İşte o an

Güncelleme Tarihi:

İşte o an
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2016 19:58

Geçici ateşkesi kurtarmak için çabalar yoğunlaşırken, geçen hafta rejimin havadan vurduğu MSF’nin desteklediği El Kuds sahra hastanesinin kapalı devre kameralarının saldırıdan saniyeler önce çektiği görüntüler yayınlandı. Kayıtta kentte kalan birkaç çocuk doktorundan biri olan Dr. Muhammed Vasim Maaz’ın son anları da yer aldı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, hastaneye saldırıyı vicdansızlık olarak niteledi.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

SURİYE’de Esad rejimi ile muhalifler arasında IŞİD ve Nusra Cephesi hariç bırakılarak 27 Şubat’ta başlayan geçici ateşkesin tehlikeye girmesinin ardından özellikle Halep kentinde artan şiddete dair ürpertici detaylar gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Geçen çarşamba gecesi rejim uçaklarının kentte Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütünün desteklediği El Kuds sahra hastanesini bombardımanına dair bina içindeki kapalı devre kameraların çektiği görüntüler şoke etti. Olayda sağlık personeli ve sivillerin de bulunduğu en az 27 kişi hayatını kaybetmişti. Ölenlerden beşi sağlık personeli, kalanı sivildi. İngiliz Channel 4 News kanalında yayınlanan görüntülerde kentteki en deneyimli çocuk doktorlarından biri olan 36 yaşındaki Dr. Muhammed Vasim Maaz görülüyor. Görüntülerde Maaz, yoğun bakım ünitesini terk edip, acil servisteki gece vardiyasına giderken bir çalışma arkadaşıyla kısa süre sohbet ediyor ve yanından ayrılıyor. Saniyeler sonra da şiddetli bir patlama meydana geliyor. Dr. Maaz da bu hava saldırısında hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’YE GELECEKTİ

İngiliz Guardian gazetesi Maaz’ın Halepli olduğunu ve hastaneye saldırıdan önce ailesini ziyaret etmek için Türkiye’ye geçmeye hazırlandığını yazdı. Guardian’a konuşan Maaz’ın çalışma arkadaşlarından olan ve sadece adını veren Dr. Hatem, “Pekçokları gibi Dr. Maaz hayatları kurtarmak için yaşamını yitirdi. Dost canlısı ve kibardı. Hastanemizde en sevilen doktordu” dedi.

‘SESSİZLİK REJİMİ’ UZATILDI

Hastanenin bombalanması, Halep’i geçtiğimiz cuma sabaha karşı 01.00’de başkent Şam’ın doğusundaki Doğu Guta ve Lazkiye’nin kuzeyini kapsayan “sessizlik rejimi”ne dahil etme çabalarında da yankı buldu. Halep’e geçici ateşkesi sağlamak için dün İsviçre’nin Cenevre kentine giden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Bu hastaneye saldırı vicdansızca ve bu durmak zorunda” dedi. Suriye’deki iç savaşın “birçok açıdan kontrolden çıktığını” söyleyen Kerry, “Çatışmaların sonlandırılması anlaşması bir test sürecinden geçiyor” dedi.

Haberin Devamı

ESAD’IN MÜFTÜSÜ: ‘MUHALİFLERİ KAZIYIN’

Esad rejiminin üst düzey müftüsü Ahmad Badr al-Hassoun’un yayımladığı fetvada, “Suriye ordusundan ve liderimizden bize bu suçluların kökünü kazımada gazabını bize göstermelerini rica ediyorum” gibi ifadeler kullanması Batı basınında yankı buldu. İngiliz Daily Mail’in haberinde müftünün açıklamaları, kentin muhaliflerin denetimindeki bölgelerde rejime bağlı güçlerin aşırı güç kullanacağının işareti olarak yorumlandı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, çatışmaların alevlendiği 22 Nisan’dan bu yana kentte 43’ü çocuk, 27’si kadın en az 244 sivilin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!