!