GeriSeyahat İzmir’den Selçuk’a iki günlük bisiklet turu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İzmir’den Selçuk’a iki günlük bisiklet turu

İzmir’den Selçuk’a iki günlük bisiklet turu

Havalar yavaş yavaş ısınıyor. Balkonda, bodrumda kış uykusuna yatan bisikletleri çıkarmanın tam zamanı. Tozunu alalım, zincirini yağlayıp lastiğini şişirelim, yağmurluğu, çadırı çantamıza atıp kaskımızı takalım. Sonra, baharın tadını çıkarmak için kendimizi dışarı atalım. İşte size İzmir’den Selçuk’a iki günlük bisiklet turu rotası.

İzmir (Konak) - Selçuk arası 90 kilometre. Biraz uzun gibi görünebilir ama gerçekten ideal bir parkur. Çünkü bu bölgede araçlar daha çok otoyolu tercih ediyor. Selatin Tüneli’nin açılmasıyla eski yolu kullanan pek kalmadı. Bu da bisikletçiler için bulunmaz fırsat.

İzmir’den çıkış noktamız Üçkuyular Pazaryeri. Buradan çevre yoluna giriyoruz. Yaklaşık 200 metre sonra Aydın levhasını izleyerek sağa sapıyoruz. Otoyola girdikten sonra Limontepe kavşağına kadar servis yolunda gönül rahatlığıyla ilerliyoruz.

Bundan sonra yolculuğumuzun önemli bir bölümünü servis yolunu kullanarak ve inişle geçiriyoruz. Ayrancılar-Torbalı, Efeoğlu Çamlığı’na kadar yaklaşık 27 kilometrelik bir yol alıyoruz. Çamlık mola yeri. Çam ağaçları arasında ve kuş sesleri eşliğinde dinlendikten sonra Efeoğlu’ndan çıkış yapıyoruz.

ORMANDA GÜNBATIMI

Torbalı mevkiinde verilen molanın ardından devam ediyoruz. Karnımızın acıktığını hissedince yol üstündeki çöp şiş lokantalarından birine uğruyoruz. Yalnız lezzetin büyüsüne kapılıp ölçüyü kaçırmamanızı öneririz. Fazla dolmuş mideyle pedal çevirmek zordur.

Belevi’den Selçuk’a doğru yol alıyoruz. Çöp şiş keyfinden sonra yolculuk biraz zorlu geçecek ama çam ormanları arasında kuş seslerinin sizi teşvik etmesiyle parkur bir şenliğe dönüşecek. Bu tür gezilerde dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de yol kenarında ilerlerken birerli kolda hareket etmek.

Belevi’den Selçuk’a geldikten sonra zorlu bir parkur başlıyor. Çamlık’a kadar sürecek olan bu tırmanma şeridi yaklaşık beş kilometre. Çamlık çevresindeki ormanlarda, buz gibi su akan çeşmelerde konaklayabilirsiniz. Selçuk’a geldikten sonra kent içindeki tarihi eserleri ve müzeleri gezmek için de zaman ayırabilirsiniz.

Çamlık’a ulaştıktan sonra önce kamp kuracağınız bölgeyi belirlemelisiniz. Ardından Lokomotif Müzesi gezilmeli.

Çadırlarımızı kuruyoruz. Akşam güneşin batmasıyla birlikte hafif hafif esmeye başlayan rüzgarın çamlarda çıkardığı uğultuyu dinlemek ayrı bir keyif veriyor. Dönüş için dileyenler aynı parkuru kullanabilir. Ama bizim farklı bir önerimiz olacak. Çamlık’tan Yeniköy güzergahını izleyerek yaklaşık 12 kilometrelik mesafeden sonra Kuşadası’na ulaşılabilir. Eğer erken kalkılırsa, kahvaltı burada deniz kıyısında yapılabilir.

Kuşadası’ndan artık bakirliğini yitirmiş yoldan Pamucak sahiline ulaşıyoruz. Burada kısa bir yürüyüş yapılabilir ve biraz nefes alınabilir. Kuşadası-Pamucak ve oradan Ahmetbeyli yaklaşık 28 kilometrelik bir mesafe. Ahmetbeyli Köyü’nde yolun kenarına dizilmiş kahvelerden birinde mola verilebilir.

Ahmetbeyli’deki molanın ardından 30 kilometre pedal çevirdikten sonra Menderes ilçesine ulaşıyoruz. Son mola burada. Zorlu yolculuk 25 kilometre sonra İzmir’de sona eriyor. Dileyenler bu yolculuğu bir güne de indirebilirler. Ayrancılar-Torbalı, Efeoğlu Çamlığı’na kadar 27 kilometrelik mesafe pek yorucu olmaz. 27 kilometrelik dönüş yolculuğuyla birlikte bir günlük süre yeterli olabilir.

BUNLARI UNUTMAYIN

Yola çıkmadan önce 1/50.000 ölçekli bir harita üzerinde gideceğiniz bölgeyi tanıyın. En son çıkan haritayı almaya özen gösterin.

Haritada güzergahınız üzerindeki kulübelere uğrayın. Kaybolduğunuzda, sizi buralarda bulmak kolay olur.

Yola sabah erkenden çıkın. Böylece koşuya, yürüyüşe çıkanlar, araçlar sizi engellemez.

Rotayı belirlerken, tur sırasında zamanlamaya dikkat edin, karanlığa kalmayın. Temponuz düştüyse kestirme yolları seçin.

Rotayı bilen kişilerden yol durumu hakkında bilgi edinin.

Yanınızda bulunması gerekenler: Cep telefonu, kimlik, sağlık karnesi, özel sağlık sigortası belgesi, kaza anında haber verilmesi gereken kişilerin ad, soyad ve telefon numaraları, jeton ve telefon kartı.

Yanınızda ilkyardım çantası bulundurun.

Uykunuzu almadan yola çıkmayın. Uykusuzluk performansınızı düşürür.

Kesinlikle içki içmeyin ve fizik olarak kendinizi güçlü hissetmediğiniz sürece uzun yolculuklara çıkmayın.

Issız yerlerde yalnız bisiklet kullanmaktan kaçının. Arıza ya da kazada yardıma ihtiyacınız olacak.

Gün boyunca gereken enerjiyi depolamak için makarna gibi karbonhidrat içeren besin maddeleriyle beslenin.

Kahvaltıdan hemen sonra yola çıkmayın. Çünkü vücudunuzun yediklerinizi hazmetmesi gerekir.

Yanınıza 0.75 litrelik termos alın. Susamasanız bile azar azar ve sürekli su için.

Yolculuk boyunca yanınızda meyvenin yanı sıra mutlaka şeker bulundurun. Gerekirse vitamin alın.
False