GeriSeyahat İzmir'deki tarihi keşif
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İzmir'deki tarihi keşif

İzmir'deki tarihi keşif

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, tarihi Kadifekale bölgesinde yürüttüğü kazı çalışmaları sırasında, M.S. 2’nci Yüzyıl’a ait olduğu tahmin edilen kadın başı figürü ile İzmir’deki Türk-İslam dönemine ait ilk camilerden biri ortaya çıkarıldı.

Muğla’nın Ortaca İlçesi’ne bağlı Dalyan Beldesi, uzun bayram tatilinde tarihinin doluluk rekorunu kırdı. Otellerde yer bulamayanlar araçlarında gecelemek zorunda kaldı. Beldedeki toplam 491 tekne hiç boş kalmayıp sürekli tura çıktı. Çamur banyoları ve restoranlar da müşteri sıkıntısı çekmedi.

İZTUZU PLAJI DOLDU TAŞTI - FOTO GALERİ

Kardak Turizm sahibi Özay Akdoğan, Dalyan’daki bu doluluktan işletme sahipleri olarak çok memnun olduklarını söyledi. İşletmecilerin yüzünün güldüğünü anlatan Akdoğan, şöyle dedi:

"25 yıldır bu işi yapıyorum ve böylesine ilk kez tanık oluyorum. Bu kadar kaliteli ve para harcayan yerli turist görmek gerçekten harika. Mavi yengeç en revaçta olan yiyecek oldu. Bunun yanı sıra çiftlik balığı kenara itilip özellikle lahos ve deniz levreği en satılanlar listesine girdi. Restoranların hemen hepsi dolup taştı. Zaten otelleri söylemeye gerek yok çünkü yer bulmak imkansızdı."

Tura gönderecek tekne bulmakta zorlandıklarını kaydeden Akdoğan, şöyle devam etti:

"Dalyan’da kayıtlı 491 tekne var. Sabah 10.00-10.30 civarında bu tekneler tura başlar. Teknedeki yolcu sayısı resmi 25 ama bayram nedeniyle ve tekne yetmeyince 40 kişiye kadar yolcu alanlar oldu. 491 teknenin ortalama bir seferde 30 kişi taşıdığını düşünecek olursak 14 bin 730 kişi yapar. Bazı zaman oldu tura çıkmak isteyen müşteriye tekne bulamadık. Burada en popüler olan 3 turdan Göcek ve 12 adalar kişi başı yemekli 75, klasik Dalyan turu (İztuzu plajı, çamur banyoları, Köyceğiz Gölü, Kaunos Antik Şehri) yemekli 25, Ekincik koylar ve mağara turu yine yemekli 35 lira ve biz bu turlarda müşteriyi geri çevirmek zorunda kaldık. Pazarlık etmek bir yana tekneyi tek başlarına tutmak isteyenlere bile ’Hayır’ demek zorunda kaldık."

Akdoğan, Dalyan’da mavi yengeç tüketiminin de rekor kırdığını belirterek, İztuzu Plajı’nın çevresinde yengeç satan 5 tekne sahibi bulunduğunu bildirirken, 2Onlar günde 400-500 arasında yengeç sattığını söyledi. Biz de restoranımızda 80-100 arasında yengeç sattık. Tüm restoran ve plajdaki satıcıları da hesaba kattığımız zaman günde en az 3 bine yakın Mavi Yengeç’in satıldığı ortaya çıkıyor" diye konuştu. Özay Akdoğan ayrıca Dalyan’da yetişmeyen ekmek desteğinin Ortaca’dan, buz desteğinin ise Marmaris’ten sağlandığını da ekledi.

False