GeriSeyahat İtalya'da pizza nerede yenir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İtalya'da pizza nerede yenir?

İtalya'da pizza nerede yenir?

Yaz tatili için İtalya’nın başkentini seçenlerin en çok sorduğu soru: “En lezzetli pizzayı nerede yeriz?” Zor bir soru! Bunun doğru yanıtını verebilmek için sokak sokak dolaşmak lazım. Tabii pizzaların tadına baka baka. Tahmin edeceğiniz gibi bu, hem yorucu hem de kilo sorunu yaratacak bir araştırma. Mutlaka turistik bölgelerden uzakta, mahalle aralarında lezzetçi pizzacılar vardır. Benim size önereceğim adresler, tesadüfen veya Roma’yı iyi bilen dostlarımın yardımıyla bulduğum yerler. Umarım hoşunuza gider.

SFORNO: ÜSTÜNDE NE ARARSAN VAR

İtalyada pizza nerede yenir

Adres: Via Statilio Ottato 110-116. Sadece akşamları servis var. Pazar günleri kapalı.

Pizzaların kenarları kalın. Lezzeti bizim pideleri andırıyor. Sadece kenarları yesen de olur. Napoli’nin klasik pizzasını anımsatıyor. Aynı masayı paylaştığım birkaç İtalyan, buranın Roma’nın en lezzetli pizzacısı olduğunu söyledi. Onların önerisine uyup önce ‘Cacio pepe’ ısmarladım. Bu, alt kısımda kalınca bir tabaka pecorino peyniri, onun üstünde de ne ararsan var. Yani çok özel bir pizza. Garson pizzanın üstüne iri taneli bol karabiber ekiyor.

00100: PARMAKLARA DİKKAT
Roma’daki en favori pizzacım. Roma’ya her gidişimde mutlaka uğrarım. En sevdiğim pizza ise ‘Greenwich’. Stilton, mozzarella peynirleri ve şarabı ile yapılıyor. Küçük domatesler ve zeytinle süslenmiş ekmek dilimleri de çok lezzetli. Bunları yerken parmaklarınıza dikkat etmenizi öneririm.
Adres: Via del Verano 27.

ANTICO FORNO ROSCIOLI:

SADE AMA DAMAK ÇATLATIYOR

İtalyada pizza nerede yenir

Adres: Via dei Chiavari 21.

Bu tarihi fırın, pizzası kadar ekmeği ile de çok ünlü. Pizzanın hamuru, ramazan pidesini andırıyor. İçi yumuşacık, dışı ise kıtır kıtır. ‘Beyaz Pizza’, fırının en bilinen pizzası. Sade ve basit. Pidenin üstüne bol zeytinyağı dökülüyor, üstüne de biberiye serpiliyor. Bir zamanlar yoksul kesim bununla karnını doyururmuş. Şimdi ise fakir, zengin herkesin damağını çatlatıyor.

FORNO CAMPO DE'FİORİ:

AŞIRI LEZZETLİ BİR PİZZA
Roma’nın bu ünlü meydanına nasıl olsa yolunuz düşecek. Bu meydandaki tarihi fırının pizzaları çok lezzetli... Özellikle sadece domates sosu ile yapılan ‘Kırmızı Pizza’yı mutlaka tatmalısınız. Sadece ağustos ve eylül aylarında yapılan ‘Pizza Prosciutto e Fichi’ aşırı lezzetli. Beyaz pizzanın üstüne bol jambon ve olgun erik konuyor. Zeytinyağı, biberiye, jambon ve eriğin tatlı ekşi tadı, özellikle ekşi mayalı pidenin lezzetiyle birleşince ortaya muhteşem bir pizza çıkıyor. Fırının diğer hamur işleri ve sandviçleri de mutlaka tadılmalı.
Adres: Piazza Campo de’Fiori. Pazar günleri kapalı.

LA GATTA MANGIONA:

BOL MOZZARELLA, BOL ŞARAP

İtalyada pizza nerede yenir

Adres: Via F Ozama 30-32. Sadece akşam yemeği servis ediliyor. Pazartesi günleri kapalı.

İlk bakışta göreceğiniz sıradanlık sizi aman aldatmasın. Pizzanızdan alacağınız ilk ısırıktan sonra bu mekânın ne kadar doğru bir adres olduğunu anlayacaksınız. Pizza mönüsü oldukça zengin. İnsan seçim yapmakta zorlanıyor. En iyisi, herkesin bir başka pizzayı ısmarlaması ve paylaşması. Bana sorarsanız, ‘Scozzese’nin tadına bakmanızı öneririm. Bu özel pizzanın üstünde bol mozzarella peyniri, onun üstünde de patates ve somon dilimleri ile maydanoz var. İçki mönüsünde 200 çeşit şarap bulunuyor.

DA REMO: KUYRUKTA BEKLEMEYE DEĞER

Akşam saatlerinde önünde uzun kuyruk oluşan klasik bir Roma pizzacısı. Amaç, ‘Scrocchiarella’yı bir an önce ısırmak. Odun ateşinde pişen bu pizza oldukça sade. Ya peynir ve domates sosla yapılan klasik Margarita’yı veya deniz mahsulleriyle yapılan pizzayı tercih edeceksiniz. Her ikisi de aşırı lezzetli.
Adres: Piazza Santa Maria della Liberatrice 44. Pazar günleri kapalı.

LA FUCIANA: İLGİNÇ LEZZET ARAYANLARA

İtalyada pizza nerede yenir

Adres: Via Giuseppe Lurati 25-31. Pazar günleri kapalı.

Burada çok pizza çeşidi var. İnsan hangisini seçeceğini şaşırıyor. Bana sorarsanız, kabak çiçeği, karides ve mozzarella peyniri ile yapılanını öneririm. Bu pizzada lezzet zirveye tırmanıyor. Bir diğer önerim ise Sicilya fıstığı ve mortadella ile yapılan pizza olacak. İlginç lezzetlerle tanışacağınız bir mekân.

LIFE PIZZERIA BIO:

EN SAĞLIKLI PİZZALAR BURADA

Burası Roma’nın ilk organik pizzacısı. Bol çeşit var. Mekânın sloganı, “Sağlıklı Pizza”. Vejetaryenler için yapılan pizzalar çok yaratıcı. Ben vejetaryen mönüden seçim yaptım. Mozzarella peyniri, kabak çiçeği ve bol soğanla yapılan pizza damağımı şenlendirdi. Mekânın en iddialısı ise somon, roka, taze zencefil ve domatesle yapılanı.
Adres: Via Cassia 701. Pazartesi günleri kapalı.

LI RIONI: PİZZALARI KAPIŞ KAPIŞ

İtalyada pizza nerede yenir

Adres: Via dei Quattro 24. Salı günleri kapalı.

Bu pizzacıda yer bulmak oldukça zor. Küçük odun fırınında her akşam pişen yüzlerce pizzanın tadına bakabilmek için insanlar kuyrukta beklemeye razı. Gündüz saatlerinde müşteriler genellikle turistler. Ama 21.00’den sonra gerçek Romalılar sökün ediyor. Klasik Margarita ile mozzarellalı ve sosisli pizza en çok tercih edilenler.


PIZZARIUM: TAVŞAN ETİ, KUŞÜZÜMÜ...

İtalyada pizza nerede yenir

Adres: Via della Meloria 43.

Şef, ununun taş değirmeninde çekildiğini ve ekşi maya kullanıldığını söyleyerek işin başında sizi etkiliyor. Pizzalar, kalın, iyi pişmiş pide görünümünde. Buradaki çeşidi hiçbir yerde görmediğimi söyleyebilirim. Örneğin tavşan eti, kuşüzümü, taze rezene ile yapılan pizzaya doyum olmuyor. Benim diğer favorim de, patates ve mozzarella peyniri ile yapılan Pizza alle patate. İçi peynir dolu kızarmış pirinç toplarını da öneririm.

False